Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Epoch Times отблокиран в Китай

Китайски нетизени съобщават, че изненадващо могат да четат в. Да Джи Юен онлайн

На 17 март (2012), третия ден след уволнението на Бо Шилай, нетизен на китайския Tencent Weibo (популярна микроблогово мрежа), възкликна: "Не трябва да се изкачваме над стената [да се пробива китайската интернет цензура], уебсайтът на Да Джи Юен може да се стига директно!"
На 17 март (2012), третия ден след уволнението на Бо Шилай, нетизен на китайския Tencent Weibo (популярна микроблогово мрежа), възкликна: "Не трябва да се изкачваме над стената [да се пробива китайската интернет цензура], уебсайтът на Да Джи Юен може да се стига директно!" (Скрийншот от Tencent Weibo показва какво вижда китайският нетизен в своя браузър)

В Китай започват да стават нетипични за страната събития след уволнението на Бо Шилай (Bo Xilai) като партиен лидер на мегаполиса Чонгчинг (Chongqing) - висши служители са обект на разследване за корупция, маоистки сайтове се затварят, маоистки коментатори са изгонвани, слухове за преврат в Пекин заляха социалните мрежи. Сега нетизени откриха, че стриктно забраненият китайскоезичен Epoch Times може да се чете свободно онлайн...


На 17 март, третия ден след уволнението на Бо, нетизен на китайския Tencent Weibo (популярна микроблогово мрежа), възкликна: "Не трябва да се изкачваме над стената [да се пробива китайската интернет цензура], уебсайтът на Да Джи Юен може да се стига директно!" Много други нетизени установяват, че е вярно.

Да Джи Юен (Da Ji Yuan), или оригиналният вестник Epoch Times на китайски език, е много популярен извън Китай и като уебсайт има над един милион посетители дневно, но вътре в Китай е забранен от цензурата на ККП.

Нетизен Пенг Януен от провинция Сичуан възкликна: "О, Боже! Това е невероятно да има толкова лесен достъп до Да Джи Юен, директно. Чудя се дали президент Фанг също е видял това. Над 110 милиона души са се отказали от ККП!" Уебсайтът Да Джи Юен поддържа текуща сметка колко китайци са се отказали от ККП и нейните дъщерни организации.

Споменатият от нетизена президент Фанг е Фанг Бин-Шин (Fang Bin-Xing), президент на департамент Пощи и далекосъобщения в Пекинския университет. Той е помогнал да се разработи Великата защитна стена на китайския интернет (Файруол) и на него се гледа като на съучастник на ККП в потискането на свободата на словото, което предизвиква враждебността на хората.

Великата защитна стена, също така известна като проект "Златен щит" (Golden Shield Project), блокира достъпа в Китай до чувствителни уебсайтове чрез филтриране на ключови думи като Далай Лама, Фалун Гонг и "Девет коментара за комунистическата партия".

Според проучване на Open Net Initiative, съвместен проект на Харвардския университет, Университета на Торонто и Университета на Отава, почти напълно недостъпни в Китай са и уебсайтове, които разпространяват "Деветте коментара", ексклузивна публикация на Epoch Times, анализираща критично Китайската комунистическа партия.

Сега Да Джи Юен анкетира няколко души в Китай, опитващи се да влязат в уебсайта им.  Някои казаха, че е достъпен, други - че е блокиран. На Weibo търсенето на термина "Да Джи Юен" не е блокирано.

Нетизен Green Tea каза: "Просто опитах и проработи. Веднага след като кликнах върху иконката да се отвори уебсайта [Да Джи Юен] и работеше." Друг нетизен, наречен "World Clouds", каза на 18 март: "Преминаването през стената може да става още от снощи."

Нетизен от провинция Фуджиян, наречен "A Happy and Rich Life Every Day", коментира достъпа до Да Джи Юен така, "Чакаме това вече 2000 години! Ха-ха, днес е щастлив ден за китайците! Независимо от всичко вярвам, че историята има механизми за корекция! Виждам светло бъдеще за Китай!"


Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!