Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оливия Ли & Матю Робъртсън, Epoch Times

Китайски нетизени разсъждават за падането на Бо и за системата, която го издигна

Бо Шилай на 13 Март в Пекин – два дни преди уволнението му като ръководител на Китайската комунистическа партия в Чонгчинг (Chongqing).
Бо Шилай на 13 Март в Пекин – два дни преди уволнението му като ръководител на Китайската комунистическа партия в Чонгчинг (Chongqing). (Lintao Zhang/Getty Images)

В навечерието на уволнението на Бо Шилай от партийните му постове централните власти призоваха всеки „решително на подкрепя” „правилните решения”. Но нетизените не могат да не се запитат: Как някой като Бо Шилай е стигнал толкова далеч в Китай? Бо беше на прага да влезе в Постоянния комитет на Политбюро (най-висшия орган на властта в Китай), преди серия скандали да унищожи кариерата му наскоро…

Сценарият, който се разигра около принудителното напускане на Бо е повтарян много пъти в историята на Китайската комунистическа партия (ККП): единодушна атака срещу целта, поставена от режима и ентусиазирана подкрепа за последното брилянтно действие на ККП. Докладите са публикувани във всички големи сайтове и вестници.
Но, за разлика от времето на Културната революция, китайците сега имат интернет и задават въпроси.

„Партийни лидери, вие предадохте нашето доверие отново и отново” писа потребител на Sina Weibo – популярна микро-блогинг услуга. „Искате ли хората в тази държава да спрат да ви подкрепят, но и да са отвратени от вас, докато режимът падне?”

Друг потребител писа: „Когато някой дойде на власт, всеки подкрепя решението. Когато същият човек е свален, всеки пак подкрепя решението.”

Адвокатът Чинг Шипи пише в своя коментар: „Днес видях съдебното решение по дело срещу мафията в Чонгчинг. Възмутително е колко опростенческо и грубо беше. Престъплението да си гангстер се основава просто на това, да си замесен в няколко улични боя. Глобата се определя произволно и достига стотици милиони. Имуществата на десетки компании се конфискуват на базата на прости твърдения.”

Друг нетизен писа: „Как се получава, че Бо е можел да прави това? Казва се, че когато е бил в Далиен е правел същите неща. Станало му е навик. Защо не е бил изобличен досега? Защо не може да получаваме истината навреме?!”

Един смел онлайн потребител намира систематични проблеми в скандала с Бо. „Казвате, че Бо е мръсен, но чисти ли са другите високопоставени служители? Има много дори по-лоши от Бо. Просто сега Бо е свален. Ако преди бяха изобличени престъпленията на Мао по време на „поземлената реформа” и „Културната революция”, какво щяха да направят хората? Това, за което трябва да се помисли не е просто този единичен случай, а цялата партийна система“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!