Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джеф Ненарела, Epoch Times

Джоу Йонгканг и Бо Шилай търсят изкупителна жертва

Джоу Йонгканг и Бо Шилай търсят изкупителна жертва

Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), член на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) и Бо Шилай (Bo Xilai) – наскоро отстранен като ръководител на ККП в Чонгчинг (Chongqing), се оказаха в трудна ситуация.

Има няколко начина един високопоставен кадър в ККП да се окаже от грешната страна на прословутата партийна бруталност. Един от най-обичайните напоследък е някой политически опонент в партията да използва престъпленията на въпросния кадър, за да го свали. Такъв е случаят с Джоу и Бо, които са в процес на сваляне от власт заради дълъг списък от престъпления. Нито едно от тях дори не се доближава до ужасите, които те и техните съмишленици са причиниха на 100 милиона човека, практикуващи Фалун Гонг.

Мащабът и жестокостта на това преследване прави всяко друго престъпление на партията от последните години да изглежда като джудже. Джоу и Бо бяха двама от най-твърдите му застъпници. Бо вече е свален от власт и е разследван за престъпленията му. Той беше избраният наследник на Джоу да оглави китайската вътрешна сигурност и правен апарат, за да се гарантира, че Джоу няма да бъде държан отговорен за собствените му престъпления.

Преди да бъде отстранен Бо (със заведени наказателни дела срещу него) беше понижен да се справя с проблемния град Чонгчинг през 2007 г., след като беше министър на търговията. Понижението дойде след като негов политически опонент (сегашният премиер Уен Джябао) заяви, че Бо не бива да е лицето на партията в чужбина, заради многото дела, заведени срещу него по света – дела, документиращи усилията му в преследването на Фалун Гонг.

Характерно за партийните чистки е враждуващите фракции да атакуват първо по-нисшите кадри на враговете си. На тези нисшестоящи след това се предлага снизходителност, ако се нахвърлят върху началниците си. Така беше, когато Уанг Лиджун (Wang Lijun) беше използван срещу стария си шеф – Бо. Лиджун беше дясната ръка на Бо и висш полицай в Чонгчинг. Скоро след като Лиджун беше задържан, Бо беше отстранен и после подведен под отговорност.

Ако Бо се обърне срещу своя най-високопоставен съюзник – Джоу, Джоу ще има само един изход – да застане срещу бившия си шеф и партиен лидер Джянг Земин. Но според слуховете Земин е във вегетативно състояние и Джоу няма да може да направи много, за да се спаси.

Сега всички данни сочат, че Джоу е следващият, след като няколко източника се изказаха и след като официалните партийни вестници вече тръбят, че никой не е отвъд наказание. Ако Джоу не намери изкупителна жертва, ще трябва да понесе пълна отговорност за престъпленията си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!