Следвайте "Буднаера" в Телеграм

NTD Television

Приятел ли е Бо Шилай на Канада? [Видео]

Интервю с Дейвид Килгор [бивш канадски Държавен секретар на Азиатско-тихоокеанския регион]

Интервю с Дейвид Килгор [бивш канадски Държавен секретар на Азиатско-тихоокеанския регион]

“...Нашият министър на търговията по това време, Дейвид Емерсън, просто се засиняваше да казва неща за това, колко добър човек е Бо Шилай. Е, надявам се Дейвид Емерсън да има проблеми със съня тези дни, както и всеки друг, който се опитваше да продаде Бо Шилай на канадците. Защото те показаха на всичките 34 милиона в Канада, че не знаят нищо за Китай, че не знаят нищо за Бо Шилай. Но за мен това е много добро нещо за Китай, че правителството най-накрая се отърва от този ужасен, ужасен човек...”

Шели Джанг [NTD новини]:
Благодаря, Дейвид, че сте с нас днес. Първото нещо, което искам да Ви попитам, е какво мислите, каква беше първата Ви реакция, когато чухте за Бо Шилай?

Дейвид Килгор [бивш канадски Държавен секретар на Азиатско-тихоокеанския регион]:
Откровено казано, почувствах се облекчен до известна степен, защото когато той дойде в Канада като министър на търговията през 2007 г., някой от нас писа уводна статия в един от националните ни вестници, питайки: Защо този човек идва в Канада? Защо го пускаме в страната си? Когато той е вероятно най-големият гонител на Фалун Гонг. Той беше най-жестокият, най-варварският държавник, преследвал Фалун Гонг, по отношение на отнемането на органи.

Жената Ани, която каза на света, че нейният съпруг е извадил 2000 роговици от очите на практикуващи Фалун Гонг - това е станало в Суджиатун, което е в неговия район, мисля. И тогава чух наскоро, че Уанг, неговият началник на полицията, е изнесъл реч, където е говорил за това, колко прекрасно нещо било като полицай да види отнемането на органи от човешки същества - не мисля, че нацистите са могли да имат такова поведение. Така че да, почувствах се много доволен, че той си е отишъл. И трябваше да падне - никога не е трябвало да се издига, ако питате мен. Той е един жесток човек.

Шели Джанг:
Казахте, че сте били против визитата на Бо в Канада. Какво е мнението Ви за визитата на канадския премиер Стивън Харпър при Бо Шилай, по време на посещението му в Китай миналия месец?

Дейвид Килгор:
Мисля, че г-н Харпър е много зле информиран от длъжностните лица в сградата Pearson, и от Министерството на външните работи, където работих в продължение на седем години. Той е много зле информиран и от посланика си в Китай. Никога не е трябвало да ходи близо до Бо Шилай. А той специално се отклони от пътя си, за да го види. Мисля, че беше очевидно за повечето хора, които наблюдават Китай внимателно, че Бо Шилай си заминава. Защо нашият премиер трябваше да пада ниско, за да му показва някакво уважение, е непонятно.

Шели Джанг:
Което за мен бе интересно е, спомням си, че следях събитието отблизо, че всеки се питаше дали Харпър ще посети Бо? Това щеше да бъде така многозначително. Така че за мен беше изненада, когато той действително се появи там.

Дейвид Килгор:
Демонстрираното от него  честно казано е, че китайското бюро в нашето Външно министерство дава изключително лоши съвети за Китай на премиера и на министъра на външните работи, както и на членовете на Парламента. Те не осъзнават, че това е режим, който е в състояние да убива собствения си народ  и да продава техните органи на чужденци. Те не осъзнават, че това правителство е в състояние да убива християни, уйгури, или тибетци - виждаме ужасни неща, които излизат от Тибет - и нашата бизнес общност, някои от тях, са толкова алчни и с такива ниски ценности, ако мога така да се изразя, че ще правят бизнес с всекиго. Имаме 31 млрд. долара търговски дефицит с Китай, така че когато казват: "Да правим повече бизнес с Китай", те имат предвид, "Нека прехвърлим повече канадски работни места в Китай".

Вие и всеки друг знае, че юанът е силно подценен, поддържан така от правителството, и че има принудително трудово производство - аз току-що гледах този филм, който излезе сега, "Свободен Китай". Около 3 до 4 милиона души работят в трудови лагери, за да произвеждат стоки, които се продават в САЩ и Канада, за да изхвърлят американци и канадци, и европейци от работа. Смятам, че това е просто лудост. Това е абсолютна икономическа лудост.

Шели Джанг:
Аз мисля, че Харпър може да е отишъл да види Бо Шилай всъщност заради пандите. Знаете ли за това? Той взе от Чонгчинг две гигантски панди, които донесе в Канада.

Също така четох интересна статия в Globe and Mail от миналата седмица, че с падането на Бо Шилай Канада е загубила жизненоважен съюзник. Смятате ли, че тя отразява точно отношението на Канада към Бо?

Дейвид Килгор:
Не, със сигурност не. Светът е загубил един мошеник - това е, което се е случило с Бо Шилай. Авторът на статията пише постоянни глупости за Китай, Кембъл Кларк е името му, и никога не се вслушва в хората, които имат по-добри знания за Китай и имат високо мнение за народа на Китай. Той се вслушва в хора като Бо Шилай.

Например, когато Бо Шилай дойде в Отава през 2007 г., спомням си, че търсих в Google след това новини и мисля, че имаше около 25. Около 22 от тях бяха за общността на Фалун Гонг, опитваща се да му връчи съдебни призовки. Така че само около две статии бяха за неговата търговска мисия в Отава.

Нашият министър на търговията по това време, Дейвид Емерсън, просто се засиняваше да казва неща за това, колко добър човек е Бо Шилай. Е, надявам се Дейвид Емерсън да има проблеми със съня тези дни, както и всеки друг, който се опитваше да продаде Бо Шилай на канадците. Защото те показаха на всичките 34 милиона в Канада, че не знаят нищо за Китай, че не знаят нищо за Бо Шилай. Но за мен това е много добро нещо за Китай, че правителството най-накрая се отърва от този ужасен, ужасен човек.

Шели Джанг:
Бихте ли се ангажирали да предскажете какво ще направи канадското правителство в тази ситуация?

Дейвид Килгор:
Ами те нямат много избор. Бо Шилай си е отишъл. Великият им приятел, който както споменахте преди минута е писало във вестника, че винаги е имал време за канадците, сега го няма. И слава богу, че си е заминал. И всеки, който го иска обратно, трябва да посети психиатъра си, по мое мнение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!