Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гао Зитан, Epoch Times

Управляващият комитет на ККП с намален състав?

Преразпределянето на силите – в полза на Ху Джинтао

Китайските лидери Луо Ган, У Гуандженг, Джя Чинглин, У Банггуо, Ху Джинтао, Джянг Земин, Уен Джябао, Зенг Чингхонг и Ли Чангчун на 17-тия партиен конгрес на Китайската комунистическа партия
Китайските лидери Луо Ган, У Гуандженг, Джя Чинглин, У Банггуо, Ху Джинтао, Джянг Земин, Уен Джябао, Зенг Чингхонг и Ли Чангчун на 17-тия партиен конгрес на Китайската комунистическа партия във Великата зала на народа, 21 октомври 2007 г., Пекин. (Guang Niu/Getty Images)

Рокадите и вътрешните борби по върховете на Китайската комунистическа партия (ККП) продължават да се разгорещяват с наближаването на 18-тия Национален конгрес и членове се съревновават за място в Постоянния комитет на Политбюро (ПКП) – деветчленният орган, управляващ страната. Но изглежда, че елитарната група на върха на партийната йерархия може да бъде намалена до седмина – предпоставка за интересен нов политически пейзаж.

Уволнението на бившия чонгчингски партиен шеф Бо Шилай (Bo Xilai) доведе до ескалиране на борбата за власт между двете основни фракции в партията – с Ху Джинтао и Уен Джябао начело на едната и с бившия партиен глава Джянг Земин (Jiang Zemin) и шефа по вътрешната сигурност Джоу Йонгканг, оглавяващи другата. Бо Шилай бе кандидат за ПКП, избран от Джянг да замести оттеглящия се Джоу Йонгканг на 18-тия Национален партиен конгрес тази есен. Но това вече се промени.

Китайските медии изготвят списъци и правят прогнози относно следващото поколение членове на ПКП. Неотдавна изданието South China Morning Post посочи, че според мнозина отстраняването на Бо е подсилило властовите позиции на партийния лидер Ху Джинтао и премиера Уен Джябао, както и че има вероятност доверените им съюзници да съставят новия списък.

Репортажът гласи и че повече партийни чиновници са настояли за намаляване бройката на членовете на ПКП на седем, така че решенията и политиките да бъдат „по-бързо и по-добре прокарвани“.

В действителност допреди 16-тия партиен конгрес ПКП е седемчленен комитет. Бившият партиен лидер Джянг Земин добавя двамата допълнителни членове.

Според китайския дисидент Сонг Юшуан (Song Yuxuan), който живее извън Китай, Джянг оказал натиск за назначенията на Ли Чангчун (Li Changchun) и Луо Ган (Luo Gan), тъй като тези двама души щели да продължат преследването на Фалун Гонг и да оказват подкрепа на Джянг.

Като ръководител на Централния отдел по пропагандата Ли Чангчун е играл важна роля в контрола над медиите и насочването на общественото мнение в Китай. По думите на Сонг, ако не е била ролята на Ли Чангчун, Ху е щял да може сам директно да дирижира насочването на общественото мнение чрез Централния отдел по пропагандата.

Джоу Йонгканг и Луо Ган, настоящият и бившият ръководител на апарата по вътрешна сигурност на страната – мощния Комитет по политически и законови въпроси (КПЗВ) – са предани съюзници на Джянг и остават основната сила зад преследването на Фалун Гонг и на дисидентите. В допълнение Джоу все още е и член на ПКП.

През последните 10 години силата на КПЗВ се разрасна бързо и до огромни размери, придобивайки контрол над Обществена сигурност, съдилищата и прокуратурата, Въоръжената полиция, както и съдебни органи като принудителните трудови лагери, и по този начин се превърна във втори център на властта, заплашващ и отслабващ силата на Ху Джинтао.

Сонг прогнозира, че по време на предстоящия 18-ти партиен конгрес Ху може да обяви отстраняването на двама членове на ПКП, с цел напълно да заличи влиянието на фракцията на Джянг в ККП.

Сонг припомня, че когато Ху Джинтао идва на власт, всички останали 7 членове, освен Уен Джябао , са близки сподвижници на Джянг Земин. По думите му поради силовото разпределение между членовете на ПКП, дори и в момента Ху е изолиран и безсилен в партията.

Премахване на кликата на Джянг

По думите на Сонг, ако ПКП се възстанови в 7-членна организация, с изключение на Ши Джинпинг (вероятният следващ лидер на ККП) най-обсъжданите кандидат-членове са все част от Младежката лига на Ху Джинтао, така че Ху ще има възможността напълно да отстрани фракцията на Джянг от върховния управляващ партиен комитет.

С него се съгласява Лю Инчуан (Liu Yinquan), бивш професор по история в Университета на Шандонг (Shandong) и настоящ секретар на Китайската социалдемократическа партия, базирана извън Китай.

 „През последните 10 години Ху трябваше да действа спрямо желанията на Джянг, преди да вземе решение. Имаше дори слухове за опити за преврат срещу Ху. Това бяха много жестоки факти. Ако ПКП има само 7 членове, това ще е в полза на Ху и Уен.“

Според Лю останалите в ПКП хора на Джянг ще бъдат отстранени, ако намаляването на броя стане факт.

Неотдавна много членове от кликата на Джянг, служещи като регионални чиновници или в армията, декларираха лоялността си към Ху.

За Джянг Земин няма новини от няколко месеца. Твърди се, че той е във вегетативно състояние.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!