Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Little, Epoch Times

The Epoch Times спечели дело за обида и клевета

Полицията в Торонто разпитва Ли Пинг (Lu Ping) относно доставките на анти-Фалун Гонг таблоид през юни 2007 г. в азиатски магазин в Торонто, Канада.
Полицията в Торонто разпитва Ли Пинг (Lu Ping) относно доставките на анти-Фалун Гонг таблоид през юни 2007 г. в азиатски магазин в Торонто, Канада. Таблоидът е четвъртото поред "специално издание" на Les Presses Chinoises, китайскоезичен вестник в Монреал, собственост на Кресент Чау (Crescent Chau). През 2010 г. съдия постанови за правдиво предположението, че Чау е действал като агент на Пекин в оклеветяването на Фалун Гонг във високотиражни "специални издания" на вестника си. Апелативният съд в Квебек отхвърли през февруари 2012 г. обжалването на това решение от страна на Чау. (NTDTV)

Трима канадски съдии отхвърлиха жалбата относно съдебно дело за клевета срещу Epoch Times, след като Кресент Чау (Crescent Chau), собственик на в. Les Presses Chinoises, се опита да съди Epoch Times за статии, според които той е действал като агент на китайския комунистически режим...


Апелативният съд в Квебек отхвърли с единодушно решение жалбата на Чау относно съдебно решение срещу делото му, оправдаващо изданието на Epoch Times в Монреал.
Решението потвърди причините за решението на съдия Катрин Мандевил пред Върховния съд на Квебек от 29 април 2010 г., когато тя първоначално отхвърли случая на Чау.

Чау съди ​​Epoch Times за клевета, след като вестникът публикува статии, изобличаващи усилията на Чау да демонизира медитативната практика Фалун Гонг в Канада, като продължение на репресиите над нея от страна на комунистическия режим в Китай.

Апелативният съд се съгласи със съдия Мандевил, че не е имало основание да се смята, че обикновения гражданин би счел Кресент Чау или неговия вестник за неправомерно охулени.

"Процесуалният съдия стигна до заключението, че посочените статии не представляват нелоялна атака срещу репутацията на жалбоподателите [Чау и корпорация]. Струва си да се повтори, че в тези статии ответникът [​​Epoch Times] твърди, че жалбоподателите са агенти на Народна Република Китай и че се финансират от последните, за да разпространяват своя идеология относно Фалун Гонг", гласи решението.

"Фактът, че ответникът определя жалбоподателите като агенти, популяризиращи идеи на едно правителство, не може да се счита за клеветничество при тези обстоятелства. Още повече, Чау е декларирал няколко пъти, че той споделя идеите на Китай за въпросното движение.”

"С оглед на цялостния контекст на този обществен дебат, този съд заключава, че спорните изявления изразяват основателни опасения и представляват становища, които са основани на фактически предпоставки и не са направени с цел накърняване репутацията на г-н Чау."

През август 2006 г. Чау отпечатва 100 000 копия на специално издание от 32 страници без нито една реклама и го разпространява в национален мащаб безплатно.

Изданието няма реклами или типични новини, а само статии, оклеветяващи Фалун Гонг, преследвана от комунистическия режим в Китай практика. Les Presses Chinoises, вестникът на Чау, обикновено има 6000-ен тираж и се разпростарява само в Монреал, с около 100 копия, изпращани в Отава.

Чен Йонглин (Chen Yonglin), бивш дипломат от китайското консулство в Сидни, който емигрира в Австралия, заяви при посещение в Канада през 2007 г., че китайските шпиони и организации-паравани са широко разпространени в Канада.

"Ясно е, че Les Presses Chinoises сътрудничи с китайското посолство и консулство, и се е превърнал в инструмент за пропаганда на Китайската комунистическа партия тук", каза Чен.

"Много е вероятно разходите за печат да са пряко финансирани от китайското посолство и консулство - повечето от съдържанието му изглежда да е подготвено и предоставено от ККП."

Чау отрича да е приемал поръчки от китайските власти. Той описва своето противопоставяне на Фалун Гонг като личен "кръстоносен поход". Но докато Чау заявява, че се стреми да елиминира Фалун Гонг в Канада, той признава, че не е интервюирал практикуващи Фалун Гонг за историите, които е публикувал в своя вестник, и не е чел нищо от книгите на Фалун Гонг.

Според други китайскоезични медии в Монреал източникът на първите анти-Фалун Гонг статии на Чау е жена на име Хе Бинг (He Bing), която е предложила да заплати "каквото трябва" за публикуване на нейните анти-Фалун Гонг статии в китайскоезична преса.

Достоверни източници на ​​Epoch Times съобщиха, че канадските разузнавателни служби са разследвали и смятат, че тя е китайски агент.

Няколко други китайски вестника са я отхвърлили, преди нейните статии да се появят във вестника на Чау.

В своите статии, които се появяват първо като платена реклама, Хе Бинг обвинява последователите на Фалун Гонг във всичко - от пиене на кръв и оскотяване, до убийство и самоубийство. Тя нарича практикуващите Фалун Гонг "ненормални", "глупави" и "въртоглави".

Професор Дейвид Оунби от Университета на Монреал е експерт по популярни учения. Той е проучвал Фалун Гонг и нарече изявленията на Хе "недоказана мръсотия, излята върху страницата", като посочи, че не е видял в обвиненията на Хе нищо, което да предполага каквато и да е истина относно тях.

Но Чау продължава да публикува подобни статии дори и след две съдебни наредби да спре, като нарича практикуващите Фалун Гонг "врагове на държавата" в част от публикуваното съдържание.

През февруари 2001 г. Чау публикува първото си специално анти-Фалун Гонг издание, което включва петиция, апелираща към китайската общност да се "обедини" в "разобличаването на Фалун Гонг".

Хе Бинг се завръща в Китай, където й се отдава специално внимание в китайските държавни медии като на герой във войната срещу Фалун Гонг.

Чау също се превръща във вид знаменитост в пресата на континентален Китай. Той присъства на конференция в Китай, която насърчава "обмена на информация и бизнес сътрудничеството" между медии в чужбина и континентален Китай. Държавните медии цитират Чау да казва, че китайският режим "трябва да засили своите връзки с китайската общност в чужбина".

През август 2006 г. Чау публикува първото си национално издание с анти-Фалун Гонг съдържание, разпространено на запад до Ванкувър.

Усилията му не остават незабелязани. В рамките на четири дни от "специалното издание", на сайта на People’s Daily в континентален Китай, официалният вестник на Китайската комунистическа партия, се появява хвалебствен репортаж за Чау.

През лятото на 2007 г. Чау публикува в Торонто четвъртата поредица от своето списание Truth Magazine със заглавие на първа страница: "Ще изтече ли Кленовата ви карта (карта за пребиваване в Канада, бел. ред.)?" Вътре, останалите 15 страници на вестника са посветени на атаки срещу Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!