Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lea Zhou, Epoch Times

Задкулисната власт в китайския режим

Малко известният Комитет по политическите и законови въпроси – втори център на властта

17-ят конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) на 21 октомври 2007 г. в Пекин. Малко известният Комитет по политическите и законови въпроси е станал втори център на властта.
17-ят конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) на 21 октомври 2007 г. в Пекин. Малко известният Комитет по политическите и законови въпроси е станал втори център на властта. (Guang Niu/Getty Images)

Сапунените опери с дългите си сюжети и сложни сценарии са много популярни в Китай. Много китайски блогъри се шегуват в Интернет, че най-дългата и най-скучна сапунена опера в Китай са вечерните новини по китайската държавна телевизия CCTV. На всеки десет години дългосрочният протагонист, в случая – членовете на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, трябва да бъде заместен. Като в истинска сапунена опера, рядката смяна на главните актьори се следи с голямо внимание от публиката.

Рейтингът на вечерните новини се повишава от началото на март. Повишението бе особено забележително, след като бившият партиен лидер за Чонгчинг Бо Шилай бе отстранен от поста си. „Зрителите нетърпеливо чакат вечерните новини, за да видят кой от старшите партийни лидери ще се появи и кой не“, коментира блогър в китайския новинарски портал Sina.

Всъщност строго структурираните вечерни новини на CCTV с еднообразни истории за дейностите на китайските лидери разкриват много от политическата борба, формирала се зад кулисите. На 9 март например община Чонгчинг неочаквано покани представители на медиите на пресконференция. Тогава чонгчингският партиен лидер Бо Шилай за първи път зае позиция относно бившия си полицейски ръководител Уанг Лиджун. Уанг потърси убежище в американското консулство в Ченгду на 6 февруари, явно страхувайки се, че Бо иска да го накара да мълчи.

Бо използва възможността пред камерите да покаже силната си близост с могъщ политически орган в Китай. Той заяви, че успехът на борбата с престъпността и корупцията в Чонгчинг е резултат от сътрудничеството между полицията, прокуратурата, съдилищата и Държавния департамент по сигурността под ръководството на Комитета по политическите и законови въпроси  (КПЗВ).

Изказването на Бо разкрива факта, че PLAC държи огромна власт. Той стои над следствието, съдилищата и тайната полиция, контролирайки 1.5 млн. въоръжена полиция и 1.7 млн. армия от обикновена полиция. Ръководи се от Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП и близък приятел на бившия президентДжянг Земин.

Ако се разгледа организацията на КПЗВ, може да се види обхватът на неговия контрол в страната и колко далече от независимостта е съдебната система в Китай в действителност. Освен министъра на обществената сигурност Менг Джянджу (Meng Jianzhu), който е зам.-секретар на Комитета, други членове са президентът на Върховния съд, министърът на правосъдието, министърът на държавната сигурност и командирът на въоръжената полиция. На върха е Джоу Йонгканг, познат още в Китай като  „царя на разузнаването“.

Манипулаторът Джянг Земин

Досега външният свят е обръщал малко внимание на партийния орган КПЗВ. Първоначално той е основан през 1980 г., но 8 г. по-късно е разпуснат. През 1990 г. е формиран отново, след кръвопролитията на площад “Тянанмън” на 4 юни 1989 г. По онова време ККП изпитва нужда да затегне контрола над страната. С основаването на клонове във всяка провинция, регион и дори област, комитетът се разраства до междупровинциален апарат. Една от основните му задачи е да осигури сигурността и стабилността на еднопартийното управление в Китай.

На 20 юли 1999 г. бившият китайски президент Джянг Земин започва брутално преследване срещу духовното движение Фалун Гонг. По онова време Фалун Гонг практикуващите наброяват десетки милиони и техният нарастващ брой подбужда завист и страх в Джянг. За преследването е създаден скандалният в момента Отдел 610, който работи в тясно сътрудничество с КПЗВ.

От началото на преследването на Фалун Гонг КПЗВ се ръководи като частно предприятие от Джянг, който подсигурява, че тази машина за убиване е оборудвана с достатъчно финансови ресурси. Властта на Комитета расте ден след ден повече от 12 г. През 2002 г., когато Джянг Земин достига възрастовата граница от 68 г., което го принуждава да напусне политическата сцена, неговото условие за напускане е 67-годишният Луо Ган, тогава ръководител на Комитета, да получи място в Постоянния комитет на Политбюро на ККП, топ ръководството на ККП. През 2007 г. Луо Ган е заместен от Джоу Йонгканг, бивш министър на обществена сигурност.

По този начин КПЗВ достига най-високото политическо ниво в Китай, печелейки званието „Партиен щаб № 2“. В момента той представлява основният претендент за власт на президента Ху Джинтао и премиера Уен Джябао.

Край на първи епизод, начало на епизод 2

Заради позицията й във властта, топ длъжността в Комитета е жестоко оспорвана. Само преди няколко месеца Бо Шилай бе обявен за наследник на Джоу Йонгканг. С бързото му падане от китайското политическо небе първият епизод от политическата сапунена опера завърши тази година.

Вторият епизод започна с обучението на 3300 председатели на различните клонове на КПЗВ, свикано от президента Ху Джинтао малко след освобождаването на Бо Шилай. Първият обучителен курс започна на 26 март, по време на визитата на Ху  на събранието за ядрена енергетика в Южна Корея. Този ход изглежда е предприет като предпазна мярка от Ху, който може да се опитва да подчини ядрото на могъщата структура на Джоу Йонгканг.

Картите ще бъдат разбъркани отново преди предстоящата промяна на ръководството на Китай през октомври. Следващият епизод от политическата сапунена опера в Китай се очаква да продължи с повече вълнуващи последствия. Epoch Times ще ви държи в течение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!