Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xia Xiaoqiang

Борба за власт в Китай, военен вестник предупреждава кликата на Джянг Земин

PLA Daily, официалният вестник на китайската Народна освободителна армия, публикува предупреждение към опонентите на лидера на Китайската комунистическа партия Ху Джинтао, че той държи контрола.

На 27 март, втория ден от едноседмичното пътуване в три държави на Ху Джинтао, PLA Daily публикува статия, озаглавена „Войската е готова за разпореждането на партията, когато ситуацията в страната и в партията се променя“.

Променящата се ситуация се отнася до опита на Ху да консолидира властта по принуда в Китай под свой контрол. Кликата на бившия партиен лидер Джянг Земин използва Комитета по политическите и законови въпроси (PLAC) като основа да заграби въоръжени сили, по-специално 1.5 млн. души въоръжена полиция, и да установи втори силов център.

Джоу Йонгканг като ръководител на PLAC наблюдава голямо разширяване на правомощията му. Планът на Джоу чонгчингския партиен лидер Бо Шилай да го наследи като ръководител на PLAC и да заеме мястото му в Постоянния комитет на Политбюро щеше да подсигури, че този втори силов център ще продължи да се ръководи от кликата на Джянг, което представлява животозастрашаваща опасност за Ху и премиера Уен Джябао.

Когато вероятният следващ лидер на ККП Ши Джинпинг посети САЩ в средата на февруари, американското правителство изнесе информация за опита на Джоу и Бо да го изкарат от играта чрез преврат. Това принуди Ши най-накрая да се обедини с Ху и Уен и в резултат Ши изигра важна роля в отърваването от Бо Шилай, който бе уволнен на 15 март и се смята, че е под домашен арест.

Ху, Уен и Ши трябва да познават Джоу по-добре. Те трябва да знаят, че лукавият и жесток характер на Джоу може да го накара да осъществи  тежък удар, когато осъзнае, че политическата му власт се приближава към края си.

Статията, публикувана от PLA Daily, нарича армията „въоръжена група, която изпълнява партийните политически задължения“. „Политическите задължения“, за които се посочва в статията, ще изискват помощ за премахването на Джоу Йонгканг и останалите от кликата на Джянг.

Много знаци показват, че в определена степен Ху и Уен вече имат контрол над Джоу Йонгканг. Преди едноседмичната визита извън Китай, Ху неочаквано свика първата група от ръководители от PLAC от всяко ниво от властовата структура на режима в Пекин да посетят „обучителна сесия“. Срещата започна в деня, в който Ху напусна Китай.

Тази среща е всъщност форма на домашен арест. За да създаде впечатление за стабилност, Ху позволи на Джоу да се появи на обучението и да изнесе реч.

Въпреки това, дори Ху и Уен да конторлират в някаква степен Джоу и PLAC, има мрежа от групи на интереси и връзки на въздействие, формирани по време на многото години ръководене на PLAC от Джоу. Когато лоялните на Джоу се изправят пред чистка, ще отвърнат.

Но ако направят това, те ще се изправят пред председателя Ху, който спечели силен контрол над войската. Когато се появи новината, че Джянг Земин е във вегетиращо състояние, ръководните военни чиновници, които бяха важна част от кликата на Джянг, внезапно всички се обърнаха и заявиха лоялност към Ху.

ККП завзе властта в Китай с насилствен революционен рев, по думите на Мао: „властта идва от дулото на оръжие“. Войската е партийното оръжие. „Партията насочва оръжието“ винаги е било основа на контрола върху Китай, а войската на режима дълго е използвана като инструмент за потискане на китайския народ.

Армията в миналото е изпълнявала „политическите задължения“ чрез танкове, за да убие протестиращите студенти на площад Тянанмън на 4 юни 1989 г. По думите на Денг Шяопинг от 1989 г. „политическите задължения“ може да изискват „убиването на 200 хил. души за получаване на 20 години стабилност“.

Контролът на войската е решаваща фигура от шахматната дъска на вътрешните борби за власт. Играчът, който притежава военна сила, контролира финалния ход на играта. Ето защо Мао Дзедун е могъл да поведе политически движения и да елиминира по желание тези, които имали противоположни мнения, без да се притеснява, че ще загуби контрол върху играта.

Лин Бяо, по онова време определен за наследник на Мао по време на Културната революция, умира, защото не доминира над военните. Лин трябвало да получи подписа на Мао дори само за използването на група войници. Друг пример е бившият партиен шеф Джао Зиянг, който бе отстранен от шахматната дъска през юни 1989 г. заради опита му да се спогоди с протестиращите студенти, вместо да инициира насилствени репресии. Джао не контролирал военните.

Статията на PLA Daily гласи: „трябва да подсигурим, че всички войници са решени да се подчиняват единствено на централния комитет на комунистическата партия, Централната военна комисия и председателя Ху.“ Очевидно военните подчертават, че се подчиняват единствено на председателя Ху Джинтао.

Статията е едновременно фанфар, предшестващ предстоящите чистки, и предупреждение за останалите членове на кликата на Джянг: единственият начин за оцеляване е да се откъснат и поправят сега.

Шя Шяочинг е експерт по китайска политика и списва редовна колонка за китайското издание на Epoch Times.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!