Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Mu Qing, Epoch Times

Пекински вестник става афиш за вътрешнопартийни борби

Минувачи четат всекидневници, поставени в публични табла за обяви в Пекин.
Минувачи четат всекидневници, поставени в публични табла за обяви в Пекин. (Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)

В непрогледния мрак на китайската комунистическа политика има малко начини хората да научават какво се случва по най-високите етажи на властта. Но от десетилетия е налице един доста надежден водач: първата страница на вестника.

Неотдавна този принцип бе демонстриран по-рязко от обичайното, когато Beijing Daily заяви, че "генералният секретар не трябва да бъде най-високата власт, да е над Централния комитет на партията" и че "трябва да се подчертае колективното ръководство."

По това време генералният секретар на Китайската комунистическа партия Ху Джинтао бе в Камбоджа.

Четири дни по-късно обаче настъпи поврат (по това време Ху вече се беше върнал). Статията за "колективното ръководство" беше изтрита от сайта и вместо нея бе публикуван ясно забележим редакторски материал, който гласеше: "Помнете добре добросъвестните наставления на генералния секретар". Тази фраза, както и "Да живеем според добросъвестните наставления на генералния секретар" се появи четири пъти в неголяма статия.

Според китайски анализатори тези конкурентни редакционни статии, очертаващи различни политически линии, са средство за оценяване борбата на елита  провеждана в най-висшити кръгове на партията. С опита на Уанг Лиджун (Wang Lijun), полицейски началник на Чонгчинг (Chongqing), да дезертира в консулство на САЩ през февруари и с уволнението на шефа му Бо Шилай (Bo Xilai), борбата между противопоставящите се фракции в партията се засили.

На 31 март в Beijing Daily излезе статия от Уанг Юншенг (Wang Yunsheng), доцент във Факултета по изследване на марксизма към Китайския народен университет. Тя беше озаглавена "Кога нашата партия започна да нарича своя върховен лидер "генерален секретар"?"

В последната част на статията Уанг заявява: "Нашата партия винаги подчертава и прилага колективното лидерство. Въпреки че генералният секретар е най-високата лидерска позиция в партията, той не е най-високата лидерска единица."

В подкрепа на гледната си точка Уанг цитира партийната конституция. В материала му се обсъжда това, че ролята на генералния секретар е просто "да председателства ежедневната работа на секретариата и да свиква заседания в партията".

Фактът, че Beijing Daily публикува тази статия, е значителен, смятат анализатори. Лидерът на партията за Пекин, Лиу Чи (Liu Qi), е член на фракцията на бившия лидер Джянг Земин (Jiang Zemin). Джянг - сега очевидно на смъртното си легло - беше застъпник на вече сваления бивш шеф на партията за Чонгчинг (Chongqing) Бо Шилай (Bo Xilai) и "царя на сигурността" Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang). Според анализатори Лиу Чи може да се опитва да предлага някакъв вид ариергардна идеологическа подкрепа на Джоу чрез навременната статия.

Подкрепата на Лиу Чи за Джянг Земин личи най-вече в усилията му в преследването на практикуващите Фалун Гонг, китайска духовна практика.Джянг стартира кампанията през 1999 г. и започна да слага надеждни за осъществяването й кадри, като Бо Шилай и Джоу Йонгканг. Той внедри подобни служители в Постоянния комитет на Политбюро, за да се поддържа кампанията и да се предпази наследството му - движение за политическа мобилизация - от детрониране.
Китайските Интернет потребители обърнаха специално внимание на дуела и противоречивите редакционни статии. "Аз съм толкова объркан, че чувствам главата си замаяна", пише читател в микроблог сайта Sina Weibo.

"Тези статии ми помогнаха да осъзная, че така наречените слухове за вътрешни борби са всъщност много верни", коментира блогърът Уанг Шинфенг (Wang Xinfeng).

Друг просто констатира: "Приближава торнадо."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!