Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Смелостта на мъдреца

Конфуций
Конфуций

История за Конфуций

Когато Конфуций преминавал през град Куанг в държавата Уей, той бил заобиколен от войници. Конфуций продължил да пее и свири на цитрата си. Един от учениците му на име Джилу го попитал: "Учителю, как може да сте в настроение да пеете и свирите на Вашата цитра?"

Конфуций отговорил: "Нека ви кажа. Исках да остана тук за известно време. Но е неизбежно, защото това е волята на Небесата. Исках нещата да протечат гладко, но не се получи така, заради времето и обстоятелствата. В древни времена по време на императорите Яо и Шен никой не бил потискан; не било защото тогава тези хора са имали висок коефициент за интелигентност. По време на император Джоу никой не бил щастлив; но това не било защото тези хора имали нисък коефициент за интелигентност. Било само поради времето и обстоятелствата. Някои хора са във водата и не се страхуват от чудовищата в нея; това е смелостта на рибарите. Някои хора ходят в гората и не се страхуват от носорози и тигри; това е смелостта на ловците. Някои поставят нож на гърлата си и не изпитват разлика между живота и смъртта; това е смелостта на воините. Познаването на бедността е съдба, познаването на гладкостта изисква подходящо време, а изправянето пред големи бедствия без страх изисква смелостта на мъдреца. Просто бъдете спокойни, моята съдба вече е предопределена от Небесата."

Не след дълго дошъл генерал и казал на Конфуций: "Помислихме, че сте Янг Ху* и ви обградихме. Сега знаем, че не сте, и много съжаляваме, че го направихме. Нашите войници ще напуснат незабавно и ви предлагаме искрените ни извинения."

*Янг Ху бил известен в държавата Лу. Веднъж той нахлул в град Куанг, затова хората от Куанг го мразели. Конфуций приличал на Янг Ху и затова бил сбъркан с него и обграден.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!