Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Внукът на последният османски султан: Влиятелен ционист сложи край на Османската империя

Анкара, Турция /КРОСС/ Турският телевизионен канал на арабски език "ТРТ" излъчи интервю със завърналият се наскоро в Турция наследник на трона на Османската империя - внукът на султан Абдул Хамид ІІ - Орхан Аала Отоман, предава ИА "КРОСС".

По време на интервюто принцът представи своя оригинална интерпретация около това, кой (или кои) стоят зад гибелта на Османската империя. Според него, няма никакво съмнение в това, че влиятелни ционистки кръгове стоят зад разпадането на Османската империя. Турска медия вече определи това изказване като "много наивно".

По време на телевизионното интервю принц Орхан Отоман заявава: "...Османската империя не се срина за 1 или 2, или дори 20 години. Всичко започна след като султан Абдул Хамид ІІ реши да се срещне с д-р Теодор Херцел. Херцел многократно искаше среща с него, а той винаги я отхвърляше - и така първи път, втори, трети... На четвъртият път султана се съгласи да го приеме. На тази среща Херцел поиска от него да му даде земите на Палестина, за да бъдат разселени там евреите. Султанът отказа - и с това започна началото на края - беше взето решение османската държава да престане да съществува, като прекратят своето съществуване и султаната, и халифата", заявава убедено внукът на султан Абдул Хамид ІІ, по-известен в историята като "кървавият султан".

ИА "КРОСС" информира своите читатели, че действително през 1901 г. се е провела среща между султана и д-р. Теодор Херцел. Според турски историци на нея са обсъдени няколко въпроса, основният от които бил  предоставянето на палестинските територии за заселване на евреи. В замяна на това Херцел добавил, че е "готов да покрие значителна част от османските дългове". Султанът обаче не приел с довода, че евреите трябва "да дарят" не него, а народа, на който принадлежат тези земи.

/НИ/КРОСС

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!