Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Размисли: Колапсът на ККП

(Feng Li/Getty Images)

Постоянните дискусии за приближаващата се смърт на Китайската комунистическа партия (ККП) - как ще стане, какво ще означава и до какво ще доведе, се характеризират от дълго време с липсата на задълбочен дискурс както от страна на академичните среди така и на политиците...

Гордън Г. Чанг е адвокат и автор на книгата "Приближаващият се колапс на ККП", написана през 2001 г.. В продължение на десет години той казва, че комунистическата партия ще се разпадне и този срив е неизбежен.

Продължаващата политическа криза в Китай показва немощността на еднопартийната система.

Кореспондент на Epoch Times се възползва от възможността да зададе наколко въпроса на Чан за настоящата ситуация в Китай, както и какво ще се случи, ако ККП падне. Чан, който е посветил професионалната си кариера на изучаването на Китай заяви, че светът не трябва да се изненадва ако в Китай неочаквано протекат бързи промени.

- До каква степен ККП регламентира приемствеността на властта?

Чан: В началото на миналия месец почти всички казваха, че ККП сама решава какви са правилата, нормите и ограниченията, но ние знаем, че в случаясУангЛиджун това не е така. Китайската комунистическа партия не е разрешила един проблем, който съществува в авторитарните държави, дългогодишен проблем - проблемът с приемствеността.  

- Защо приемствеността на властта е проблем за авторитарните държави и в частност за режима на ККП?

Чан: Тъй като при тях не съществува върховенство на закона, те нямат конституция, която да има стойност и прехвърлянето на властта е просто борба без правила.

- Какви признаци за разпадането на комунистическата партия може да се наблюдават в последно време? 

Чан: Всички видяхме разкола заради всички тези слухове за преврат, които се появиха. И последните от тях са вече третата вълна от слухове, които чуваме тази година.

Чухме премиерът да предупреждава не само Китай, но и целия свят, че в Китай може да се проведе втора Културна революция. Ясно е, че има реални проблеми във висшето ръководство на комунистическата партия.

- Какво би могло да доведе до разпадането на комунистическата партия?

Чан: Това никога не се знае. Нещата стават бързо и неочаквано. Ако бяхте казали, че в началото на декември 2010 г. търговец на плодове ще се самозапали в Тунис, което ще доведе не само до промени в Тунис, но и в Египет и Либия, и всичко това ще доведе до хаос в арабския свят, щяха да ви вземат за луд. Въпреки това то наистина се случи, когато Мохамед Боуазизи се самозапали.

- Какви стъпки трябва да бъдат направени, за да се промени политическата система?

Чан: Няма конкретни стъпки, които биха могли просто да доведат до промени. Политолозите съставиха списък с обстоятелства, които биха довели до фундаментални промени в обществото, но хората продължават да опровергават становището им. Това е просто особеност на промените в нашето общество и от 1989 г. насам сме свидетели на това как дадено правителството може да падне почти за една нощ. И винаги сме се чудели какво стана ... Правителство, което изглежда непоклатимо, да падне на следващия ден.

- Защо протичат тези промени? Това неизбежно ли е?

Чан: По-голямата част от китайските граждани вярват, че еднопартийната система вече не е подходяща за развитието на обществото в Китай. Може да си припомните, че сега в китайската икономика има проблеми, а и самата комунистическа партия е в криза. Подкопава се централната власт, военните сили вече не са под контрола на ККП и китайците в различни части на страната започнаха да излизат на улиците, за да изразят настойчивите си протести. Във висшето ръководство на комунистическата партия има хора, които са най-опасните личности сред живеещите на Земята. Това трябва да ни говори нещо.

- Има ли проблем с контрола върху военните сили?

Чан: Ху Джинтао само преди две седмици издаде предупреждение към главнокомандващите и началник щабовете, като им напомни, че те са подчинени на ККП. В една стабилна държава няма слухове за преврат. Кога за последен път сте чували за военен преврат в Канада?

- Партийните функционери имат огромни доходи благодарение на позициите си, как ще ги изоставят?

Чан: Те няма доброволно да се откажат от богатството, но когато почувстват, че наближава края, ще напуснат страната и ще вземат парите със себе си. Това вече става.

- Тази поредица от въпроси, свързани с колапса на партията и с пост-партиен Китай, изглежда не е част от научния дискурс за Китай или политиката на САЩ. Защо?

Чан: Ако бяхте задали този въпрос през август, само няколко души биха се замислили сериозно за краха на ККП. Но сега хората наистина започнаха да обсъждат този въпрос, тъй както вече ясно се виждат признаци за приближаващия крах на ККП. Защо това не се дискутира днес? Ами защо на 10 септември 2001 г. хората не мислеха за атаката на 11 септември, макар за това да е имало признаци вече 5 години? Бихте ли могли да ми кажете защо американците са така слепи?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!