Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ, Epoch Times

Победа на реформаторите в Китай може да доведе до политически преврат

Китайският премиер Уен Джябао вече многократно предлага реабилитиране на китайски реформатори и някои групи граждани. Главна негова пречка в това остават хората на Джянг Земин. Заради влошеното си здраве Джянг не може да вземе лично участие във вътрешнопартийната борба, която от негово име в момента ръководи Джоу Йонгканг.

Призиви за реабилитирането на набедените генерални секретари, Фалун Гонг и въстанието на студентите.

След направеното наскоро съобщение за това, че в продължение на няколко години премиерът Уен Джябао нееднократно е предлагал реабилитирането на участниците в "инцидента от 4 юни" (кървавата разпра с въстаналите студенти през 1989 год.), на 24 март наши източници от Пекин съобщиха, че това не е единствената забранена тема, за която е говорил Уен.

По думи на източника, премиерът също така нееднократно предлагал реабилитирането на Ху Яобан (генерален секретар на ККП, последовател на реформата, смъртта, на който провокира известното студентско въстание), Джао Дзиян (генерален секретар на ККП, реформатор, прекарал последните 15 години от живота си под домашен арест) и духовната практика Фалун Гонг, последователите на която китайският комунистически режим преследва от 1999 год.

Тези предложения на Уен постоянно са подлагани на жестока блокада от така наречената "фракция на консерваторите" от най-висшите звена на ККП (китайска комунистическа партия). Срещу реабилитирането на Фалун Гонг особено яростно се изказва секретарят на Политико-юридическата комисия Джоу Йонгканг, който се явява човек на бившия лидер на ККП Джжянг Земин. Ху Дзинтао не е изразил открито мнението си по този въпрос.

Източникът още съобщава, че противниците на реабилитирането на Ху Яобан са сравнително малко, тъй като повечето влиятелни партийни ветерани, които са били срещу него вече са умрели, в същото време противниците за реабилитирането на Джоу Дзиян са доста повече. Причината за това е, че ако се реабилитира Джоу Дзиян, то трябва да се даде и друга оценка на "инцидента от 4 юни". Срещу това са против много ветерани от висшите кръгове на ККП като например Ли Пен, Дзян Дзъмин и др. все още живи.

"Още преди 6-7 години ние открихме какви страшни последици донесе на Китай репресивната политика срещу Фалун Гонг, за която Джянг Земин хвърли огромни държавни средства. До сега централното правителство все още не може да погледне в лицето този проблем и да го разреши", - цитирани от източник думи на премиера.

Джянг Земин все още няма сили да участва във вътрешнопартийната борба

Още един наш надежден източник в Пекин разказа, че в момента Джянг Земин е "почти напълно парализиран" и "животът му се поддържа основно чрез лекарства". Той вече не играе никаква роля в разгорещяващата се с нова сила вътрешно партийна борба.

Източникът още съобщава, че в настоящия момент "кликата на Джянг" се контролира напълно от Джоу Йонгканг, който също оглавява Политико-юридическата комисия, създадена за преследването на Фалун Гонг.

В основата на вътрешнопартийната борба лежи преследването на Фалун Гонг

Въпросът с преследването на десетките милиони последователи на Фалун Гонг винаги е бил един от ключовите разногласия между Ху Дзинтао и "кликата на Джянг Земин".

В последно време в китайския интернет периодично се премахва блокадата на сайтовете поддържани от последователи на Фалун Гонг, в които се разкриват мащабите на преследването им в Китай и факти свързани с многобройните престъпления, извършвани срещу тях по заповед на Джоу Йонгканг, най-високопоставеният чиновник от хората на Джянг Земин.

У много наблюдатели не изниква съмнение, че всичко това е резултат от вътрешнопартийните борби, жертва на които вече станаха членовете на "кликата на Джянг" бившият председател на градския партиен комитет на град Чонгчинг Бо Шилай и бившият заместник кмет на града Уанг Лиджун.

Ши Цаншан, специалист по въпросите свързани с Китай, заяви, че в настоящия момент Ху Дзинтао и Уен Дзябао, под претекст борба с корупцията, ще се опитат да свалят хората на Джянг, просто "все още им липсва достатъчно политическа и нравствена сила".

"Свалянето на блокадите на сайтове, в които се разказва за насилственото отнемане на органи от живи последователи на Фалун Гонг и други престъпления свързани с тях, говори за това, че Ху иска да покаже на китайците колко зло са причинили на китайския народ Джянг и Джоу Йонгканг. По такъв начин Ху и Уен искат да предизвикат обществена вълна на възмущение, за да може да накажат тези хора и по този начин не само да приключат с влиянието на Джянг, но и да завоюват симпатиите на народа", - казва Ши.

По-рано наши източници съобщиха, че в "кликата на Джянг" е било взето решение да се постави Бо Шилай на поста генерален секретар вместо Ши Джингпин.

Този чиновник е бил избран именно заради това, че е натрупал голям "политически капитал" в очите на Джянг Земин, активно следвайки политиката му на преследване срещу Фалун Гонг.

Докато той изпълнявал длъжността заместник-секретар и губернатор на провинция Ляонинг от 2001 до 2004 год., това бил периодът на връх в насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг, за което свидетелстват отчети на правозащитни организации.

По данни на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг, в периода на неговото управление в провинцията били засечени 406 случая на смърт на последователи на Фалун Гонг в следствие на изтезания.

В настоящия момент политическата обстановка в Китай остава неопределена, но „кликата на Джянг” търпи поражения. Ако реформаторите победят напълно в тази борба, то по мнение на много експерти, не е изключено в Китай да стане политически преврат.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!