Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Официалната информация различна от тази на хората

Официалната информация в Китай се опитва да омаловажи протестите в Чонгчинг и предоставя информация, различна от тази на гражданите, станали свидетели на станалото...


Официалните власти в Китай съобщиха, че в сегашните масови протести в Чонгчинг са участвали около 10 хиляди души, били са разбити и изгорени 16 полицейски коли, никой не е бил убит. Според местни жители в протестите са участвали около 100 хил. души, най-малко един човек е бил пребит до смърт от полицията, много са ранени.
 
Според съобщеното от властите в Чонгчинг на 10 април в района Уаншен "е имало скупчване на хора", по време на което "част от събралите се", започнали да хвърлят камъни по "поддържащата реда полиция", разбили 12 и запалили четири полицейски коли.
 
По нататък в съобщението се казва, че на 11 април в 10 ч. сутринта паравоенна и народна полиция е започнала "почистване на района от събралите се хора."
 
Правителството също така е отхвърлило съобщеното в някои медии, че в протестите са взели участие около 100 000 души, заявявайки, че са били само около 10 000 души. Според официалните данни, според "резултати от различни проверки" по време на "инцидента" никой не е бил убит, по време на сблъсъците са били леко ранени "отделни народни полицаи и местни жители", които са получили “своевременна медицинска помощ".
 
Припомняме, че протестите срещу сливането на областта Уаншен с икономически изостаналия съседен окръг започнаха по обяд на 10 април. Първоначално на улиците излязоха няколко хиляди души, но властите отвърнаха с твърда сила, което предизвика още по-голямо сътресение.
 
Бяха мобилизирани няколко хиляди полицаи, които за разпръсване на демонстрантите използваха лютива вода, гранати със сълзотворен газ, както и палки и дълги дървени пръти.
 
Очевидци казват, че много от протестиращите са били брутално бити, най-малко един човек е починал от раните си.

По време на протестите в Чонгчинг. Април 2012 година.
По време на протестите в Чонгчинг. Април 2012 година. Снимка epochtimes.com

Причинилото протестите сливане на двата региона се е състояло още в края на миналата година. Според анализатори е странно, че протестите са започнали точно сега и е учудващо, че съвпадат с официалното уволнение на Бо Шилай от Политбюро и всичките му постове в ККП.
 
Смята се, че тези действия, както и други подобни протести в други части на страната,  са умишлено провокирани от хората на Джоу Йонгканг, председател на Комитета по политически и законодателни въпроси (от фракцията на бившия лидер на ККП и Китай Джянг Земин, към който принадлежи и Бо Шилай), за да дестабилизира обстановката в страната, което не желаят от фракцията на настоящия лидер Ху Джинтао.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!