Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маслото и маргаринът – еднакво вредни

Гледайте процента на мазнините в продуктите

Всекидневно всеки от нас консумира масло или маргарин. Широко разпространен мит е, че маргаринът е здравословен заместител на маслото. Маргаринът съдържа ненаситени растителни мазнини, докато маслото е с високо съдържание на холестерол и наситени мазнини. Това кара хората да предпочитат маргарина пред маслото и да го считат за по-здравословна храна. Фактите показват обаче, че това разбиране е напълно погрешно.

Маслото и маргаринът са продукти с различен произход, като общото между тях е високото съдържание на мазнини. Обратно на голяма част от твърденията, те не са вредна храна, но не трябва да се злоупотребява с тях.

Маслото е изцяло млечен продукт, който се добива от каймака на млякото. То съдържа 15-20% вода и 80-85% мазнини. На пазара можете да намерите различни видове масло – нискокалорични, със съдържание на сол, без сол и т.н. Маслата с ниско съдържание на мазнини и с лека консистенция, лесни за размазване, съдържат половината от количеството мазнини, което съдържа традиционното масло. За да постигнат консистенцията и вида на традиционното масло, производителите добавят желиращи съставки, аромати и оцветители.

Маслото е източник на липиди, мастноразтворими витамини А и D, и на холестерол.

Маргаринът е създаден като евтин заместител на маслото, който не съдържа животински мазнини и е с лека консистенция, подходяща за размазване. Основно се прави от растителни мазнини, подложени на промишлена преработка като хидрогениране и трансестирификация. Хидрогенирането прави мазнините от растителните масла по-наситени, като след нея ефектът им върху организма се различава от този на първоначално използваните масла. Освен това, в процеса на хидрогениране могат да се формират транс мазнини, които организмът не разгражда добре и се справя по-трудно с тях.

В последно време част от производителите започнаха да взимат предвид негативния ефект на транс мазнините върху здравето на хората и създадоха нехидрогениран маргарин. Той не съдържа транс мазнини и е с по-лека консистенция. Вместо да хидрогенират течни растителни масла, производителите добавят малки количества палмово масло, което прави маргаринът по-мек, без съдържание на транс мазнини и лесен за размазване.

Маргаринът е източник на витамини А и Е. В него може да се добавят и други витамини и хранителни вещества като минерали, фибри или фитостероли.

Кое да изберем?

При избора на масло или маргарин въпросът не е до добра или лоша храна, нито дали се пълнее повече или по-малко от тях. И двата продукта са с високо съдържание на мазнини и съдържат хранителни вещества, важни за нашия организъм. Въпреки че си приличат по много неща, имат и големи различия.

Мазнините в маслото водят до същото напълняване, както мазнините в маргарина. Следователно, ако двата продукта имат еднакъв процент на мазнини, от тях се пълнее еднакво.

По отношение на съдържанието на мастни киселини, тъй като при маргарина се използват растителни мазнини, той винаги е по-богат на моно-и полиненаситени мастни киселини от маслото. При маслото основно се съдържат животински мазнини.

Консумирайте в умерени количества и двата продукта. Не се лишавайте от хранителните вещества, които те съдържат, защото са важни за организма, съветват експертите.

vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!