Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ, Epoch Times

Китай пропада в земята

Китайските градове потъват в земята.
Китайските градове потъват в земята. Снимка: epochtimes.com

В настоящия момент в повече от 50 китайски града се наблюдава потъване в земята. Ситуацията се влошава с всяка измината година. Според прогнозите след няколко десетилетия някои градове може да изчезнат напълно. Главната причина за това се крие в прекомерното използване на подпочвени води...

Според публикуван в средата на март доклад от Министерството на земята и природните ресурси в Китай, освен в най-големия китайски град Шанхай, потъване е установено в повече от 50 града. Общата площ на потъване е повече от 200 мм. и се равнява на 79 000 кв.м. Най-тежко е положението в Пекин, Тандзин, Ханджоу и Сиан.

Като основни причини за това, освен промяната в климата и повишаване на морското ниво, китайските специалисти посочват също прекомерното използване на подпочвени води и добива на нефт и природен газ.

Шанхай може да се превърне във втора Атлантида

Немското радио Deutsche Welle на китайски език съобщи, че на 2 февруари в шанхайския район Лудзядзой, близо до новострояща се многоетажна сграда се е появила пукнатина в земята, дълбока около 8 метра. Специалисти от местния геологически институт изследвали пукнатината и стигнали до заключението, че тя е резултат от пропадането на града, което става със средна скорост от 7 мм на година в целият град и 12,56 мм в дадения район.

Китайският вестник "Цайсин" съобщава, че от 1965 г. до 2012 г. Шанхай е потънал със 110 мм, а за последните сто години е пропаднал с 3000 мм. В последните години този процес се ускорява.

Много специалисти не изключват възможността Шанхай да бъде застигнат от съдбата на легендарната Атлантида.

В земята пропадат повече от 50 китайски града

Това тихо геологическо бедствие обхваща постепенно цялата страна. Джан Дзочен, заместник ръководител на китайския Институт за геологически и екологичен мониторинг, съобщи, че сферата на негативно влияние от пропадащата почва е много обширна.

Според думите му, това пропадане вече е предизвикало промяна в релефа на повърхността, което деформира градската дренажна система и тя спира да работи, а също така влияе и на отводнителната система, като по този начин значително намалява ефективността й. Според него неравномерното пропадане на почвата руши основите на сградите, поврежда ЖП линиите, мостовете и водопроводната система.

Гуо Куни, ръководител на нанкинският Изследователски институт по геология и минерални ресурси провежда изследвания в продължение на 4 години в тази област и стига до извода, че ако пропадането на земята продължи със същата скорост, пред 2050 г. морското ниво ще се дигне с 400-700 мм и териториите, разположени в делтата на река Яндзъ ще се окажат изцяло под водата.

В град Цанджоу, провинция Хебей, за последните 30 години земята е пропаднала с 2400 мм. Това е един от най-пострадалите райони в Китай.

Акушеро-гинекологичната клиника в града, по-рано на 3 етажа, заради пропадането на почвата вече е останала само с два, първият етаж е изцяло под земята.

Една от причините за пропадането на земята е прекомерното използване на подпочвени води, в резултат на което, в северен Китай са се образували най-големите в света подземни фунии.

Върху една такава кухина е разположен и Пекин, който също постепенно пропада под земята. Намиращата се под него фуния заема площ от 2 650 кв.км.

Според официални данни, град Тандзин вече е пропаднал с 2000 мм, а районът му Тангу с 3000 мм. За да се поддържа нивото на земната повърхност в Севернокитайските равнини е необходимо всяка година на тези територии да се изсипват 100 000 куб. метра почва.

Според оценка направена от държавното управление за геологически мониторинг, само в един район от делтата на река Яндзъ икономическите загуби от пропадането на почвата за няколко десетилетия възлизат на около 315 млрд. юана ($50 млрд.), в района на Севернокитайските равнини директните икономически загуби са оценени на 40,442 млрд. юана ($6,4 млрд.), в същото време косвените загуби достигат 292,386 млрд. юана ($46,3 млрд.).

Главната причина за пропадането на почвата - прекомерното използване на подпочвени води

Освен естествените фактори за пропадане повърхността на земята в Китай, специалистите посочват и най-главният виновник за това – прекомерното използване на подпочвените води.

В Шанхай, според изследователи от Института по геоложки изследвания, 70% от пропадането на почвата е именно поради тази причина.

Според официални данни на китайските власти, в северната част на страната, надвишавайки границата за екологично равновесие, ежегодно се използват 120 млрд. куб. метра подпочвени води, което се равнява на 200 езера като Байяндян (най-голямото естествено езеро в северен Китай).

Въпреки това изследователите казват, че реалната ситуация далеч надхвърля официалната статистика и преразхода на вода в този район вече достига 200 млрд. куб. метра. Според тях, за да се възстановят тези загуби по естествен начин ще са необходими около 10 000 години.

В басейна на река Хайхъ и останалите шест най-големи реки в Китай през последните години водните ресурси са намалели значително. Още през 1956 год. започва значителен спад на валежите в тези райони. През 90-те години достигащата до морето сладка вода намалява с 72% в сравнение с 50-те години. Според специалистите, това е пряко свързано с намаленият обем на подпочвени води.

Официалният китайски екологичен сайт "Хуандзин" съобщава, че тъй като в последните години количеството вода в река Хуанхъ постоянно намалява, в провинция Нинся са били изкопани повече от 4 000 кладенеца за изпомпване на подпочвени води. В резултат на това, нивото на подпочвените води в Нинся рязко е спаднало, което е причинило образуването на подземна кухина с площ 449 кв. км. под град Инцюан.

От 665 китайски града повече от 400 използват подпочвените води като главен източник на питейна вода. В частност, в градовете от северната част на страната подпочвените води покриват 65% от битовите нужди, 50% от нуждите на предприятията и 33% от нуждите на селското стопанство.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!