Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan, Epoch Times

Бивш съветник на компартията: Бо Шилай знае твърде много

Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) се чувства застрашен от Бо Шилай (Bo Xilai), сподели бивш съветник на високопоставени партийни служители пред китайскоезичното издание на Epoch Times.

Амбициите на Бо показват, че той смята да се бори за титлата главнокомандващ на партията или поне за премиер, според бившия съветник. Чрез кампанията си за “борба със сенчестия бизнес" Бо се е сдобил с поверителна информация за много от най-висшите длъжностни лица на Китайската комунистическа партия (ККП).

Бившият съветник описва следната предполагаема чистка: Джоу Йонгканг e поддържал близки взаимоотношения с Уен Чянг (Wen Qiang) - бившия шеф на Бюрото за обществена сигурност в Чонгчинг (Chongqing). Ако Уен Шянг не е бил свален от поста си и екзекутиран, е щял да стане заместник-министър на Министерството на обществената сигурност на ККП. По това време Джоу дал на Уен Шянг две възможности - да влезе в Министерството на обществената сигурност, или да стане началник на Националната администрация на затворите към Министерството на правосъдието. Това вече е било решено отвътре. Но поради неодобрението от страна на по-високопоставен служител, Уен в крайна сметка не сменя позицията си. По-късно той е свален от поста си и след това е екзекутиран по време на кампанията "анти-мафия" на Бо.

Бо Шилай притежава поразителни доказателства срещу няколко от членовете на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, твърди съветникът. Дори се твърди, че Бо държи поверителна информация за Хе Гуочянг (He Guoqiang) - ръководителя на Централната комисия за инспекция на дисциплината, който преди е бил на поста партиен секретар на Чонгчинг.

"Бо притежава поразителни доказателства за най-малко 3-ма от членовете на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, които по всяко време биха могли да ги повалят и така те да изгубят всичко зад себе си", коментира вътрешното лице, посочвайки още, че ако Бо Шилай започне фракционна война, той също би затънал в пламъци. "На практика, всички се намират в еднакво положение. Никой не излиза чист", заяви източникът.

Анонимният източник също така твърди, че Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong) - бивш член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, е също уязвим. Семейството на Зенг изкарва парите си основно от военни договори и петрол, след като е натрупало състояние от промишлени предприятия в Чонгчинг.

Източникът сподели, че на няколко пъти някои високопоставени служители започват да изпитват неудобство от буйните и самохвални атаки на Бо спрямо престъпническите групировки в Чонгчинг поради обвързаността си с тях.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!