Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jennifer Zeng

Дал ли е Уанг Лиджун на САЩ доказателства за отнемането на органи?

Възстановка на отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг, извършвано от китайския комунистически режим. Токио, 2006 г. (Clearwisdom.net)

Мой колега наскоро ме попита дали според мен документите, които бившият шеф на полицията в Чонгчинг (Chongqing), УангЛиджун(Wang Lijun), е предал на американското консулство в Ченгду (Chengdu), включват конкретна информация относно насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг (Фалун Дафа).

Трябва да призная, че макар и да съм чела всякакви предположения относно тези документи, никога не съм се замисляла по този въпрос. Но, изправена пред директния въпрос, незабавният ми отговор беше положителен.

Замисляйки се за момент, обясних на колегата си защо смятам това за много вероятно.

На излизане от американското консулство на 7 февруари, Уанг Лиджун направи няколко изявления, едно от което беше „юсиуангпо“, или „рибата умира и мрежата незабавно се скъсва“.

Ако документите бяха само относно предполагаемите корупция и измяна на Бо Шилай (Bo Xilai), щяха ли Бо и Уанг да бъдат на прицел за юсиуангпо – едновременно унищожение? Не. Този тип престъпления не биха били достатъчно тежки, за да заслужат подобно наказание.

За САЩ въпросите за незаконни присвоявания, за това кой е на власт или кой се е разбунтувал са все вътрешни работи на Китай. Щом САЩ установят дипломатически отношения с една страна и признаят държава или режим, в общия случай не се намесват във вътрешните им работи. В такъв случай документите на Уанг не биха предизвикали предреченото от него юсиуангпо.

Но ако предадените от Уанг документи са свързани с отнемането на органи, което е престъпление срещу човечеството, и ако САЩ направят тази информация публична, то тази афера наистина би била въпрос на живот и смърт – не само за Уанг и Бо, но и за китайския комунистически режим.

Ако подобно престъпление наистина бъде потвърдено и узнато от света, с комунистически Китай би било свършено при липсата на каквато и да било морална опора за режима.

След това обяснение моят колега ме попита защо американското правителство не е публикувало информацията, ако подобни документи наистина съществуват.

От друга страна, трябва да се запитаме какви биха били последствията, ако САЩ обявят подобно нещо.

Първо, това би означавало, че САЩ признават и приемат доказателствата. Освен това, изправени пред подобни престъпления срещу човечеството, САЩ биха били морално задължени да предприемат незабавни действия срещу подобни престъпления.

Готови ли са САЩ за това? Трудно е да се каже.

Би било уместно да се каже, че в лицето на такъв голям проблем САЩ трябва да предприемат внимателен подход. Те биха могли да решат, че да оставят китайския режим да се справи с въпроса чрез вътрешни борби е по-добре и ще им спести много неприятности.

Престъпление твърде ужасно, за да повярваш

Може би правителството е подобно на отделния индивид. Преди няколко години, когато твърденията за отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг се появиха, самата аз не исках и не смеех да го повярвам. Това беше твърде ужасно и нечувано.

Същевременно, ако изберях да повярвам в истинността на обвиненията, незабавно щях да бъда изправена пред моралната отговорност и пред въпроса какво трябва да направя, за да спра скандалното престъпление. Ето защо изборът да не повярвам и дори да обвиня практикуващите Фалун Гонг в разпространяването на слухове би бил много по-лесен.

Много хора се оказаха в същото положение, изправени пред този кошмар. Но някои медицински експерти нямаха нужда от помощ, за да бъдат убедени, защото можеха да достигнат до собствени заключения, базирани на доказателства и факти.

Имах шанса да се свържа с двама изтъкнати лекари, които проговориха публично срещу насилственото отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.

Проф. Артър Каплан, директор на Центъра по биоетика към Университета на Пенсилвания, обявен за един от 10-те най-влиятелни и международно признати учени от сп. Discover, заяви в неотдавнашно интервю, че да се намери черен дроб за три седмици би било постижимо чрез убийства по заявка. При все това много болници в Китай, особено военните болници, преди време рекламираха подобни кратки периоди на изчакване, за да привлекат клиенти.

В САЩ, Австралия и други държави обикновено са нужни много години – дори повече от 10 – за да се намери подходящ орган, поясни д-р Каплан.

