Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen & Shanshan Wu, Epoch Times

Чонгчингски кмет се обръща срещу Бо, изпява всичко

След като Бо Шилай (Bo Xilai), замесеният в скандал бивш партиен шеф на китайския мегаполис Чонгчинг, бе отстранен от поста си на 15 март 2012 г., някогашният му съюзник, чонгчингският кмет Хуанг Чифан (Huang Qifan), бързо се отвърна от него и разобличи тъмните му тайни пред централното правителство.

Преди по-малко от две седмици, по време на пресконференция в Пекин на 4 март, Хуанг Чифан заяви пред около стотина репортери от 60 китайски и чуждестранни медии, че се координира с Бо Шилай много добре и че двамата се разбират чудесно.

След като обаче Бо бе уволнен, на събранието на чонгчингските общински власти на 16 март Хуанг предложи екипът му категорично да подкрепи промените на централното правителство в чонгчингския общински партиен комитет и решението им относно аферата с Уанг Лиджун (Wang Lijun). Уанг е бившият началник на чонгчинската полиция, който забягна в американското консулство в Ченгду на 6 февруари в търсене на убежище и протекция от Бо Шилай.

На следващия ден градският официален вестник Chongqing Daily също публикува няколко статии на първа страница, че кадрите на всички нива трябва да поддържат съгласуваност с централното правителство и да подкрепят решението му.

Междувременно Boxun, задграничен китайски уебсайт, цитира чонгчингски източници, според които Хуанг е разобличил много от тайните на Бо пред централното правителство.

По думите на Хуанг, цитиран от Boxun, когато Уанг е потърсил убежище в американското консулство, Бо незабавно е наредил на Хуанг да отиде в Ченгду и да върне Уанг в Чонгчинг на всяка цена, дори това да означава прилагане на сила срещу консулството. Бо е заявил, че ще поеме цялата отговорност.

Според Хуанг Бо многократно му е казвал, че Джоу Йонканг (Zhou Yongkang), който е член на Постоянния комитет на Политбюро, му е обещал в никакъв случай да не позволява на премиера Уен Джябао да използва аферата с Уанг Лиджун срещу него.

Друго изказване на Хуанг е, че Бо е правил лъжливи твърдения относно икономическия успех, постигнат чрез кампанията му „пеене на червено и удар върху черното“; в действителност икономиката на Чонгчинг се е влошила след встъпването на Бо в длъжност там.

Хуанг е посочил, че Бо многократно е заявявал, че командва поне две армейски войски и че в случай че Ши Джинпинг стане приемник на Ху Джинтао, Бо ще  изпрати войските в Пекин, за да свалят Ши.

Хуанг е заявил и че Бо е създал специални организации, които да провеждат тайни разследвания и да събират доказателства за корупция, засягащи роднини на Уен Джябао и Ши Джинпинг, за да ги дискредитира.

Друго негово твърдение е и че Бо многократно е повтарял, че Уен Джябао е „идиот“ и неспособен за премиер, и че Ху Джинтао е просто човек със средни способности. Според Бо надеждата на Китай е в Чонгчинг и в него самия. Той дори обещал на Хуанг, че в бъдеще ще го направи премиер на Китай.

Според Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang), политически коментатор на Epoch Times, предполагаемите коментари на Хуанг са силно достоверни, тъй като разкритията му са в унисон с информацията, подадена от американски служители на Бил Герц от Washington Free Beacon.

Шиа Шяочянг (Xia Xiaoqiang), друг китайски коментатор, сподели за китайския Epoch Times, че информацията на сайта Boxun е ясен знак, че Джоу Йонканг е задкулисният поддръжник на Бо, и потвърждава репортажа на Бил Герц относно конспирацията на Джоу и Бо за отстраняването на Ши Джинпинг.

На пленарно събрание на депутатите от Народноосвободителната армия (НОА) по време на 11-тия Национален народен конгрес в Пекин на 12 март, Ху Джинтао призовава НОА и въоръжената полиция да обръщат повече внимание на „опазването на социалната стабилност“ и подчертава, че „военните трябва да съблюдават стриктни политически и организационни дисциплини“, според репортаж на държавната медия Шинхуа.

Според Шиа Ху се опитва да отнеме властта от Джоу Йонгканг, който е ръководителят на Комитета по политически и законодателни въпроси и контролира милиони паравоенни полицаи, отговорни за поддържането на стабилността.

На отразена от Reuters пресконференция на 14 март Уен Джябао заявява: „Без успеха на политическата реформа, икономически реформи не могат да се провеждат. Постигнатите от нас резултати могат да бъдат загубени. Историческа трагедия като Културната революция може да се повтори. Всеки партиен член и кадър трябва да усеща чувство на неотложност.“

„Настоящият чонгчингски общински партиен комитет и общинското правителство трябва сериозно да помислят и да се поучат от инцидента с Уанг Лиджун“, добавя Уен.

Два дни след това Шинхуа публикува статия на зам.-председателя Ши Джинпинг, призоваваща кадрите да съблюдават строго партийните правила.

Коментарите на тримата върховни лидери посочват, че това е борба между две политически фракции и сега Бо Шилай е определян като някой, който се опитва да възроди Културната революция. Драмата със сигурност няма да приключи с ареста му, а напротив – онези, които са били на страната на Бо, ще бъдат преследвани и разследвани, посочва Джанг Тянлянг.

Джанг прогнозира още арести, включително на чонгчингския кмет Хуанг Чифан, Джоу Йонгканг и вероятно министъра на отбраната Лянг Гуанглие (Liang Guanglie), както и на политически комисари и командири от военните региони на Ченгду и Тибет, които са се били ангажирали в съвместни военни учения с Бо Шилай в Чонгчинг по време на посещението на Ху Джинтао в Хавай на срещата на АПЕК миналия ноември. По думите на Джанг впоследствие и Джянг Земин (Jiang Zemin), близкият съюзник на Джоу Йонгканг, също ще бъде въвлечен.

В историята на Китайската комунистическа партия, който е правил грешката да избере грешната политическа страна, обикновено е бил преследван до самия край, отбелязва Шиа Шяочянг.

Предвид решителността, изразена от Уен Джябао в наскорошната му реч, както и неотдавнашните действия на Ху и Уен, Бо определено не е крайната им цел. Но доколко те двамата ще могат да се справят с проблемите, създадени от Джоу Йонгканг и кликата на Джянг Земин, ще бъде за тях изпитание на живот и смърт, посочва Шиа.

С военната мощ под ръка на Ху Джинтао, когато политическият вятър повее в другата посока, повечето хора от кликата на Дзян – с изключение на неколцина като Джоу Йонгканг, който също държи военна сила – или ще се пречупят, или ще избягат, и ще предадат Джянг точно както Хуанг Чифан направи с Бо, прогнозира Шиа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!