Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Tianxiao, Epoch Times

Какво трябва да правят Ху и Уен с Джоу Йонгканг?

Обикновено, когато нещата в държавата са нестабилни, държавният глава не излиза от нея. Много са причините защо китайският лидер Ху Джинтао се осмели да присъства на срещата на високо равнище за ядрена сигурност и да посети три азиатски страни, докато вътрешните борби на партийните фракции все още продължават...

Една от причините е, че Ху е сигурен относно своя контрол над страната и е уверен в способността си да контролира ситуацията; втората е, че е поставил капан за враговете си; третата е, за да успокои международната общественост; и четвъртата, да чуе нещо от Обама за изтеклата информация от Уанг Лиджун.

На срещата на върха американският президент Барак Обама е попитал Ху Джинтао: "Как вървят нещата у дома?" Може би се е опитвал да види доколко уверен е Ху. Оказва се, че на 10-годишния въпрос "Кой е Ху?" ще отговорят само резултатите от бойното поле на борбите в Китайската комунистическа партия (ККП).

Контрол на КПЗВ

Ху изглежда да е изпълнил повечето от целите, които си е поставил за това пътуване. Особено добре изглежда да работеше капанът, тъй като фракцията на Джянг Земин и Джоу Йонгканг стартира своята контраатака веднага след като Ху излезе от страната.

Непосредствено след като Ху напусна Китай на 26 март, Джоу се опита да отслаби влиянието му по време на първата от поредицата обучителни сесии за ръководителите на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) на всяко ниво от партийната организация.

Разпоредено от самия Ху, обучението е било посветено на изучаване трудовете на Ху по време на отсъствието му. Очевидно Джоу не e знаел нищо за това предварително, но му е било наредено да изнесе реч при откриването му пред лидерите на собствената му организация.

Джоу обаче не споменава Ху в речта си и се опитва да постави разделителна линия между него и Централния комитет (ЦК) на ККП. Той подчертава, че ЦК ръководи полицията, съдебната власт и въоръжената полиция, но не споменава нищо за Ху.

ККП създава КПЗВ като партиен орган за контрол на полицията, съдебната система и въоръжените полицейски сили. Централният комитет, за който говори Джоу, е КПЗВ, който е под негово ръководство, а не ръководеният от Ху Джинтао ЦК на ККП.

Това разкрива съвсем ясно целта на Джянг Земин да контролира полицията, съдебната система и въоръжените полицейски сили чрез КПЗВ и да създаде втора централа на ККП. С това Джоу казва директно на лидерите от КПЗВ по места да слушат него, а не Ху.

Същия ден по време на заседание на Държавния съвет Уен Джябао заявява многозначително, че проблемът на партията е корупцията, намеквайки на Джоу Йонгканг, че има доказателства за неговата корупция. С това Уен показва, че в отсъствието на Ху лидерът е той.

Контрол над Чонгчинг

След като Ху напуска Пекин, Чонгчинг заменя официално новия шеф на полицията Гуан Хайшянг, който бе на този пост само 44 дни и е член на фракцията на Ху Джинтао от комунистическата Младежка лига. Сега Хе Тинг, зет на Джянг Земин, пое постовете на заместник-кмет и на началник и партиен секретар на полицията в Чонгчинг.

Това очевидно е било одобрено от Джоу Йонгканг, както и от Джанг Деджянг, партийният секретар на Чонгчинг, което е открито предизвикателство към нарежданията на Ху и Уен за реформиране на Чонгчинг. Макар повече от 50 бивши подчинени на Бо да бяха задържани и разпитани, фракцията на Джянг все още се опитва да се бори усилено за контрола над Чонгчинг.

Интернет контрол

След ареста на Бо Шилай Интернет цензурата на режима изглеждаше да бе отхлабена. За няколко дни много "чувствителни" ключови термини бяха отблокирани в дисидентския сайт Baidu. Веднага след като Ху напусна страната, Джоу се възползва от възможността да затегне контрола и да регулира Интернет.

Ли Чангчунг, член на Постоянния комитет на Политбюро (9-те топ лидери на ККП и Китай, бел. ред.) и отговарящ за пропагандата на ККП, преди показваше двусмислено поведение, но сега прояви признаци на подкрепа на Джоу. На 26 март държавната медия Global Times започва нуемолима контраатака срещу Интернет слуховете със статия, озаглавена "Да се поддържа линията на обществена защита срещу слухове".

На 30 и 31 март съответно Шинхуа (Xinhua) и ежедневникът People’s Daily продължават в същата насока и публикуват статии, отричащи информацията за преврата на Джоу, както и че Джоу е под вътрешен контрол от Ху и Уен. Те предупреждават, че всеки, който разпространява такива съобщения, ще бъде наказан от закона.

