Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разкритията на Уанг Канг: Стратегия на ККП?

Уанг Канг
Уанг Канг (фото: НТД)

Отскоро мистериозна личност от Чонгчинг, Уанг Канг, предава информация на Западни медии за Бо Шилай. Изненадващо е не само, че „той знае повече от Централната комисия за дисциплинарна инспекция“, но и че цензурата на Китайската комунистическа партия (ККП) не го спира, което повдига въпроси за това накъде се прави опит да се насочи вниманието на Запада и защо…  
 

За Уанг Канг се знае, че е бизнесмен и учен от Чонгчинг, но същевременно журналист от Чонгчинг писа, че той е известен с многото си звания и позиции, и знае необичайно много.  „Трудно е да си представи човек, но той знае повече от Централната комисия за дисциплинарна инспекция на ККП“, възкликва журналистът.   

Западни медии изведнъж започнаха да публикуват информация от Уанг Канг, като например сведения за връзката на съпругата на Бо с Хейуд, за 39-те задържани близки на Бо политици и бизнесмени, и др.   

Уанг Канг твърди, че не е имал близки отношения с Бо, нито със семейството му, че не се интересува много от политика, и че просто се е случило, че има повече информация по въпроса. Същевременно цензурата на ККП го оставя да продължава да говори, което много хора намират за странно.

Тайванският вестник China Times цитира пекински източник, че информацията на Уанг Канг идва директно от Пекин и целта й е да създаде определена атмосфера в медиите, най-вече Западните.

Китайският писател, журналист и дисидент Ши Тао смята, че това е защото ККП иска да отклони вниманието от вътрешните си борби и да запази някакъв имидж. Други важни въпроси са защо не семейството на Хейуд, а ККП повдига въпроса с убийството на Хейуд, и защо го прави едва сега, след като знае за него от края на миналата година?

Също така загадъчно е кои са източниците на информация на Уанг Канг. В интервю пред Дойче Веле той каза, че в Китай има много хора, които знаят дори повече от него за инцидента с Бо, но просто предпочитат да си мълчат.

В случая не е така важно какви истории разказва Уанг, а позицията, която заема. „Моля разберете, че директно не мога да ви кажа дали властите упражняват натиск върху мен или не“, заяви той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!