Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson

Ръководството на Пекин дръзва да пробуди спомени за 4 юни

Снимка от 14 април 1999 г. показва хора, събиращи се на надгробния паметник на прореформисткия комунистически партиен лидер Ху Яобанг в Чонгчинг, провинция Джянгси.
Снимка от 14 април 1999 г. показва хора, събиращи се на надгробния паметник на прореформисткия комунистически партиен лидер Ху Яобанг в Чонгчинг, провинция Джянгси. (AFP/Getty Images)

В знак, че ръководителят на Китайската комунистическа партия Ху Джинтао и премиерът Уен Джябао имат желание да разпалят дълго потисканите надежди на китайския народ за реформа, много китайски вестници наскоро публикуваха статии, припомняйки за бившия китайски лидер Ху Яобанг (Hu Yaobang), ментор на Уен и въплъщение на реформист.

Смъртта на Ху Яобанг на 15 април 1989 г. и възпоменанието й бяха основният възпламенител за многото протести, насилствено потиснати в Пекин на 4 юни същата година. Името му винаги е било свързвано с кръвопролитията на площад “Тянанмън” и поради това в повечето случаи е пренебрегвано или премълчавано от официалните медии.

Повод за наскорошните новини е фестивалът Чингминг, който обикновено се пада на 4 или 5 април – времето, когато китайците отдават почит на починалите членове на семейството, като също посещават и почистват гробовете им.

Статия в China News Service, говорител на комунистическата партия на китайски език в чужбина, възпомена починалия лидер.

Озаглавена “Гробът на Ху Яобанг по време на фестивала Чингминг: Той почина отдавна, но масите го помнят”, статията се появи и в други официални китайски медии и бе широко разпространена в главни новинарски портали.

Ху е отговорен за политическото реабилитиране на стотици хора, преследвани или получили класови етикети от Мао. Също така той търсил политически и икономически реформи, преди да бъде отстранен за “небрежност” в борбата срещу “буржоазните” елементи през 1987 г.

Чингминг, познат още като фестивал на почистване на гробовете, има силно допълнително политическо значение в Китай. Движението от 5 април 1976 г., когато стотици хиляди се събират на площад “Тянанмън”, олпакващи Джоу Енлай (Zhou Enlai) и атакуващи т. нар. Банда на четиримата, и протестите от 4 юни са свързани с традиционните китайски чествания.

Статията гласи, че с наближаване на 23-та годишнина от смъртта на Ху, над 80 лидери на ККП и 200 провинциални чиновници и чиновници от министерско ниво са отдали почит на гроба му.

“Това възпоменание от голям мащаб е начин за Ху Джинтао и Уен Джябао да ударят политиката в стила на Културната революция на Бо Шилай”, посочва в интервю Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang), коментатор на китайската политика. Според него Джоу Йонгканг, царят на сигурността и поддръжник на отстранения чонгчингски партиен шеф Бо Шилай, също ще го забележи.

Погледнато от призмата на настоящата политическа борба, Ху Яобанг е образец за реформисткия лагер. Той е бил също и ментор на Уен Джябао, който се опитва да се съревновава с последния. Това покритие дава по-голяма важност на тези реформистки теми – но дали ще се проявят в конкретни действия, като свобода на пресата, прекратяване на религиозните преследвания и закриване на трудовите лагери, все още остава да се види, заключава Джанг.

“Приоритетите на Ху и Уен са да спечелят доверието на международната общност и да окажат натиск върху консервативните елементи в ККП”, заяви Уен Джао (Wen Zhao), коментатор на настоящите скандали за нюйоркската телевизия NTD. “Те искат да се уверят, че хардлайнери като Бо и Джоу Йонгканг няма да действат прибързано”, поясни той.

Един широко публикуван микроблог пост относно новината отбелязва широкото й разпространение в китайския Интернет. “В коя посока духа вятърът сега?”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!