Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Райна Тошева, StandartNews

Самоук юрист спасява ботеви четници от бесилото

Илия Цанов
Илия Цанов (фото: trud.bg)
Семейството на Найчо Цанов (1857-1923), политик от партията на Петко Каравелов и по-късно съосновател на Радикалдемократическата партия, народен представител, участник в Сръбско-Българската война (прав) и Илия Цанов (1835-1901) министър на външните работи и изповеданията в правителството на Петко Каравелов, адвокат на Ботевите четници, депутат, дипломат и участник в подготовката на Топханенския акт, утвърдил Съединението (седнал), Видин 1890 г. - (фото: Изгубената България)

Враца. Не някой изучил в странство магистрат, а самоук юрист спасява от гибел поборници от Ботевата, Таньовата и Патревата чета.

Процесът е на 8 юли 1876 г. в Русе. Турците били толкова сигурни в изхода от делото, че предварително издигнали 13 бесилки. Служебният защитник Илия Цанов обаче произнася такава блестяща пледоария, че успява да убеди извънредния съд, че поисканите от прокуратурата най-тежки наказания са неоснователни. Тогава западните дипломати открито изразяват уважението си към първия български обществен защитник и дори обявяват, че той е юрист от Демостенов тип, който без страх говори истината.

Делото на позабравения адвокат на четниците беше припомнено във Враца точно на 164-ия рожден ден на войводата. Адвокатската колегия в града подреди изложба на Илия Цанов, който е роден на 15 юли 1835 г. във Видин. Той е потомък на Шишмановия род. Завършил е само Свищовското училище, но непрекъснато се е самообразовал и е владеел четири езика (освен български, бел. ЕВ) - турски, гръцки, френски и румънски. Съдбовен за кариерата му е бракът с врачанката Елисавета Анкова - роднина на председателя на Врачанския революционен комитет Мито Анков. След сватбата самоукият адвокат получава висш държавен пост. Назначен е за моавин - помощник на окръжния управител в София. Компетенциите му на юрист, макар и без завършена магистратура, са толкова ценени, че са му били поверени най-важните по онова време дела.

Илия Цанов е успял да се справи с търговците-лихвари във Варна. По предложение на митрополит Григорий Доростоло-Червенски той е призован в Русе за служебен защитник на въстаниците и успява да ги отърве от бесилките. Илия Цанов е първият български външен министър и депутат от Първото велико Народно събрание. В края на живота си той често с болка споделял пред близките си: "Защо не бях в София, когато съдеха Левски! Щях да го отърва от въжето".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!