Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jane Lin & Shanshan Wu, Epoch TimesStaff

Китайски комунистически лидери вземат на прицел апарат по сигурността

Мощен партиен орган обвинен в корупция, пречка за законовото управление и причина за нестабилност

Китайският премиер Уен Джябао на пресконференция на 14 март 2012 г. в Пекин (Lintao Zhang/Getty Images)

С премиера Уен Джябао начело, критицизмът в Китай към мощния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) ескалира. Подобен критицизъм е и средство за атака срещу директора на КПЗВ, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), чиято фракция е опозиционна на Уен и партийния лидер Ху Джинтао...

По време на пресконференцията си на закриването на Националния народен конгрес на 15 март, Уен заяви: „С нарастването на икономиката се появиха нови проблеми като несправедливо разпределение, липса на достоверност и корупция. Напълно съзнавам, че за да разрешим тези въпроси, трябва да проведем не само икономическа, но и политическа структурна реформа, особено реформа на системата на ръководството, на партията и на държавата.“

Според бившия пекински професор по право и дисидент Юан Хонгбинг (Yuan Hongbing) коментарите на Уен са масово интерпретирани като сигнал, че партийната централа планира да ограничи широкообхватните правомощия на КПЗВ.

Като глава на тази агенция на Китайската комунистическа партия (ККП) Джоу има властта да използва ресурсите на съда, Върховната прокуратура, Министерството на обществената сигурност, Министерството на държавна сигурност, Народната военна полиция и други агенции на различни нива. Според анализатори контролът на КПЗВ над 1,5-милионната военна полиция има особен принос за превръщането му във втори център на властта в ККП.

По думите на Юан чонгчингският инцидент е накарал някои в управлението на ККП да гледат различно на КПЗВ. Когато бившият чонгчингски шеф на полицията Уанг Лиджун (Wang Lijun) се опита да дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, според данните той е разкрил план за преврат, организиран от Джоу и бившия чонгчингски партиен лидер Бо Шилай (Bo Xilai), срещу Ши Джинпинг (Xi Jingping), един от кандидатите за поста партиен лидер, който ще бъде избран през октомври.

Сега Централната военна комисия иска да си възвърне командването над военната полиция от КПЗВ – ход, на който Джоу се противопоставя, посочва Юан. Според него все още не е решено дали КПЗВ ще продължи да командва военната полиция.

На 26 март, на годишната конференция на Държавния съвет за противопоставяне на корупцията Уен засили натиска върху Джоу и КПЗВ. Според държавното издание People’s Daily премиерът е посочил корупцията като най-голямата опасност пред ККП. „Ако този въпрос не бъде разрешен, естеството на политическата власт би могло да се промени и партията би могла да загуби силата си да управлява държавата“, изтъква Уен.

Пекински източник, запознат с предисторията на коментарите на Уен, сподели пред Epoch Times, че Уен се е целил в Джоу, защото винаги е смятал, че КПЗВ е парализирал китайската съдебна и законова система и е най-големият източник на корупция в Китай.

Статия в хонконгското сп. Trend предоставя някои подробности около отправените от Уен обвинения към КПЗВ като източник на корупция. Според Trend през 2010 г. е имало 37 240 случая на корупция сред служители на системата на Обществена сигурност и 32 933 случая през 2011 г.

Партиен ветеран взима отношение

Бивш ръководител на КПЗВ също се е присъединил към публичните критики на Уен по време на частни разговори. Чяо Ши (Qiao Shi) е бил ръководител на КПЗВ от 1985 до 1992 г.; член на малката група, управляваща ККП – Постоянния комитет на Политбюро (ПКП) – от 1989 до 1997 г., и председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес от 1993 до 1998 г.

Партийни ветерани като Чяо често играят важна, но неформална роля зад кулисите. Неотдавна Чяо е посъветвал Ху Джинтао и Ши Джинпинг да отнемат властта на КПЗВ над съдилищата, според друг пекински източник, запознат с въпроса.

Критиките на Чяо разшириха директивите на Уен срещу КПЗВ. Според източник на Epoch Times Чяо продължава да е информиран за системата на КПЗВ след пенсионирането си. Той е казал на Ху и Ши, че законовото управление в Китай е западнало след поемането на ръководството на КПЗВ от Джоу преди пет години.

Чяо е критикувал КПЗВ за честото насилствено потъпкване на  недоволни граждани, които са били жертви на принудително събаряне на домовете им, както и за отказа за подновяване лицензите на адвокати, представляващи клиенти в конфликт с местни правителствени чиновници.

Според Чяо вместо да поддържа стабилността, КПЗВ е създал нестабилност в Китай. Мощният репресивен апарат на КПЗВ не е решението на проблемите на Китай, коментира Чяо, цитиран от източника в Пекин.

Източникът разкрива и че неотдавнашната политическа борба е предизвикала някои от върховните лидери да решат да не назначават член на ПКП за следващия директор на КПЗВ. Ограничаването на властта на Джоу като глава на КПЗВ е трудно, защото той е и член на ПКП.

Интелектуалците ктитикуват

Мао Юши (Mao Yushi), известен икономист и носител на наградата Милтън Фрийдман за принос към свободата за 2012 г., неотдавна коментира в своя микроблог в портала Sina, че Китай би трябвало да „разформирова всички нива на КПЗВ в партията“.

По думите му, за да може Китай да има независим съд, КПЗВ трябва да бъде разпуснат или поне да не се меси в съдебната власт. „Тъй като повечето хора с повдигнати обвинения за корупция са партийни членове, хората се тревожат дали партията има думата, или съда“, пише Мао.

Постингът на Мао в микроблога му получи голямо внимание от  неговите стотици хиляди „последователи“. Не след дълго написаното бе цензурирано.

Подобна съдба застигна и постинг на Джанг Занинг (Zhang Zanning), професор по право в китайския Югоизточен университет, също публикуван в края на март. Там Джанг също определя КПЗВ като „най-тежкото нарушение на конституцията“ и призовава за разформироването му.

Подобно на постинга на Мао, написаното от Джанг също е бързо изтрито от цензурата, но е широко препубликувано от Интернет потребители.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!