Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Meilian, Epoch Times

Защо Китай ще е по-добре без комунистическата партия

По време на инцидентите с Уанг Лиджун и Бо Шилай бяха разкрити редица факти и обикновените хора в Китай разбраха колко безмилостен е бил Бо по време на движението „възпяване на червеното и разгром на черното”.  Оказва се, че Бо и Уанг са били особено жестоки в преследването на Фалун Гонг практикуващи и насилственото отнемане на техните органи...


Китайците осъзнават колко покварени и корумпирани са станали служителите на Китайската комунистическа партия (ККП), затова започват да виждат ясно незибежния крах на ККП. И докато ликуват с тази мисъл, може би също се замислят: дали без ККП Китай ще изпадне в хаос?
 
За да бъде даден отговор на този въпрос, е нужно да изясним две неща.

Първо, китайците не желаят да се въвличат в конфликти, освен ако не бъдат принудени.

Китай има история от 5000 години, преди ККП да вземе властта. Китайската традиционна култура повелява човек да цени високия морал, да е толерантен и честен. Това културно наследство е дълбоко вкоренено в поведението на китайския народ и тече във вените му от хилядолетия.

Поначало китаецът е работлив и спазва закона. За него не е характерно да участва в масови протести или съпротива, освен ако не става въпрос за оцеляването му и то зависи от държавните органи.   

Например, след като властите национализираха земеделска земя в село Укан и убиха няколко местни жители, там бяха организирани мирни протести.  

Китаецът е поначало скромен и обича мира, затова би понесъл всичко, което е по силите му. Дори ако не може, пак не би отвърнал на стореното му зло. По-скоро би наранил себе си, като селяните, които се самозапалиха върху покривите на къщите си, планирани за разрушаване. Така те протестираха за своите права.

За жалост, подобни действия не пробудиха каквото и да било съчувствие у висши партийци като Джоу Йонгканг и други като него.

Второ, кой всъщност създава граждански безредици в Китай сега?

Отговорът е: ККП. Защо казваме това? Когато разгледаме историята на ККП, ще видим ясно, че каквото и да прави ККП, народът страда.

От 1949 г. насам ККП е организирала множество шокиращи движения, от които произлизат социалните проблеми на Китай днес. От „Големия скок напред” през 1958 г., чиято цел бе да превърне Китай в съвременно комунистическо общество, до настоящото преследване на духовната група Фалун Гонг – в Китай са убити 80 милиона души, което е повече от общия брой на жертвите през двете световни войни.  

Не бихте ли казали, че ККП е истинската причина зад социалното напрежение в Китай днес? В теоретичната основа на ККП стоят именно безредиците. За класови борби се говори не само веднъж годишно, а всеки месец и всеки ден. Мао Дзедун предлагаше политическа революция на всеки седем или осем години, съпътствана от убийства на огромен брой хора. Употребата на насилие е нужна, за да може една класа вземе властта от друга.

ККП дойде на власт, разчитайки на дулата на своите оръдия, и така унищожи 5000-годишната традиционна култура. Начинът на управление на ККП – посредством супер диктатура – е незаконен и непопулярен сред народа. Затова ККП винаги се тревожи да не бъде свалена от власт отвън или отвътре.

Китай може да се поучи от редица примери в международен план. Хората от Източна Европа и бившия Съветски съюз живеят по-добре, след като изоставиха комунистическата партия. Там сега има по-малко обществено напрежение.

Изглежда, че Китай няма да изпадне в хаос без ККП. Вместо това в страната ще се възцари социална стабилност и хората ще живеят щастливо.

Без ККП като инициатор на социалното напрежение и на автократичната система в Китай, китайският народ може да има мирно съшествуване и да се радва на свобода и демократично общество. Защо е нужно в Китай да има напрежение?

Ли Мейлиен (Li Meilian) пише за китайска политика в китайското издание на Epoch Times.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!