Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корупция предизвика насилствен протест в Енпинг

Неотдавна повече от хиляда жители на Енпинг (Enping), провинция Гуангдонг (Guangdong), се разгневиха поради незаконното присвояване на над 20 млн. долара от публични фондове и блокираха пътищата в знак на протест. Сцената по-късно стана насилствена, тъй като дузина бяха ранени и повече от десетима арестувани.

Oriental Daily информира за съобщение на форумен потребител от 5 март, според което голям брой жители са блокирали пътя към управленската област Нантанг (Nantang) на град Шаху (Shahu), Енпинг. Според местните жители местен чиновник е присвоил 23.7 млн. долара от фонд за придобиване на земя, без да им даде никакви пари.

Енпинг се намира в района на делтата на Перлената река, на 200 мили от Хонконг. От историята е известен като една от началните точки за китайската диаспора в късния 19-ти век.

Според местните жители присвояването е причинило не само загубата на над 160 акра земя, но и сериозни вреди на околната среда. По-рано те се опитали да съобщят за ситуацията на градската управа, но не получили никакъв отговор, затова били принудени да блокират пътищата в знак на протест, настоявайки местното правителство да разследва и уволни чиновника.

Тъй като те не отстъпили, местното правителство изпратило над 200 полицаи, за да разпръснат тълпата със сила, което е довело до насилствен сблъсък.

Според публикувано съобщение повече от 40 протестиращи са ранени, 8 от тях сериозно. Над десетима са арестувани.

Анонимен форумен потребител отговаря на първото съобщение с непреклонно и внимателно обмислено съобщение: „Това е предупреждение към китайските граждани! Китай е като лодка, която се е отклонила от нормалния курс на човешко развитие под управлението на китайските комунисти, и всички сме заседнали в тази лодка. Много високопоставени чиновници и богати хора вече са направили планове, за да избягат като емигрирати със семействата си в чужбина. Ние обаче нямаме възможност да направим това, така че нашите животи са в собствените ни ръце. Да се надигнем на протест е единствената ни надежда и решение. Нека работим заедно.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!