Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смъртното наказание на У Инг неодобрено от Върховния съд

Случаят със смъртното наказание на 30-годишната бизнесдама У Инг (Wu Ying), който предизвика гражданско недоволство в континентален Китай, взе неочакван обрат на 20 април...

Смъртното наказание на У Инг не е одобрено от Върховния съд и У няма да бъде екзекутирана. Премиерът Уен Джябао също се е намесил. Случаят на У привлече много внимание, защото е свързан с уязвимостта на съдебната и финансова системи на Китай.

У Инг е известна като изпреварила времето си млада жена, която на 24-годишна възраст е посочена като шестата най-богата жена в Китай. Независим рисков капиталист, миналата година, на 30-годишна възраст, тя бе осъдена на смърт. Престъплението на У бе, че е успяла да набере 770 милиона юана (приблизително 122 милиона щ.д.) от 11 роднини, за инвестиции в различни предприятия.

Нейното първо обвинение "незаконно набиране на средства" бе променено на "финансови измами". Тя обжалва решението на съда, но жалбата й бе отхвърлена през януари т.г..

Случаят на У Инг има няколко необичайни аспекта. Като например, че нито един от нейните роднини, заели парите си, не е казал да се чувства измамен от нея. Тя е предоставяла същата услуга като тази на китайския фондов пазар - разпределяне на средства сред жадните за кеш бизнеси, с една важна разлика. Ако държавата не се е намесила, нейните инвеститори са щели да си получат обратно парите и то с лихва, което никога не изглежда да се случва на инвеститорите на китайския фондов пазар. Което се предполага, че е и истинската причина за нейната смъртна присъда.

Така след като нейното обжалване на смъртната присъда не успява, писателят Тие Лиу инициира група за гражданско разследване на истината около случая с У Инг.

Той прекарва един месец в съставяне на жалбов материал от над 100-те хиляди думи, които У написва в затвора. Тие смята, че делото на У Инг е изфабрикувано.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!