Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Уанг Лиджун подозиран в отнемане на органи от Фалун Гонг (Част 2)

Част 1

„Все още живи“


В предишно интервю за Epoch Times Дейвид Матас (David Matas), канадски правозащитен адвокат и съавтор на доклад за отнемането на органи от Фалун Гонг затворници, заяви, че „Преди Китай при екзекуции разстрелваше, след това премина от разстрел към инжекции. Така те не убиват чрез инжекция, а парализират и отнемат органите от все още живото тяло.“

Изследването на Уанг Лиджун може да е изиграло роля за ускоряване на тази промяна. Според публикувана онлайнавтобиография той е бил ръководител на „Ключов изследователски проект за анатомия без травми в Азиатско-тихоокеанския регион“. Този проект включва изследвания от Института за съдебна медицина, Медицинския университет на Джинджоу и 205-та болница на Народната освободителна армия, според Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG).

Уанг става ръководител на бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг, след като политическият му патрон Бо Шилай (Bo Xilai) е преместен там през 2008 г. Според статия на Global Times (медия, свързана с “устата” на комунистическата партия, People’s Daily) -  през декември 2008 г. Чонгчинг постепенно спира екзекуциите с разстрел и преминава към екзекуции чрез инжектиране.

„Смисълът на инжектирането на медикаменти е да се запазят живи органите, докато се отстраняват, и по този начин органът остава по-здрав. Ако нямаха намерение да правят това, те можеше да разстрелят човека“, заяви Дейвид Матас в предишно телефонно интервю.

„Недостатъкът от медицинска гледна точка е, че медикаментите заразяват органите, но органите остават „живи“. В Китай има движение за убиване чрез медикаменти, тъй като се взимат повече органи, защото времето за отнемането им се удължава - продължи Матас. - За това говорят те.“

Равносметката


Според WOIPFG тези технически преимущества в отнемането на органи са прилагани едновременно за Фалун Гонг практикуващите, заловени в китайски трудови лагери и затвори.

WOIPFG посочва равносметката: големия брой трансплантации в сравнение с много по-малкия брой смъртни присъди и изключително малкото случаи на дарения на органи.

Дейвид Килгор, бивш адвокат и държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион, и правозащитният адвокат Дейвид Матас в изследването си през 2006 г. и в книгата си от 2009 г. „Кървава реколта“ цитират изявление на китайски чиновник, който заключва, че има 60 000 трансплантации, извършени между 2000 г. и 2005 г. Те взимат броя на трансплантациите за петгодишния период преди започване на преследването на Фалун Гонг – 18 500 – като база и заключват, че органите в тези операции идват от екзекутирани престъпници.

Разликата в броя на трансплантациите, направени в петте години преди и след преследването – грубо 41 500 транспланта – най-вероятно идват от Фалун Гонг, според Килгор и Матас.

Уанг споменава за „хиляди“ трансплантации, извършени в неговия „изследователски център“ в град Джинджоу, когато получава наградата на Guanghua по време на периода, считан за пика на дейностите по отнемане на органи.

Друго обстоятелствено доказателство, което WOIPFG представя и което въвлича Уанг в отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващи, включва скриптове на телефонни разговори, направени през 2006 г. с центрове за задържане и съдилища в Джинджоу.

По време на телефонните обаждания изследователите се преструват на потенциални получатели на органи или брокери и задават водещи въпроси за наличността на органи от Фалун Гонг практикуващи. Оператор в Народния съд казва: „Сега сме разпределили задачите помежду си. Смъртни случаи… Фалун Гонг, нашият съд определя техните случаи като Първа дивизия от наказателното право.“

WOIPFG предоставя и скрипт на интервю с полицай, който е бил подчинен на Уанг Лиджун в Джинджоу. По думите му неговата работа е била да бъде охрана на военни болници и други сгради, където Фалун Гонг практикуващите са били изтезавани или където са отнемали органите им; в скрипта той си спомня, че е ставал свидетел на отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващ.

В един момент скриптът гласи: „Въпрос: Веднъж или няколко пъти ги изтезавахте по време на разпитите за получаване на информация? Свидетел: Много пъти. По това време Уанг Лиджун, сега ръководител на бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг, нареди, че ние „трябва да ги унищожим всички“.“


Бележка: Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг е независима организация, която обединява хора на съвестта, които се противопоставят на продължаващото преследване на Фалун Гонг в Китай, и няма никаква официална принадлежност към практиката.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!