Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ариел Тиан, Мишел Ю, Epoch Times

С отстраняването на Бо Шилай наяве излизат скандали

Бо изоставя бившата си съпруга и малък син и става баща на незаконно дете

Ли Даню, първата съпруга на Бо, снимана пред офиса на баща й Ли Шуефенг, където тя се оплаква за флиртувете на бившия си съпруг.
Ли Даню, първата съпруга на Бо, снимана пред офиса на баща й Ли Шуефенг, където тя се оплаква за флиртувете на бившия си съпруг. (Internet image)

Един от най-нехаресваните герои на китайската проза е дилетантския учен от династия Сонг Чен Шимей, който се отървава от съпругата си и двете си деца, за да напредне в кариерата си в столицата като се оженва за дъщерята на императора. Накрая той е разследван от известния с праведността си чиновник Бао Дженг, който го обезглавява...


 
Бившата съпруга на Бо Шилай Ли Даню оприличава Бо на съвременен Чен и е решена да разкрие отвратителната семейна история на бившия си съпруг.
 
През 1976 г. Бо Шилай е монтьор в ремонтен цех на Пекинското второ бюро за лека промишленост. Почти на 30, той е необвързан, което било притеснително за семейството му. Бо среща Ли Даню, лекарка в Главната болница на Народната освободителна армия. Бащата на Ли, Ли Шуефенг, е бивш партиен секретар на Пекин и военен другар на Бо Ийбо, бащата на Бо Шилай. Така Ли Даню е омъжена за Бо, въпреки по-високия й социален статус. Следващата година Ли ражда първия син на Бо, кръстен Бо Уангджи.
 
След Културната революция (1966 г. – 1976 г.) Бо Ийбо възстановява политическата си кариера и става вицепремиер. Благословен от позицията на баща си, Бо Шилай е записан в най-добрия университет в Китай – Пекинския, а по-късно влиза и в Китайската академия по социални науки. След дипломирането си Бо става чиновник в област Джин в град Далиан, провинция Ляонинг, а съпругата му Ли Даню остава в Пекин да отглежда сина им.
 
С изкачването си в постовете, Бо се изморява от обикновено изглеждащата си съпруга. Затова започва афера с Гу Кайлай, чиято по-възрастна сестра е омъжена за по-възрастния брат на Ли Даню. Гу, 11 г. по-млада от Бо, тогава е добре изглеждаща дипломантка на Пекинския университет.
 
Когато Ли Даню разбира новината, тя отива в различни правителствени агенции, за да се оплаче от предателството на Бо и заплашва, че няма да остави Бо намира, ако той се върне в Пекин. Като чиновник, бракът на Ли трябва да има допълнителна форма на защита от китайския закон. Никой обаче не смее да обижда бащата на Бо с опити за нагласяне на нещата. В края на краищата Бо Ийбо успява да анулира брака, въпреки съпротивата на Ли.
 
Органи на режима, като Върховния съд и Федерацията на китайските жени, не посмяват да накажат Гу Кайлай, въпреки че трябва. Ли често ходи до офиси на Федерацията на китайските жени в Пекин и шумно проклина Бо и Гу с часове. Според онлайн съобщения персоналът се научил внимателно да я избягва.
 
След развода Ли Даню променя името на сина си на Ли. Преживявайки изоставянето от баща си като малък, Ли Уангджи работи усилено, за да накара майка си да гледа гордо на нещата. Той завършва Пекинския университет, след което следва в Колумбийския университет в Ню Йорк. През 2003 г. се връща в Китай и става банкер, а по-късно – адвокат.
 
„Всеки път, когато видя името на Бо Гуагуа, си спомням за съученика си Ли Уангджи, най-големият син на Бо“, пише Танг Байчяо, активист за демокрация, който също завършва магистратура в Колумбийския университет и е добър приятел с Ли, докато са там. „Как може двамата синове на Бо да са толкова различни? Единият е праведен, а другият – порочен. Пълна противоположност един на друг.“
 
Според дисидентския сайт Boxun.com в навечерието на 18-я партиен конгрес тази есен Бо се е страхувал, че бившата му съпруга ще разкрие предишния му живот и ще блокира кариерните му възможности. Затова той нарежда на Уанг Лиджун да уреди ареста на Ли Уангджи за „икономически престъпления“ като начин за изнудване на Ли Даню и принуждаването й да мълчи. Ли е задържан в град Джинджоу, според слухове.
 
Сега, когато Бо е отстранен от Политбюро, по-ранните му скандали започват да излизат на повърхността. Бившият репортер на Wen Hui Po Dalian Джянг Уейпинг по-рано разкри аферата на Бо с телевизионната водеща Джанг Уейджие от началото на 90-те г., когато Бо е кмет на Далиан, голям пристанищен град на север. По онова време Гу Кайлай атакува Джанг с медийни статии под псевдонима Уанг Хонг. Гу използва и полиция, за да окаже натиск на Джанг да напусне работата си.
 
Според публикации в интернет, за които се смята, че са свързани с вътрешни за Китайската комунистическа партия (ККП) хора, осведомител е разкрил, че Бо и Джанг имат незаконна дъщеря, въпреки че местонахождението на дъщерята не се конкретизира.
 
Chinatimes.com също цитира хонконгските Waican News, пишейки, че вътрешен човек за ККП твърди, че Бо има връзки с над 100 жени, включително 28 известни личности, модели или водещи от CCTV.

Наскоро арестуваният милиардер Шу Минг, ръководител на Dalian Shide Group, по-рано призна, че е осигурявал жени за „забавление“ на Бо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!