Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China Forbidden News, NTD Television

Уен Джябао предлага "реабилитация на Фалун Гонг" [Видео]

Уен Джябао предлага "реабилитация на Фалун Гонг"

В последните срещи на високо равнище премиерът Уен Джябао продължава да навлиза в табу теми на Китайската комунистическа партия (ККП). На 24 март чужди медии цитираха вътрешен източник, че Уен Джябао предлага политическа реформа, "реабилитиране на 4-ти юни" и на бившите лидери на ККП Ху Яобанг и Джао Зиянг. Уен дори открито предлага "реабилитация на Фалун Гонг", но се сблъсква с ожесточената съпротива на кликата на Джянг Земин в лицето на Джоу Йонгканг, главен представител на кликата...


Според външни коментатори, във висшите кръгове на ККП се очертава голямо разделение относно преследването на Фалун Гонг. Това сигнализира ескалация на конфликта между Ху-Уен и Джоу Йонгканг.

След като Уен Джябао предложи "реабилитиране на Фалун Гонг", тези най-табу думи за ККП може да се търсят успешно в Baidu, най-голямата онлайн търсачка на Китай. Такъв бе случаят на 21 март в 1 часа сутринта, когато Фалун Гонг можеше да бъде намиран на Baidu. Същият бе случая и с "Джуан Фалун", основният текст на Фалун Гонг, строго забраняван от ККП.

На следващия ден Baidu вдигна и забраната за "Фалшив огън", филм, разкриващ истината за инцидента на самозапалването на площад "Тянанмън" през 2001 година. Късно на 23 март бе вдигната и още една забрана в Baidu, тази за книгата "Кървава реколта: Отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай".

Основните имена, доминиращи в преследването и сатанинското събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг са Джянг Земин, Джоу Йонгканг, Луо Ган и Бо Шилай.

Джанг Джиелян, експерт по въпросите на Китай смята, че това развитие е силен сигнал за стигането на повратна точка.

Джанг Джиелян: "Това открито поведение показва, че сериозната разлика се е задълбочила сред висшите лидери на ККП относно това, дали да продължат с преследването на Фалун Гонг. Това е ключов въпрос. Уен повдигна тази тема като говореше за политическа реформа и за инцидента с Уанг Лиджун. Основният въпрос, крит от обществеността вече десетина години, бе изваден най-сетне на повърхността. Вярвам, че тези драматични сътресения са в резултат на политическата ситуация в ККП."

На 20 юли 1999 г. бе обявено началото на кървавото преследване на практикуващи Фалун Гонг от ККП, започнато и ръководено от Джянг Земин.

Вече над едно десетилетие стотици милиони Фалун Гонг практикуващи страдат от изтезания и бруталност като жертви на това преследване. Много от членовете на техните семейства, както и приятели, са тормозени и пострадали от политиката на ККП за родствено наказание. Така това преследване засяга почти всяко семейство в Китай.

Сегашното предложение на Уен Джябао за "реабилитиране на Фалун Гонг" може да се разглежда като открита конфронтация с кликата на Джиянг. То предполага, че настоящото висше ръководство на ККП вече не е склонно да продължава да поема отговорност за престъпленията на Джянг и не желае да продължава широкомащабното и скъпо струващо преследване на Фалун Гонг.

Джанг Джиелян: "Това означава,че режимът вече няма друг изход. Сега се говори, че ККП е довела сама края си с преследването на Фалун Гонг. Всъщност, тя е загубила  основата на политическото си управление, както и подкрепата на обществото; икономиката има проблеми, а има и други области на недоволство от нейното управление...Така че ако ККП все още иска да запази своята власт трябва да има пробив по този въпрос. В противен случай тя (ККП) ще пропадне напълно."

Въпреки всичко кликата на Джиянг все още се противопоставя силно на предложението на Уен Джябао за "реабилитиране на Фалун Гонг".

Джанг Джиелян: "Съпротивата очевидно идва от силовата група, оглавявана от Джянг Земин и Джоу Йонгканг. Тъй като стартирането на национално преследване на Фалун Гонг е инструмент за сдобиване с лични облаги и власт. Ако преследването не може да продължи, те неизбежно ще бъдат изправени пред окончателното наказание за своите престъпления. Това е, от което те се страхуват най-много."

На 14 март в отговорите си за медийни репортери Уен Джябао отново изрази своята решимост за политическа  реформа. Той подчерта необходимостта от пробуждане на хората и от тяхната подкрепа. Но според чуждестранни анализи многократните обещания на Уен за политическа реформа не изглежда да има изгледи да бъдат приложени на практика.

Джанг Джиелян има негативно мнение относно перспективата за политическа реформа при управлението на Ху и Уен. Това е така, защото Джянг Земин е създал пълноправна силова система за прокарване на политиката на репресии. Това всъщност прави Ху и Уен само фигуранти, смята Джанг.

Според Ху Джун, инициатор на Кампанията за правата на човека в Китай, често обещаваната политическа реформа в диктатурата на ККП е просто начин да се печели време, което е характерно за нейната политическа система.

Ху Джун: "Вътрешните борби на ККП сега се засилват и се изнасят на открито. Ако той (Уен Джябао) иска да спаси живота си, има само два избора: да върне властта на народа, или да застане на страната на народа. Даване властта на хората може да постави живота му в безопасност. "

Ху Джун коментира, че ставащото сега всъщност не е пробуждане на китайския народ, а на ръководството на ККП. Въпросът е, дали самият Уен Джябао се е пробудил действително ?

China Forbidden News, NTD Television

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!