Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Следващият лидер на китайския режим с решаваща роля за уволнението на Бо

Ши Джинпинг
Ши Джинпинг (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Предполагаемият наследник на ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП), Ши Джинпинг (Xi Jinping), зае позиция. За да запази поста си от бъдещи предизвикателства, Ши изигра ключова роля в наскорошното уволнение на чонгчингския властодържец Бо Шилай (Bo Xilai), според запознати с борбата за власт, разиграваща се в редиците на режима.

Бо се целеше в позиция във всемогъщия Постоянен комитет на Политбюро – деветчленния кабинет, в който е съсредоточен целият контрол и чийто член е Ши. Но политическото бъдеще на Бо започна да се изяснява на 6 февруари, когато неговият главен човек по сигурността в Чонгчинг, Уанг Лиджун (Wang Lijun), дезертира в американското консулство в близко разположения град Ченгду (Chengdu). Вероятно Уанг е поискал политическо убежище и е предоставил на консулството информация, уличаваща Бо и други хора.

Уанг бе върнат в Пекин под хватката на Бо и оттогава за него не се е чуло нищо. Бо започна да вдига шум, за да спаси политическата си кариера, заедно със съюзника си и настоящ член на Постоянния комитет на Политбюро, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang). Това не беше достатъчно и на 13 март Бо бе уволнен, като според слуховете в момента е под домашен арест.

Широко разпространено мнение е, че партийният шеф Ху Джинтао и премиерът Уен Джябао са взели окончателното решение за уволнението на Бо. Достоверен източник от Пекин обаче разкри пред изданието New Epoch Weekly, че Ши Джинпинг е изиграл решаваща роля.

Според пекински източник Ши е бил разтревожен заради Бо, който бил постоянен трън в очите му от поне две години. Твърди се, че Ху и Уен, които уж ще предадат властта на Ши и на нов премиер в края на годината, са постигнали негласно споразумение да отстранят Бо преди смяната на лидерството. Това предотвратява нуждата от директна разправа на Ши с Бо, който според слуховете е кроял преврат срещу Ши.

Източникът споделя пред New Epoch Weekly, че Ши не е одобрявал действията на Бо Шилай през последните две години. Двамата главни помощници на Ши били разтревожени от агресивния стил на Бо и специалните му връзки с официалните медии. Те се опасявали, че след като Ши поеме управлението на Китай, поведението и стилът на Бо ще се превърнат в значителна заплаха.

Бо бе в светлината на прожекторите поради опитите си да възроди кампания в Маов стил в Чонгчинг, включително пеенето на „червени“ песни, което трябвало да подбуди лоялността на обикновените хора към него. Той демонстрира и тесните си връзки с военните в региона на Чонгчинг, организирайки военни учения, докато Ху Джинтао бе на срещата на АПЕК през ноември 2011 г. Този ход на Бо се тълкува от някои китайски наблюдатели като възможност той да осъществи преврат, ако поиска.

След драматичното посещение на Уанг в американското консулство членове на постоянния комитет на Политбюро (ПКП) са на различни мнения относно необходимата реакция на инцидента.

По време на двете национални конференции на Китай – Националният народен конгрес и Националният комитет на Политико-консултативна конференция, проведени в началото на март, премиерът Уен се отнесе към аферата с Уанг Лиджун по време на пресконференция, като посочи, че е имало „очевидни проблеми" и че „настоящите Чонгчингски градски комитет и правителство  трябва да обмислят и искрено да си извадят поуки от инцидента с Уанг Лиджун“.

Сред членовете на ПКП Хе Гуочянг (He Guoqiang) и Ли Кечянг (Li Keqiang) се съгласиха с възгледите на Уен. Ху Джинтао запази мълчание.

Джоу Йонгканг изрази мнение, че бягството на Уанг в американското консулство е било изолиран инцидент, и изтъкна постиженията на Бо в Чонгчинг. С него се съгласиха Ли Чангчун (Li Changchun) и Джиа Чинглин (Jia Qinglin).

Класираният втори У Банггуо (Wu Bangguo) не разкри становището си до последното събрание на 13 март, когато Ши се обяви „за“ „щателно разследване в търсене на истината чрез фактите“ по чонгчингския въпрос от страна на централното правителство.

Последваха речта на премиера Уен на пресконференция на 14 март и съобщението за освобождаването на Бо от поста му на партиен секретар на Чонгчинг на следващия ден.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!