Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Angela Wang, Epoch Times

Управленческите амбиции на Бо Шилай

Бо Шилай, секретар на Чонгчингския общински комитет на Китайската комунистическа партия
Бо Шилай, секретар на Чонгчингския общински комитет на Китайската комунистическа партия (NTDTV)

В Китайската комунистическа партия (ККП) фамилните връзки се зачитат. Бо Шилай (Bo Xilai) не е само „принц“, дете на основополагащото за ККП поколение. Баща му, Бо Йибо (Bo Yibo), е един от Осемте старейшини – осем партийни ветерани, държали в ръцете си огромна мощ през 80-те и 90-те години. Вероятно поради привилегирования си произход Бо демонстрира чувство на упълномощеност да управлява.

Роденият през 1949 г. Бо става червеногвардеец и студентската му организация е директно мобилизирана от Мао Дзедун. Критиките към баща му дават шанс на Бо Шилай да докаже революционния си плам – той пребива Бо Йибо, като му чупи три ребра.

В мемоар на оцелелия след Културната революция Янг Гуанг (Yang Guang), бащата на Бо е цитиран да казва, че „когато Джянг Чинг (Jiang Qing) [член на Кликата на четиримата] ме обяви за предател, синът ми Шилай ме повали с бой на земята. … Когато видях, че не го е страх да прекъсне връзките си с членовете на семейството си, знаех, че е добър материал за следващото поколение партийно ръководство.“

През 1976 г. смъртта на Мао бележи края на революцията. Тогава Бо се връща в училище и завършва международни новини с магистърска степен през 1982 г. След като баща му отново се издига на власт, пътят на Бо Шилай като политик е гладък. В рамките на няколко години след дипломирането си той получава ключови роли в централните комитети на провинция Ляонинг (Liaoning ) и става кмет на главния й град Далиан (Dalian) през 1993 г.

По времето си в Далиан Бо си спечелва репутация на корумпиран чиновник. Ветеран-журналистът Джянг Уейпинг (Jiang Weiping) публикува репортаж за него, в който го описва като чест посетител на проститутки, докато пие. Един от включените от Джянг случаи е за вкарването в затвора на собствениците на реномиран далиански ресторант през 2001 г. След като научава, че те са в конфликт със съпруга на любовницата му, Бо ги арестува по обвинения в данъчни престъпления и ги хвърля в затвора. Той също така реконструира правителствени сгради, които прави школа за модели на любовницата си. След публикуването на репортажа Джянг Уейпинг е арестуван и осъден на осем години затвор.

Знаейки, че подкрепата на Джянг Земин е жизненоважна за централна позиция в управлението, Бо следва неотлъчно стъпките на тогавашния председател в преследването на Фалун Гонг. През 2001 г. той е назначен за губернатор на провинция Ляонинг.

Бо отпуска 1 млрд. юана (160 млн. щ. д.) за реконструкция на затворите. Една област, в която се фокусира, е трудовият лагер Масанджя (Masanjia). Лагерът е разширен, докато се превръща в първия „град затвор“ на Китай.

Той става известен като ад за практикуващите Фалун Гонг. Уебсайтът на китайската практика Clearwisdom дава редовни сведения за практикуващи там, които са били бити и удряни с електрически палки. В един от случаите 18 последователки на практиката са съблечени голи  и хвърлени на затворници, които ги изнасилват групово. Според Clearwisdom жени, практикуващи Фалун Гонг, са били изнасилени и в женския затвор на Ляонинг и трудовия лагер на Далиан.

Писателят Итън Гатмън (Ethan Gutmann) описва провинция Ляонинг като епицентърът на насилственото отнемане на органи в Китай. Това зверство е първоначално разкрито в Суджиатун (Sujiatun), предградие на гр. Шенянг (Shenyang) – столицата на провинция Ляонинг, където Бо управлява от 2001 до 2004 г. Уанг Лиджун (Wang Lijun), дясната ръка на Бо в Чонгчинг, говори публично за извършвания от самия него надзор над хиляди операции по отнемане на органи, докато е шеф на бюрото по обществена сигурност в гр. Джинджоу (Jinzhou), Ляонинг.

Телеграма от американското консулство в Шанхай, публикувана от WikiLeaks, цитира Гу Су (Gu Su), либерален политически философ от Нанджинския университет, според когото премиерът Уен Джябао е критикувал Бо поради това, че той е съден в няколко държави заради жестокостта си към практикуващи Фалун Гонг.

Мнението на Уен е намерило „радушен прием сред чиновниците, които все още таят негодувание срещу Бо заради неговото отношение към семейството му и особено към баща му, по време на Културната революция“, казва Су, цитиран в телеграмата.

През 2007 г. Бо, тогава министър на търговията, е прехвърлен от конкурентите си от центъра на китайската политическа сцена към позиция далече от Пекин – той става партиен ръководител на Чонгчинг, проблемен град от провинциално ниво в централно-западен Китай.

В Чонгчинг Бо разкрива амбицията си за ръководна роля в ККП. Той стартира политическа кампания – нещо, което винаги е било привилегия на главата на ККП и никога на провинциален лидер.

„Пеене на червено и удар по черното“ включва, от една страна, пеенето на комунистически песни в Маов стил и има за цел да инспирира у хората от народа лоялност към Бо. От друга страна, „удар по черното“ е обявено като антимафиотска кампания и първоначално е приветствано от хората в Чонгчинг, пострадали от престъпните организации на подземния свят. Но сред взетите на прицел са и независими бизнесмени, чиито богатства са разграбени, както и лоялни към предшественика на Бо чиновници.

Кампанията носи духа на култа към личността. Бо монтира на една сграда банер, гласящ: „Секретарю Бо, работите усърдно!“ – очевидна препратка към „Председателю Мао, работите усърдно“, популярен по Маово време лозунг.

Той също така демонстрира и развива силни връзки с военните в чонгчингския регион, като организира военни учения, докато Ху Джинтао е на срещите на АПЕК през ноември 2011 г. Този ход на Бо е интерпретиран от някои китайски наблюдатели като възможност за Бо да инициира преврат, ако пожелае.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!