Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Haitian & Yang Xue, New Tang Dynasty Television

Кметът на Чонгчинг и говорител с противоречащи обяснения за случая с Уанг Лиджун

Кметът на Чонгчинг Хуанг Чифан по време на интервю за Phoenix TV.
Кметът на Чонгчинг Хуанг Чифан по време на интервю за Phoenix TV. (Youtube.com)

Говорителят на комунистическата партия и кметът на китайския мегаполис Чонгчинг наскоро коментираха случая с Уанг Лиджун (Wang Lijun) за пръв път. Техните изявления обаче си противоречаха в подробностите.

В интервю за уеб портала на чончингския Daily News, Chongqing News Net, на 5 март говорителят на община Чонгчинг заяви, че външно министерство е обявило официално, че държавните власти разследват случая с Уанг Лиджун.

На въпрос дали кметът Хуанг Чифан (Huang Qifan) е предвождал 70 полицейски коли до Ченгду, за да отведе обратно Уанг, говорителят отговори отрицателно. Той добави, че само трима старши чиновници от Чонгчинг, включително кметът Хуанг, са били изпратени в Ченгду. „Няма такова нещо като 70 полицейски коли“, заяви говорителят.

Той отрича и че Хуанг и чиновници от централното правителство са се „борили“ за Уанг, твърдейки, че властите на Чонгчинг през цялото време са съдействали и са работили под ръководството на съответните държавни власти по случая с Уанг.

Обяснението на кмета Хуанг


В отделно интервю за хонконгската Phoenix TV кметът на Чонгчинг Хуанг бурно отрича, че е предвождал 70 полицейски коли до Ченгду. Въпреки това той не споменава, че е отишъл в Ченгду с другите чиновници. Вместо това казва: „Пътувах със секретаря ми в една кола.“

„Генералният секретар ме посрещна на входа. След това разговаряхме. Когато приключихме, проведох много недвусмислена дискусия с Уанг Лиджун. Уанг Лиджун разбира се, след като разговаряхме и го убедихме, се съгласи да излезе с нас.“

Хуанг обяснява, че случаят на Уанг се смята за въпрос, свързан с националната сигурност, и следователно „след като Уанг излезе, бе нормално служители от национална сигурност да извършат разследване.“ Според Хуанг той е този, който е ръководил целия процес на убеждаване; служителите от национална сигурност само са чакали отвън. Той обаче не споменава, че е бил „под“ ръководството на държавните власти, както бе обяснено от говорителя.

Хуанг обяснява и защо е отишъл до Ченгду: „Ако той (Уанг) бе останал там за дълго време и не беше излязъл, това нямаше да е само обикновен проблем на противоречиви идеи, а и политически проблем, дори международен проблем, който би предизвикал дипломатическа криза.“

Въпреки това за разлика от говорителя, който отрича, че е имало полицейски коли, Хуанг го потвърждава, казвайки, че „Хората казаха, че отвън има много полицейски коли. Всички тези коли имаха регистрационни номера от провинция Сичуан. Това е нормално в Сичуан. Във всяка страна, ако някой отиде в консулство, там ще бъдат изпратени полицейски коли, в случай че се случи нещо опасно. Обграждането с полицейски сили е държавно поведение, абсолютно нормално е.“

Видеото на интервюто за Phoenix TV с Хуанг бе изтрито от сайта на телевизионната станция, засилвайки интригата.

Въпреки скорошните спорове Бо Шилай (Bo Xilai) посети срещите на високо равнище на годишните „две срещи“, които започнаха на 3 март.

Джанг Уейгуо (Zhang Weiguo), главен редактор на хонконгското списание Trend, смята, че Бо е бил принуден да се преструва, докато е разследван. „Сега комунистическата партия като политическа сила поне трябва да спаси репутацията си. Затова Бо няма избор“, каза Джанг за радио Sound of Hope (SOH).

„Честото появяване на Бо показва, че той има много доказателства за престъпления, отнасящи се за високопоставени чиновници. Всеки високопоставен служител от централното правителство има мръсни тайни, които не могат да си позволят да бъдат разкрити“, обясни активистът за права Шянг Шоушин (Xiang Shouxin) в Китай.

Политическият коментатор Чен Поконг (Chen Pokong) писа в скорошна статия, че според стандарта на Китайската комунистическа партия (ККП) Уанг е смятан за предател, който е разкрил държавни тайни. А шефът на Уанг, Бо, вероятно ще бъде наказан за неизпълнение на задължения.

Въпреки че Бо вероятно няма да бъде свален през март, добави той, ККП може да има дълга и силна вътрешна борба за власт, която трае между няколко месеца и няколко години преди последното изпитание.“

„Опонентите и топ чиновниците в партията ще контролират повече доказателства за корупцията на Бо и политическите проблеми. Падението на Бо е само въпрос на време“, каза той.

Според китайски уебсайт Boxun, базиран в чужбина, около 70 китайци зад граница, включително известните дисиденти Ху Пинг (Hu Ping), Юан Хонгбин (Yuan Hongbin) и Танг Бочяо (Tang Boqiao) са подписали отворено писмо, призоваващо САЩ да разпространи материалите, предадени от Уанг Лиджун, така че „истината да бъде разкрита на света и да бъде приложено правосъдие.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!