Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джанг Тянлянг, Epoch Times

Защо случаят на Бо Шилай не е само криминален скандал

Бо Шилай на церемонията по откриването на Националния народен конгрес в Голямата зала на народа на 5 март 2012 в Пекин. Бившият секретар на Партията в Чонгчинг е отстранен от постовете му и е в процес на разследване.
Бо Шилай на церемонията по откриването на Националния народен конгрес в Голямата зала на народа на 5 март 2012 в Пекин. Бившият секретар на Партията в Чонгчинг е отстранен от постовете му и е в процес на разследване. (Feng Li/Getty Images)

Според Интернет слухове Ху Джинтао иска Бо Шилай (Bo Xilai) да бъде арестуван в името на „поддържане на стабилността“. Тази история не може да се омаловажава и само наказателно дело няма да прекрати бурята около  Бо Шилай.

Има няколко неща по този въпрос, които Китайската комунистическа партия (ККП) не може да обясни. Както китайските, така и чуждестранните медии и китайски експерти, ще продължават да повдигат тези въпроси, докато не получат отговори.

1. Xinhua News твърди, че Уанг Лиджун е предоставил информация за връзката на Бо и съпругата му Гу Кайлай (Gu Kailai) със смъртта на британския бизнесмен Нейл Хейууд. Тогава защо Уанг не взема под внимание Джоу Йонгканг и организационната йерархия и отива директно в американското консулство? Какво общо има това с Джоу Йонгканг?

2. Кой е информирал Бо Шилай, че Уанг Лиджун е отишъл в американското консулство? Как Бо се е осмелил да обгради консулството с полицейски автомобили? Кой стои зад дръзкия ход на Бо?

3. Ако беше само смъртен случай, защо личности като Конг Чингдонг (Kong Qingdong, университетски професор, който се забърка в неприятности със заявяването си на подкрепа към Бо и „чонгчингския модел“ на управление) и Сима Нан (Sima Nan, про-маоистки коментатор, чиито блогове бяха затворени) са задържани и разпитвани? Защо про-маоистките сайтове, известни с подкрепата си към Бо, като Utopia (wyzxsx.com), бяха затворени?

4. Решението на централата на партията за случая на Бо бе предадено на чиновниците от областно и министерско ниво ден преди обявяването му пред обществеността. Студенти и факултативни партийни членове от университети в Пекин бяха събрани на спешна среща час преди обявлението за Бо. Наказателно дело заслужава ли такова внимание? Последният път, когато наблюдавахме такъв вид комуникация, бе когато Лин Бяо бе убит на 13 септември 1971 г. Методът на комуникация сам по себе си показва, че случаят на Бо е свързан с преврат.

5. Главният телохранител на Уен Джябао, зам.-директорът на Централния охранителен полк Ли Рунтян (Li Runtian), бе отстранен от поста си заради връзката си с Бо. Ли Рунтян предоставя чувствителна информация на Бо за вътрешния кръг на ККП, включително Ху и Уен. Ако Ли Рунтян не бе шпионин на Бо, защо продължава да му предава информация дори когато Бо е отстранен? За това могат да се представят две точки. Първо, Ли Рунтян смята, че някой във вътрешния кръг на ККП стои зад Бо и по този начин на него нищо не може да му се случи, затова продължава да шпионира. Второ, Бо сигурно крои нещо голямо. В противен случай той няма да плаща на Ли да шпионира вътрешния кръг на ККП толкова дълго време. И двете точки лесно могат да бъдат свързани с твърденията за опит за преврат от Бо Шилай и Джоу Йонгканг.

6. Фактът, че Бо Шилай е разследван, показва, че гръбнакът на Бо, Джоу Йонгканг, е загубил властта си. И все пак случаят на Бо забърква съпругата му Гу Кайлай и сина му Бо Гуагуа. Това наистина ще доведе до падението на цялото семейство на Бо. Ако случаят на Бо не бе свързан с преврат, защо централата на партията е толкова строга към семейството му и преразглежда смъртния случай на британския бизнесмен без искане от семейството на Нейл Хейууд?

7. Фактът, че Ху и Уен искат цялото семейство на Бо да изчезне, е изплашило силно Джоу Йонгканг. Колкото до Бо, за да се предпази, той ще разкрие всичко за Джоу. Вероятността Джоу да предприеме екстремна стъпка става все по-голяма.

8. Справянето от страна на Уен Джябао с Бо не само накара Бо да замълчи завинаги (той ще бъде захвърлен в затвора и повече няма да представлява заплаха), но ще накара Джоу също да мълчи. Борбата между Уен и Джоу е въпрос на живот и смърт. За Уен ще бъде от полза, ако се разкрият повече скандали за Бо. Това ще проправи пътя за предаване на правосъдието на Джоу Йонгканг.

Ако повече новини за корупция и сексуални скандали около Бо или за тайното споразумение между Бо и Гу Кайлай излязат наяве, истинският фокус на случая на Бо ще бъде отслабен. Трябва да следим отблизо слуховете за опити за преврат на Бо и Джоу и да видим дали Уен Джябао може да следва обещанието си. По време на последната си пресконференция Уен заяви: „На хората трябва да бъде даден отговор и резултатите от разследването трябва да могат да устоят теста на закона и историята.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!