В реч от 13 март в Медицинския колеж във Филаделфия той заяви: „Особено за трансплантационните туристи – ако отидете в Китай, ще ви бъде направена трансплантация на черен дроб в рамките на трите седмици от престоя ви там, което означава, че някой ще насрочи екзекуцията, кръвната група и тъканния тип на потенциалните екзекутирани, и ще ги подготви, преди да трябва да си тръгвате. Имам предвид, че няма да получите триседмичен период на изчакване, просто чакайки някой със съвместима с вас биология да умре в затвора. Ще трябва да сe намери и да се  убие, докато туристът е все още там. Така че това е убийство по заявка.“

Другият изтъкнат лекар е д-р Джейкъб Лавий, член на борда на съветниците на организацията „Doctors Against Forced Organ Harvesting“ („Лекари срещу насилственото отнемане на органи“) и ръководител на трансплантационния отдел в медицински център „Sheba“ в Тел Хашомер, Израел.

Дейвд Килгор, съавтор на доклада „Кървава реколта“ и аз посетихме д-р Лавий през 2008 г. Той заяви, че е наясно със сериозния проблем в Китай дори преди публичното оповестяване на новината за отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.

Един от пациентите му се нуждаел от трансплантация на сърце и бил в списъка с чакащите вече повече от година. Един ден той казал на д-р Лавий, че е намерил източник, предоставящ сърце в Китай, и е насрочен за трансплантация.

Д-р Лавий сподели, че са го побили тръпки при тази новина. Тъй като сърцето може да оцелее извън тялото на донора едва 4-5 часа, това означава, че китайската болница е можела да „предвижда“ или „планира“ кога ще има налично сърце на донор.

Но как е възможно това, когато органите се даряват след естествената смърт на донора? Как е възможно кръвната група на донор, който току-що е починал, да съвпада перфектно с тази на жив реципиент, нуждаещ се от трансплантация?

С такъв опит от първа ръка д-р Лавий придобива дълбока убеденост в автентичността на появилите се впоследствие твърдения, че китайският комунистически режим отнема органи от практикуващи Фалун Гонг.

Д-р Лавий е станал активен противник на насилственото отнемане на органи. Той е помогнал за превода на иврит на „Кървава реколта. Доклад върху твърденията по отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай“ на Дейвид Матас и Дейвид Килгор.

Този доклад цитира 41 500 трансплантации, извършени между 2000 и 2005 г., за които практикуващите Фалун Гонг се явяват най-вероятният източник на органи. Впоследствие Матас изчислява, че 62 000 последователи на практиката са станали жертви на отнемането на органи за периода между 2000 и 2008 г.

В резултат на усилията на д-р Лавий и други хора, от 2008 г. израелското правителство е спряло да плаща за извършени в Китай трансплантации на израелски граждани.

В търсене на прошка от хората

Моят колега кимна в отговор на обясненията ми и посочи, че това е златна възможност за партийния глава Ху Джинтао и премиера Уен Джябао.

„Те би трябвало да разобличат истината относно преследването на практикуващи Фалун Гонг и отнемането на органи от живи хора и да изправят директните виновници пред съда – заяви той. – Ако го направят, ще спечелят сърцата на хората. В противен случай може и да не получат следващ шанс да изпълнят историческата си отговорност, и освен това могат да бъдат осъдени от историята.“

Уен Джябао вече може би знае това. В наскорошна пресконференция той помоли за прошката и милостта на китайския народ. За милост моли някой, който е виновен за престъпление. Уен може да моли за прошка за грешките, които е допуснал по време на службата си. Но какви престъпления иска да му бъдат простени?

Промяна в позициите на китайския режим може да бъде наблюдавана чрез състоянието на Интернет. Дисидентският сайт Baidu неотдавна разблокира няколко силно чувствителни фрази за търсене, свързани с духовната практика Фалун Гонг, включително „отнемане на органи от живи хора“ и „Джуан Фалун“ (основната книга в учението на Фалун Гонг).

Ако Интернет блокадата бъде напълно премахната, позволявайки на китайския народ свободен достъп до фактите, разпадането на китайския комунистически режим може да стане само за една нощ и без борба на живот и смърт.

Китайският народ все още ще бъде там, когато комунистическата партия вече я няма. Но в един бъдещ Китай, управляван от закона, всеки ще трябва да понесе правна отговорност за постъпките си в миналото. Както гласи китайската поговорка, „Небесните мрежи са големи, но не пропускат нищо“. 

Дженифър Зенг е автор на „Свидетел на историята: Борбата на една китайка за свобода и за Фалун Гонг“ (“Witnessing History: One Chinese Woman’s Fight for Freedom and Falun Gong”. Преди да бъде преследвана заради вярата си в Китай, тя е била изследовател и консултант в Центъра за развитие на Държавния съвет към китайското правителство. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!