Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Epoch Times Editorial Board

Борбата в Пекин: Предвестник на края на ККП (Част 1)

Преследването на Фалун Гонг e към края си, полагайки основите на един стабилен Китай

В Китай се ражда нов ден
В Китай се ражда нов ден. (Photos.com)

Първият знак за властовата битка сред висшия ешелон на Китайската комунистическа партия (ККП) бе когато бившият топ полицай на Чонгчинг, Уанг Лиджун, побягна за живота си в консулството на САЩ в Ченгду на 6 февруари и комунистическият лидер на Чонгчинг Бо Шилай го преследва със 70 полицейски и бронирани коли...


Оттогава на света се предлага пролука към това как ръководството на ККП работи при закрити врати. На света се дава също така възможност да разбере как такъв масивен и мощен орган на ККП, като Комитета по политически и правни въпроси (PLAC), е нарушавал законите, с чието прилагане е натоварен.

В същото време вътрешни борби зад високите червени стени на Джоннанхай, седалището на ръководството на ККП и Китай, привлече вниманието към най-мрачната глава от историята на днешен Китай, преследването на Фалун Гонг (Фалун Дафа). Това преследване се разглежда като основния проблем зад борбите, които стават сега във висшия ешелон на ККП.

Работа извън закона


След като тогавашният лидер на ККП Джянг Земин започва преследването на Фалун Дафа на 20 юли 1999 г., той открива, че поддържането на кампанията му за подписи е трудно. Тя е непопулярна и абсурдна. Вместо да промени курса, Джянг избира да поеме пътя на преследването, като даде все повече и повече власт на PLAC.

Преди Джянг PLAC е отговарял главно за вътрешното разузнаване, обществената сигурност, безопасността на лидерите на ККП, превъзпитаването чрез труд, както и съдебните, прокуроските и другите правни системи за прилагане на закона.

При управлението на Джянг властта на PLAC се разраства безкрайно. Секретарят на PLAC е повишен до член на Политбюро на Постоянния комитет - деветимата мъже, които управляват ККП и Китай - и им е дадена власт да използват ресурсите на Върховния съд, Върховната прокуратура, Министерството за обществена сигурност, Департамента за пропаганда, Министерството на външните работи и други агенции на различни нива.

В същото време Комитетът по политически и правни въпроси разширява китайските народни въоръжени полицейски сили, което му дава възможност да се бори с военните. Както обясни Уанг Хуа, коментатор на Epoch Times, PLAC става вторият център на властта в ККП.

Когато бившият PLAC секретар Чяо Ши беше на власт, той използва въоръжената  полиция само веднъж за над 10 години, и въоръжената полиция бе подчинена на полицията.

Когато довереникът на Джянг Земин, Джоу Йонгканг, пое контрола му, той използва въоръжената полиция 15 пъти за една година, и мащабът на действията на въоръжената полиция ставаше все по-голям и по-голям. От принудителното събаряне на домовете на хората до проверките за сигурност по време на важни срещи, въоръжената полиция започна да се използва често. С разрастване властта на PLAC се оказа, че той започва напълно да игнорира закона.

Джянг Земин се бои, че престъпленията му в преследването на Фалун Дафа един ден ще бъдат наказани, затова се доверява само на онези, които споделят вината му. Той знае, че длъжностните лица, които са осъществявали неговото преследване, не могат никога да му потърсят сметка, без да въвлекат себе си.

Правила и регулации биват игнорирани, и Джянг насилствено поставя своите довереници и съучастници в най-високите нива на партията, така че да могат пряко да контролират правната система и да поддържат преследването.

По отношение на практикуващите Фалун Дафа, Джянг идава заповед "Да се унищожи репутацията им, да се банкрутират финансово, да се унищожат физически". Мащабът на преследването, количеството на използваните ресурси, степента и жестокостта на използваните методи са безпрецедентни.

И все пак Джянг може да реализира своята налудничава кампания чрез заблуждаване на нацията. Използвайки способността на ККП да контролира цялата информация и да залива обществото с пропаганда, Джянг сътворява лъжи, оклеветяващи Фалун Дафа. Две от лъжите изиграват ключови роли, "Случая 1400" и фалшивия инцидент на самозапалването на площад Тянанмън.

Пропаганда


Пропагандната машина на ККП твърди, че Фалун Дафа е причинила смъртта на 1400 души чрез самоубийство, убийство, алкохолизъм, употреба на наркотици, неуспех да се използва медицинско лечение, психично заболяване, и така нататък. Тази лъжа се разпространява веднага след като започва преследването и е началният гамбит в усилията му да обърне китайския народ срещу тази мирна, традиционна духовна практика.

Режимът използва заплахи и подкупи да измисля случаи; приписва смъртта на много хора, които не практикуват Фалун Дафа, като причинени от практиката смъртни случаи; използва пациенти в психиатрични болници, които не са практикували Фалун Дафа, като примери за предполагаеми негативни ефекти на Фалун Дафа; обещава намаляване на медицинските разходи и дава подкупи на пациенти, за да обвиняват Фалун Дафа за своите заболявания; и брои някои от практикуващите Фалун Дафа, които са били измъчвани до смърт, като част от тези 1400 случая.

Независимо от усилията на Джянг, преследването остава непопулярно сред китайския народ, правейки го трудно за поддържане. По нареждане на Луо Ган, началник на PLAC, Министерството на Държавна сигурност скалъпва толкова скандална лъжа, че няма обикновен човек, който да е готов да повярва, че човешките същества биха могли да се използват един друг по този начин.

На 23 януари 2001 г. пет лица се самозапалват на площад Тянанмън. Сред тях са майка, Лиу Чунлин, и нейната 12-годишна дъщеря, Лиу Сийнг. В рамките на един час след събитието Централната китайска телевизия започва да показва видеозапис на "самозапалването". Видеото твърди, че показват как Лиу Чунлин изгаря до смърт. То се излъчва нон-стоп по телевизията, заедно с нови репортажи, като например интервю до леглото на дъщерята Лиу Сийнг, обинтована в нечисти бинтове.

Макар обществеността да е бомбардирана непрестанно с информация за самозапалването, внимателен анализ на видеото разкрива стотици пропуски в нагласената от Джянг Земин и Луо Ган история.


Продължение...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!