Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танг Ю и Чанг Чун. Epoch Times

Въоръжената полиция в Китай заяви лоялност към Ху и Уен

Народната въоръжена полиция.
Народната въоръжена полиция. Снимка: Гети Имиджис

Народната въоръжена полиция (НВП), заедно с Китайската народна освободителна армия (КНОА), заявиха своята вярност към Централния комитет (ЦК) и следователно към Ху Джинтао и Уен Джябао...
 
"След уволнението на Бо Шилай от всичките му постове в партията, въоръжената полиция заяви своята лоялност към Ху и Уен. Това е знак, че Джоу Йонгканг губи власт" - каза Шя Шяочян, политически коментатор и набюдател.
 
Китайските медии съобщиха, че военната полиция е изразила своята "решимост да подкрепи централното правителство". Това е значителна стъпка, тъй като НВП се намира под контрола на началника на Комитета по политически и законодателни въпроси, Джоу Йонгканг.
 
Джоу е единственият от деветте члена на Постоянния комитет на Политбюро на Централния комитет на ККП, който е бил срещу уволнението на Бо Шилай.
 
Ангажиментът на Военната полиция към Ху и Уен се смята, по мнението на наблюдатели, за знак, че Джоу губи влиянието си. Някои дори вярват, че Ху и Уен ще успеят да уволнят Джоу още преди да започне работата на 18-я Конгрес на ККП през октомври.
 
Заглавие на първа страница на вестника на Китайската народна освободителна армия гласеше: "Офицерите и войниците от въоръжените сили и военната полиция с пълна решимост подкрепят правилното решение на Централния комитет".
 
В статията се казва, че действията на армията и НВП "ще се съгласуват с Централния комитет, който е под командването на генералия секретар Ху Джинтао".
 
Два месеца след като дезертьорът Уанг Лиджун, бивш шеф на полицията на метрополиса Чонгчин, поиска политическо убежище в консулството на САЩ в Ченгду, военната полиция е първата, заявила открито своята позиция пред централното правителство.
 
Според коментатора Шя Шяочян това е знак, че Джоу губи сила във вътрешнопартийната борба с Ху и Уен.
 
"Видяхме, че военните заявяват своята лоялност към централното правителство, а не към военната полиция - каза той. - Два дни след като Бо Шилай бе уволнен от всичките му постове, военната полиция също заяви лоялността си към Ху и Уен. Това е знак, че Джоу губи своята сила, "- каза Шя.
 
След като Бо е бил уволнен, някои чуждестранни медии, включително и "усти" на бившия лидер Джянг Земин, пренасочиха вниманието си от Бо на Джоу, и започнаха да излагат скандали с участието на Джоу. Това е още един знак, че Джоу губи влиянието си, смятат експерти.
 
Главният редактор на "Пекинска пролет", Ху Пинг каза, че Джоу вероятно ще загуби поста си преди началото на 18-ти Национален конгрес на ККП.
 
"Ако централното правителство бе решило да отстрани тихо Джоу, то нямаше да публикува тези негативни новини. Мандатът на Джоу вече почти изтича и след това той ще напусне поста си. Но тъй като те са публикували тези негативни новини, не се планира Джоу да може да се измъкне спокойно".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!