Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Shar Adams, Epoch Times

Чуждестранни демократични групи дискутират краха на Китайската комунистическа партия

Уей Джингшенг
Уей Джингшенг (Shar Adams/Epoch Times)

Вашингтон – През 1997 г., след общо 18 години изтезания и задържане заради стремеж към демокрация в Китай, активистът Уей Джингшенг (Wei Jingsheng) е освободен внезапно и бяга в Америка – резултат от преговори на тогавашния президент Бил Клинтън. Днес той е най-признатият китайски активист за човешки права и демокрация, печелил е много награди за човешки права и е председател на Чуждестранната китайска демократична коалиция. В момента живее във Вашингтон. Той разговаря с Epoch Times за значителните политически промени, случващи се в Китай.

Epoch Times: Г-н Уей, как мислите, че ще се развият събитията в Китай сега, след опита за дезертиране на бившия чочнгчингски шеф на полицията Уанг Лиджун (Wang Lijun) в американското консулство, след уволнението на партийния шеф за Чонгчинг Бо Шилай (Bo Xilai) и маргинализацията на Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), ръководител на Комитета по политическите и законови въпроси и член на Постоянния комитет на Политбюро?

Уей Джингшенг: Първо, конфликтът в Китайската комунистическа партия (ККП) бе нещо ежедневно; те правят това през цялото време, тази вътрешна борба. Проблемът е с тази личност Уанг Лиджун, който избяга в американското консулство. Сега целия проблем е популяризиран и дори ескалиран, затова се отразява върху управлението на комунистическата партия.

Epoch Times: Имаше ли преврат и натиск, който да попречи на Ши Джинпинг (Xi Jinping) да стане следващият лидер?

Уей Джингшенг: Да. Това е и защото връзката на Джоу Йонгканг с Ши Джинпинг се е влошила, което влияе на цялата картина на комунистическото ръководство.

Epoch Times: Как разбирате настоящата позиция на кликата на Джоу Йонгканг?

Уей Джингшенг: Кликата на Джянг Земин (Jiang Zemin) вече е започнала да се разпада. Има някои хора с нови мисли и някои, които все още са старомодни – те са разделени дори помежду си. Затова сега дори в тяхната клика е много сложно и различните хора се придвижват към различни страни. Ние наричаме такива ситуации „пренареждане на картите“.

Много е сложно. Джоу ръководи Комитета по политическите и законови въпроси от дълго време. Чрез този комитет той управлява полицията, военната полиция, съдилищата и прокуратурата. Но сега той е в беда, или дори преди да е изпаднал в беда, някои хора вече не желаят да го слушат. По-специално един от клоновете на силната военна полиция не му се подчинява, а ръководителят на този клон е близък съюзник на Ши Джинпинг, затова разбира се не слуша Джоу. Въпреки това официалният командир на военната полиция принадлежи на Джоу Йонгканг.  Затова сега с това объркване Ху Джинтао е много неспокоен, че ще има бунтове или опит за преврат.

Epoch Times: Това краят на кариерата на Джоу Йонгканг ли е?

Уей Джингшенг: Да, приближава се към крайната си точка, но той може да направи последен удар за живота си. Затова Ху Джинтао е наистина притеснен, защото ако Джоу направи последен удар и наистина има преврат, ще бъде много трудно да се упражни контрол.

Epoch Times: Какъв последен удар може да се опита да направи Джоу?

Уей Джингшенг: Китайците описват това като „да използваш стъбло от царевица, за да набиеш вълк“. Вълкът е изплашен, вие също сте много изплашен [смее се]. Затова е много трудно да се предскаже какъв ще е крайният резултат. Всъщност никой не е сигурен коя личност кой клон на армията контролира и има слух, че Джоу Йонгканг вече е арестувал роднини на премиера Уен Джябао. Сега не е ясно какво ще излезе от тази бъркотия. Но от наша гледна точка, без значение кой победи, когато комунистическата партия е в хаос, вероятно е за по-добро.

Нашата стратегия е да оставим комунистическата партия да има своите вътрешни борби, тогава те са отслабени и ще се саморазрушат. Нашата цел е разпадането на комунистическата партия.

Epoch Times: Имайки предвид, че е трудно да се получат факти за случващото се в Китай, колко важни са слуховете като източник на информация?

Уей Джингшенг: В страна, където вярната информация е умишлено блокирана, слухът става по-надежден източник на информация, отколкото да не се получава информация изобщо. Точно като поговорката: „Ако не мога да получа най-добрата храна, няма да ям нищо“. Тогава този човек може да умре от глад.

Epoch Times: Какво трябва да търси китайския народ, когато с ККП е свършено?

Уей Джингшенг: Целта на китайския народ е ясна: ние искаме демократична система, подобна на тази в западните страни. Може да не са толкова конкретни какво е демокрация и каква ще бъде. Това е като да искат ябълки; те искат да ядат ябълки. Ябълките приличат на западняците, но какъв сорт и какъв цвят, това не е толкова важно. След като получите ябълки, имате по-ясна идея какви ябълки предпочитате, но сега за тях няма ябълки за ядене.

Epoch Times: С какво мислите, че ще се различава китайската демокрация от тази на Запада?

Уей Джингшенг: Мисля, че китайската демокрация най-вероятно ще прилича на тази на САЩ и може би дори на Британия, която е демокрация отдолу нагоре.

Epoch Times: Хората ще търсят ли традиционната китайска култура и ценности?

Уей Джингшенг:
Със сигурност. Ще има елементи на китайска култура и китайска традиция, защото при демокрацията отдолу нагоре китайският народ със сигурност ще внесе собствени елементи от традиционната култура в тази система. Това е неизбежно.

Epoch Times: Хората от комунистическата партия ще бъдат ли държани отговорни? Това важно ли ще е ?

Уей Джингшенг: Със сигурност. Те ще бъдат държани отговорни, но степента на отговорност ще зависи от това как ще се развива Китай… Според тези обстоятелства много минали престъпления могат да бъдат простени в името на стабилността на обществото. Но ако комунистическата партия откаже да се реформира сега, ще има бунтове и тези комунистически чиновници, които хората са мразили, вероятно няма да имат добра съдба.

Epoch Times: Виждате ли някой потенциален лидер за Китай?

Уей Джингшенг: Това е трудно да се каже в момента… Всички китайци изискват демокрация, затова без значение коя е тази личност, тя трябва да бъде някой, който ще следва призива на народа, който ще помогне за установяването на демократична система. Така че това е част от нея със сигурност.

Преди няколко дни имахме голяма среща, глобална конференция на лидерите на демократичните движения за Китай в Уилямсбург, Вирджиния. Един човек каза: „О, г-н Уей, вашият характер е толкова силен, Вие не сте подходящ да бъдете президент на Китай в бъдеще“. Тогава друг каза: „Не се притеснявам. Ако Уей не е подходящ, няма да гласувам за него“ (смях).

Epoch Times: Очаквате ли с нетърпение да се върнете в Китай, или се чувствате добре тук?

Уей Джингшенг: За всеки, който се връща в родината си, това ще бъде най-доброто време – да бъдеш в дома на някой друг не е толкова удобно.

Интервюто бе проведено чрез преводач, асистент на г-н Уей, Хуанг Ципинг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!