Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Делото на най-големия контрабандист в Китай: Политическа карта на Ху Джинтао

Президентът Ху Джинтао (вдясно) и премиерът Уен Джябао печелят победа над кликата на Джянг
Президентът Ху Джинтао (вдясно) и премиерът Уен Джябао печелят победа над кликата на Джянг. Снимка: АФП

В Китай започва съдебен процес по делото на ненадминатия контрабандист Лай Чангшинг, което китайските медии наричат "съдебното дело на века". Но според наблюдатели това не е просто съдебен процес, а още един удар на Ху Джинтао по кликата на Джянг Земин...
 
На 29 март официалните китайски медии съобщиха за започването на съдебен процес на депортирания от Канада през юли миналата година Лай Чангшинг, основен обвиняем по икономическите престъпления на корпорацията "Yuanhua", на която е бил генерален директор. Заседанията по това дело ще се провеждат в съдебната зала на окръжния съд в град Шямен, провинция Фуджян.
 
Наш източник от Шямен съобщи, че на 29 март действително се е състояло заседание на съда по това дело, но Лай Чангшинг не е присъствал на него, тъй като той самият ще бъде съден на 4 април.
 
Китайски медии го наричат ​​най-голямото съдебно дело от идването на комунистическата партия на власт, а също така и "съдебното дело на века".
 
Според китайски медии този случай включва повече от 600 души, в това число служители от различен ранг, хора на изкуството, както и служители на специалните служби. Лай е обвинен в контрабанда на стоки на стойност 250 млрд. юана (40 млрд. долара), и подкупи в особено крупни размери.
 
Анализатори винаги са считали делото на Лай за "политическа карта" на Ху Джинтао и Уен Джябао. Сега просто тази карта се играе срещу фракцията на Джянг Земин в правителството.
 
"След екстрадирането на Лай миналата година на повърхността не се забеляза никакво раздвижване по отношение на това дело, но след известния инцидент с Уанг Лиджун и уволнението на Бо Шилай стана ясно, че Ху Джинтао има свои планове в това отношение", - каза анализаторът Уен Джао.
 
Сред деветте най-висши служители на комунистическата партия (Постоянния комитет на Политбюро) има хора на Джянг Земин, които поради засилване на настоящата вътрешна борба започват да се съмняват в правилността на своята позиция.
   
Именно заради тези хора Ху Джинтао играе "картата Лай".
 
Според анализатора Уен Джао сега от хората на Джянг, намиращи се  по най-високите етажи на властта, Хе Гочян вече е преминал към другия лагер, Джя Чинглин запазва пълно мълчание, У Банггуо и Ли Чангчун все още не показват своята позиция. В същото време Ши Джинпинг и Ли Кечянг подкрепят отстраняването на Бо Шилай.
 
Така фракцията на Ху Джинтао и премиера Уен Джябао вече взима превес. В действителност единственият, който им се противопоставя е Джоу Йонгканг, роднина на Джянг Земин, който вече е останал в политическа изолация.
 
В разцвета на престъпната дейност на Лай Чангшинг в Шямен за периода 1996-1999 г. следните сегашни членове на Постоянния комитет на Политбюро са били в управлението на тази провинция също:  Джя Чинглин е заемал поста председател на Регионалния партиен комитет на провинция Фуджиан, Ши Джинпинг е бил заместник-председател, а Хе Гуочянг - губернатор.
 
Това дело е висящо и ситуацията може да се промени. Но още миналата година вътрешни на режима източници съобщиха, че поради тесните връзки с Лай, Джя Чинглин вече е загубил шанса да бъде номиниран при новото преразпределение на силите по време на 18-конгрес на ККП през октомври тази година.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!