Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Little, Epoch Times

Говорителят на режима демонстрира объркване относно китайското ръководство

Global Times публикува уводна статия в четвъртък, призовавайки за яснота от централните власти на режима, след слуховете за опит за преврат от вторник.
Global Times публикува уводна статия в четвъртък, призовавайки за яснота от централните власти на режима, след слуховете за опит за преврат от вторник. (Internet screenshot)

Global Times, един от официалните говорители на режима, публикува уводна статия в четвъртък, молейки централните власти за ясна насока как да се справят със слуховете за опит за преврат.


Уводната статия се отнася за слуховете, свързани с инцидента в Чонгчинг. Чонгчинг се превърна в „ground zero“ за вътрешните борби на високо ниво в Китайската комунистическа партия (ККП). Бившият кмет на Чонгчинг Бо Шилай (Bo Xilai) и неговият съюзник Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), който е ръководител на полицията в Постоянния комитет на ККП, са ключовите фигури, за които има слухове, че стоят зад скорошния опит за преврат.

Анонимната уводна статия призовава властите на най-високо ниво на партията да разяснят ситуацията. Въпреки често недиректно, тя обсъжда продължаващите слухове  около инцидента и разкрива объркване за това кой управлява в момента страната.

Статията многократно подчертава важността на следване на диктата на централния комитет на ККП, казвайки, че е нормално хората да изпадат в полемика.

Тя също подсказва безпокойството и несигурността в партийния апарат относно настоящия статус на партийното ръководство.

„На повърхността изглежда, че слуховете са навсякъде; всъщност цялото общество очаква да чуе авторитарен глас от Централния комитет на ККП. В нашето общество сърцата на хората са стабилни; нашите очаквания за успешен 18-ти национален конгрес в близко бъдеще в Китай не са се променили“, гласи коментарът.

„Вярваме, че Централният комитет на ККП е ускорил работата си в отговор на политическите притеснения на обществото. Надяваме се, че те могат да стигнат до решение по-бързо. Колкото по-бързо чуем авторитарен глас, толкова по-наясно ще бъде обществото и хората ще се чувстват по-сигурни.“

Статията не се появи в английската версия на Global Times и бе препубликувана в други сайтове широко.

Epoch Times предрече падението на Бо Шилай на 18 февруари. Може да се интересувате да прочетете материала от 19 март „Защо Джоу Йонгканг е обречен да последва Бо Шилай“.

Очаква се Джоу да бъде уволнен от поста си с продължаването на вътрешните борби в ККП. Въпреки че е член на Постоянния комитет на Политбюро, Джоу е изправен пред беда и е вероятно да има същата съдба като Бо Шилай, посочва журналистът Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!