Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ji Da, Epoch Times

Гадаене за Бо Шилай

Бо Шилай (ляво) и Уанг Лиджун (дясно). (фото архив на Epoch Times)
Бо Шилай (ляво) и Уанг Лиджун (дясно). (фото архив на Epoch Times)

Възходите и паденията на опозорения Бо Шилай - главата на Китайската комунистическа партия (ККП) за град Чонгчинг, се наблюдават и анализират от китайските медии, които търсят загатвания за това как ще се развие продължаващата борба за власт в Китай. Някои наблюдатели смятат, че в момента Бо се бори да задържи властта и поста си, а други го възприемат сякаш използва време назаем.

Бо Шилай е в центъра на вътрешно-китайските и международни новини, след като на 6 февруари неговият поддръжник - бившият шеф на полицията и първи заместник-кмет на Чонгчинг, Уанг Лиджун, направи опит да потърси убежище в американското консулство в Ченгду. 

Според сведения на китайския дисидентски уебсайт Boxun и също така от източник на американското правителство, цитиран от Бил Гертц - базиран във Вашингтон репортер по въпросите на националната сигурност, Уанг заявил пред консулски служители, че Бо заговорничи с Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) - ръководител на полицейските сили на китайския режим, да измести Ши Джинпинг (Xi Jinping), който се очаква да застане на мястото на Ху Джинтао като глава на ККП по-късно тази година.

На 13 февруари, седмица след избухването на скандала, Мингджинг Нюз съобщи, че деветте члена на Постоянния комитет на Политбюро са решили да се създаде специална работна група, която да разследва Бо Шилай. Комитетът е обявил също, че бившият лидер на ККП Дзян Дзъмин (Jiang Zemin) "настоявал" за провеждането на разследването, "за да се разясни истината пред партията и народа". 

Мингджинг Нюз се свързва с политическата фракция начело с Дзян Дзъмин. Репортажът се смята за един от опитите на Дзян да сложи край на обвързаността си с Бо. 

На 17 февруари Бо Шилай за кратко изчезна от погледа на всички, когато пропусна важна среща с управлението на Чонгчинг, предизвиквайки слухове, че е бил арестуван.

На 22 февруари базирания в Хонконг вестник Минг Пао съобщи, че Бо Шилай е подал оставката си от Политбюро, както и от поста си на партиен секретар на Чонгчинг.

Публична поява


На 23 февруари - денят след публикуването на статията от весник Минг Пао, свързана с оттеглянето на Бо - той се срещна публично с главния изпълнителен директор на Макао - Едмънд Хо, а след това на 25 февруари с президента на Фокскон Груп, Тери Гоу.

Междувременно контролираният от Бо Шилай новинарски уебсайт, Чонгчинг Хуалонг съобщи, че на 24 февруари Бо е акцентирал върху прилагането на общите насоки за развитието на града, които са предложени от Ху Джинтао през 2007 г. по време на редовното заседание на Постоянния комитет на Чонгчинг.

Чонгчинг Хуалонг съобщи също така, че на 27 февруари Бо се e срещнал с бившите другари на Лей Фенг (Lei Feng), шофьор от Народната освободителна армия в началото на 50-те, който чрез помощта на Мао се превръща в национален морален модел за подражание. 5-ти март е национален ден в памет на Лей Фенг. 

След като кметът на Чонгчинг, Хуанг Чифан (Huang Qifan), бе запитан от репортер в Пекин на 28 февруари дали Бо Шилай е подал оставка, Хуан повтори два пъти, че "това са глупости" и след това спря да отговоря на всякакви въпроси свързани със случилото се.

Криза или алтернатива

Много наблюдатели смятат, че завръщането на Бо в обществения живот означава, че той е преодолял кризата и избегнал ареста.

Тие Лю (Tie Liu) - журналист, активист и оцелял след Анти-дясната кампания, смята, че Бо все още подлежи на разследване и изобщо не е избегнал опасността.

Тие Лю сподели пред радио Sound of Hope: "Разследването отнема време. Необходимо е да се открият доказателства и те да бъдат потвърдени. Следващата стъпка ще бъде наказание."

От 9 февруари насам, служителите на ККП не са публикували нищо, нито пък обелили дума за Уанг Лиджун.

На 27 февруари, базирания в Хонконг Информационен център за човешки права и демокрация заяви, че Уанг Лиджун е подал "заявление за отпуск" пред Комитета на националния народен конгрес на град Чонгчинг, обяснявайки, че няма да има възможност да посети срещата на Националния народен конгрес, която щяла да се проведе на 5 март в Пекин. 

Тие Лю смята, че щом Уанг Лиджун ще отсъства на "двете годишни срещи" - едновременно провежданите Националнен народен конгрес и Китайската народна политическа консултативна конференция, това означава, че Бо Шилай е все още в процес на разследване.

Живеещия в Пекин активист за демокрация и интелектуалец Ченг Зиминг (Cheng Ziming), заяви пред Гласът на Америка: "Ако смятате, че Бо Шилай е преодолял кризата, бих казал, че е твърде рано да се разсъждава по този начин. Въпреки това, положението е по-спокойно от преди. Имайки предвид ситуацията с Бо, то е по-спокойно. Но наистина ли е преодолял кризата? Не смятам, че все още може да се твърди подобно нещо".

Тие предполага, че Китайската комунистическа партия се подготвя за наказването на Бо.

Той споделя, че чете чуждестранните репортажи по интернет и то без да е необходимо да използва специален софтуер, за да премине през Интернет блокадата. Тай смята, че режима нарочно позволява достъпа на чуждестранни статии в континентален Китай, така че китайските граждани да узнаят за инцидента с Уанг Лиджун. По този начин ръководството на ККП ще може да създаде публична подкрепа за арестуването на Бо Шилай след провеждането на двете срещи.

Тие смята, че това е критичен момент и САЩ трябва да разкрие предоставената информация от Уанг Лиджун. 

"Въпросът в момента е, че Съединените щати ще трябва бързо да разгласят тези материали и да разкрият истината пред обществото", заявява Тие . "Ако искаме истината да бъде разкрита пред света, то Съединените щати трябва да разкрият материалите публично." 

Ако САЩ не постъпи така, тогава според Тие няма да съществува потвърждение на предполагаемия план за преврат от страна на Бо и Джоу Йонгканг.

"Бо не би си признал. Сигурно ще каже, че Уанг Лиджун лъже, ако самият Уанг Лиджун не покаже аудио записите, на които хората ще могат да чуят гласа на Бо. Ако аудио файлът не бъде представен, то Бо няма да си признае. Това е доказателството, от което Бо би загубил главата си."

На 29 февруари дисидентският новинарски уебсайт Каню публикува статия, в която се твърди, че "Бо Шилай никога не се е предавал пред Ху Джинтао и наистина не желае да подава оставката си. Той се опитва да отвърне на удара, като използва насоките на централния комитет на партията за насърчаване на Лей Фенг, за да превърне кризата в момент на възможност и да направи своята контраатака." 

Блогърът "Естественият Шанхай" публикува коментар в уебсайта на Гласът на Америка: "Изглежда, че Ху Джинтао, фракцията на Дзян и Ши Джинпинг все още не са решили кой ще е победителят в борбата за власт. По този начин Уанг Лиджун и Бо Шилай получават още няколко дни. Денят, в който някой се сдобие с върховната власт, то тогава Уанг Лиджун и Бо Шилай ще загубят свободата си."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!