Тогава изведнъж Интернет цензурата се затегна. Пекинската полиция задържа шест души за "фабрикуване на слухове онлайн". Седемдесет Интернет компании са наказани. Сайтовете за коментари на Sina и QQ.com са затворени в продължение на три дни, а 16 други уебсайта са спрени.

Репресията очевидно е започната от Джоу Йонгканг, който се бори отново срещу Ху и Уен. Тези арести и блокиране на Интернет в такъв кратък срок разкриват страха на Джоу от разобличаване на неговите престъпления.

Контраатаката на Джоу показва също така, че той и фракцията на Джянг не възнамеряват да стоят със скръстени ръце.

За Ху и Уен връщане назад няма.

Следващата стъпка за Ху и Уен

Битките между Джянг и Ху са стигнали последен етап, като Китай е в навечерието на драстични промени. Следващият ход на Ху и Уен е критичен. Какво биха могли да направят сега те, което действително да промени нещата? Как могат да спечелят играта?

Има няколко неща, които Ху и Уен могат да направят веднага.

Първата стъпка е да се освободи адвокатът по човешки права Гао Джишенг, а след това и всички, които са невинно или произволно задържани, включително преследваните Фалун Гонг практикуващи.

Отслабване силата на КПЗВ е реалистичен ход за Ху и Уен да спечелят сърцата на хората, да победят Джоу и фракцията на Джянг, както и да се дистанцират от престъпленията, извършени от фракцията на Джянг.

Гао Джишенг публикува три отворени писма до ККП в миналото, като две са адресирани директно до Ху и Уен, и в тях той настоява да се сложи край на преследването на Фалун Гонг.

Освобождаването на Гао ще бъде голям удар срещу Джоу и фракцията на Джянг, тъй като ще предизвика последващо разобличаване на жестоките престъпления на фракцията на Джянг и КПЗВ при преследването както на Фалун Гонг практикуващи, така и на други групи от хора. Това ще предизвика всеобщо възмущение. Така Ху и Уен ще могат да се освободят от фракцията на Джянг и да намалят своите вина и отговорност, и да получат благоразположението на практикуващите Фалун Гонг. Това също така ще им спечели подкрепата в цялата страна.

Разграждане на КПЗВ

Втората стъпка, която Ху и Уен трябва да предприемат, е да отнемат правото на КПЗВ да мобилизира въоръжената полиция и да го върнат обратно на Централния военен комитет. Също така и да отменят правото на КПЗВ да мобилизира въоръжената полиция, а след това напълно да разпуснат КПЗВ, както и извънсъдебното Управление 610, създадено от КПЗВ изключително за целите на преследването на Фалун Гонг. Премахването на тези два злокачествени тумора, КПЗВ и Управление 610, е очаквано действие от китайската общественост и ще е аплодирано от нея.

След това трябва да бъде арестуван Джоу Йонгканг. Джоу е обвиняем по много ужасни престъпления, като измяна, убийства, преследване, корупция, изнасилвания, и други.

Вдигане на информационната блокада

Друга стъпка е да се вдигне забраната на информация във всички области, за да се даде на китайския народ достъп до чуждестранни уебсайтове, сателитна телевизия и радио. Разрешаването на информация от в. Epoch Times, телевизия New Tang Dynasty и радио Sound of Hope да влиза в континентален Китай ще бъде ефективно средство за бързото разграждане на фракцията на Джянг. Ху и Уен тестваха  това вече няколко пъти на Baidu и сега е време да жънат реколтата. 

Разграждане на ККП

И накрая, Ху и Уен трябва да имат необходимата решителност и смелост да разградят напълно ККП. Сега вече повечето от китайците са загубили доверие в партията и не вярват в каквато и да било нейна политическа реформа. Ето защо изявления с призиви за "политическа реформа" са неефективни в сегашния социален климат на Китай и не могат да решат основните проблеми, разяждащи днешното китайско общество. Истинският герой ще бъде този, който отговори на стремежите на обществото и последва историческата тенденция.

Всъщност на средните и висши ешелони на ККП, включително Ху, Уен и Ши, им е добре известно за гибелния край на ККП. Те знаят също така, че над сто милиона китайци са се отказали открито от ККП и нейните дъщерни организации. За китайския народ отказването от ККП се превърна в несъкрушимо движение. 

Ако Ху и Уен са в състояние да се възползват от тази моментна възможност за насърчаване на една истинска, фундаментална реформа, така както направиха бившите ръководители на Съветския съюз Горбачов и Елцин, това ще е от полза както за народа, така и за страната. Така те ще спасят и себе си от немилост и от елиминиране с неизбежно разпадащата се ККП.

Ли Тяншяо (Li Tianxiao) е политически коментатор и колумнист в Epoch Times.

Оригиналната статия на китайски език

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!