Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ, Epoch Times

Китай: В Чонгчинг започна чистка на обкръжението на Бо

В Чонгчинг започна чистка на хората на Бо Шилай.
В Чонгчинг започна чистка на хората на Бо Шилай. Снимка: epochtimes.com

В град Чонгчинг, станал неотдавна център на внимание във връзка с назряващите в Китай политически промени, започна чистка на хората на опозорения председател на партийния комитет Бо Шилай. От поста си е отстранен началника на организационния отдел на града Чен Цунген, а трима районни чиновници са задържани под стража...

Според съобщение от 27 март на официалните китайски медии, Чен повече няма да бъде член на Постоянният комитет на град Чонгчинг, както и ръководител на организационният отдел. На негово място, по заповед на централното правителство, е назначен Сюй Сунан.

След краха на Бо Шилай, който в момента по неофициална информация се намира под домашен арест, за да избегнат неговата участ много високопоставени чиновници от Чонгчинг са започнали да изразяват горещата си подкрепа на политиката на централното правителство, оглавявано от Ху Джинтао.

Въпреки това е започнала чистка на обкръжението на Бо.

На 25 март китайският сайт The Economic Observe съобщи, че на 21 март е бил арестуван Ся Дзелян председател на партийният районен комитет на област Нанан.

Сътрудник в една от медиите на град Чонгчинг разказа, че Ся бил най-приближен до Бо Шилай от всички председатели на местния районен комитет.

Освен това арестувани са били и Уанг Пенфей, заместник председател на партийния  районен комитет на област Юйбей, началника на районното полицейско управление, и У Уенкан, началник на секретариата на град Чонгчинг, един от най-доверените лица на Бо Шилай.

Източниците съобщават също така, че бившият заместник кмет на Чонгчинг и началник на градската полиция Уанг Лиджун често използвал военизирана полиция по време на изпълнението на кампанията на Бо Шилай „удар по черното” (организираната престъпност). След тайния арест на Уанг много служители от Службата за сигурност ще станат обект на разследване.

Според думи на източника, Уанг Пенфей е помогнал на Уанг Лиджун незабелязано да замине за американското консулство в Ченгду. В момента той също е арестуван по обвинение в углавни престъпления.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!