Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Victoria Kelly-Clark, Epoch Times

Хонконг - зараждащият се азиатски център на изкуството

Хонконг отдавна е смятан за финансовия център на Азия. Но бившата британска колония бързо придобива известност и заради артистичния си дух.

Днес трети световен аукционер на изкуство, нареждайки се непосредствено след Ню Йорк и Лондон, Хонконг е привлекателен пазар за изложители и хора на изкуството.

Това не е изненадващо – Хонконг е с най-бързо увеличаващото се население от милионери в света, с главозамайващите 33% за изминалата година, според Доклада за световното богатство (World Wealth Report) за 2011 г. Понастоящем има над 205 000 милионерски домакинства и голяма част от тях са нетърпеливи да излязат на сцената на съвременните изкуства, като не се свенят да харчат хиляди долари.

От 2008 г. ежегодният хонконгски панаир на изкуствата ART HK е удвоил броя на изложбените си галерии, стигайки от 100 до 260. През 2011 г. събитието привлече впечатляващата бройка от 63 000 души – повече от трикратно увеличение спрямо 190-те хиляди само три години по-рано.

Тази културна поява не е възникнала без борба.

„Имаше много скептицизъм от международната художествена сцена по отношение провеждането на художествени изложения в нетрадиционни дестинации. Хонконг беше много по-труден за възприемане“, коментира Магнъс Ренфрю, директор на ART HK, цитиран от  BBC.

От 50-те години съвременното изкуство се е продавало предимно в Европа и САЩ, в популярни аукционни къщи като Christie’s и Sotheby’s.

През последното десетилетие обаче Китай се проявява като солидна база за център на изкуствата. Сега страната е първа по приходи от търгове с произведения на изящните изкуства, според Тиъри Еърман, основател и изпълнителен директор на Artprice, световен лидер в информирането за пазара на изкуствата.

Според Еърман безпрецедентната новина представлява повратен момент в историята на световния пазар на изкуствата.

През 2010 г. в Китай са реализирани 33% от продажбите на произведения на изящните изкуства в световен мащаб, срещу 30% за САЩ, 19% за Великобритания и 5% за Франция.

В допълнение има 4-ма китайци сред 10-те първи в света актьори, генерирали най-високи приходи от търгове за 2010 г., като последният в класацията е генерирал 112 млн. щ. д. (869 млн. хонконгски долара) през годината.

„White Cube“ с нова галерия


Бързо разрастващият се пазар е мотивирал британската галерия „White Cube“ да открие нова галерийна площ от 560 кв.м. в централната бизнес зона на Хонконг. Известната като първооткривателя на провокативните британски артисти Деймиън Хърст и Трейси Емин „White Cube“ избира Хонконг за първия си клон извън Великобритания.

По думите на Греъм Стийл, директор на галерията за Азия, изборът на Хонконг е бил подбуден от редица фактори, включително лекотата на правене на бизнес в град, където няма данък върху продажбите, както и мито върху вноса и износа на произведения на изкуството.

„Енергията на града е много съблазнителна за брокери и хора на изкуството – коментира той. – Това е една сцена, която е на път да разцъфне, и то по наистина чудесен начин.“

„М+“ – новият „Tate“


Определено с огромните инфраструктурни „инжекции“ около Хонконг градът скоро ще бъде сърцето на азиатската арена на изкуствата. В ход е изграждането на „М+“ в културната област Западен Коулун и неговата съвременна музейна част, за която се твърди, че ще струва над 2,1 млрд. щ. д.

Това, наред с трансформацията на Централното полицейско управление, което е исторически обект, в средна по големина изложбена зала (с планирано откриване през 2014 г.), както и откриването на новите помещения на Asia Society в Хонконг в началото на тази година, скоро ще превърнат града в дом за култура и експозиции от световна класа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!