Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Задържани след опит да помогнат на сина си

Родителите на преследван заради убежденията си изпратени в център за промиване на съзнанието

„Не мога да говоря повече, някой идва“ са последните думи, прошепнати от Уанг Шаопинг (Wang Shaoping), преди да затвори мобилния си телефон. Уанг е държана в ареста на полицейско управление в Тянжин (Tianjin) – телефонът й все още не е конфискуван – след като е прекарала три дни, спейки в трактор, паркиран пред полицейския комплекс, където е държан синът й, Джоу Шянгянг, който според сведенията е на прага на смъртта.

 

Бащата на Джоу Шянгянг (Zhou Xiangyang) с фланелка, чийто надпис осъжда преследването на сина му и призовава за неговото освобождаване.
Бащата на Джоу Шянгянг (Zhou Xiangyang) с фланелка, чийто надпис осъжда преследването на сина му и призовава за неговото освобождаване. (Снимка: предоставена от семейството на Джоу Шянгянг)

Ден по-късно двамата родители са изпратени в център за промиване на съзнанието, според уебсайт на Фалун Гонг.
По данни на „Амнести Интернешънъл“ Джоу е в болницата на затвора Гангбей (Gangbei).

Уанг и съпругът й, бащата на Джоу, отиват в т. нар. Нова Бинхайска зона – зона за икономическо развитие под юрисдикцията на Тянжин – на 15 февруари, с настояване за неговото освобождаване. Гангбей е новото име на затвора Бинхай (Binhai).

В ранните часове сутринта на 19 февруари полицията на окръг Чангли (Changli) ги отвежда насила. На място присъстват и агенти от държавна сигурност, както и членове на Управление 610 – агенция над закона, основана с цел преследване на Фалун Гонг.

Epoch Times разговаря с майката на Джоу, Уанг Шаопинг, в деня, в който тя планира да отиде до затвора, и в деня на ареста й, докато седи в полицейски арест в окръг Чангли. Звукозаписите са на разположение на изследователи от областта на човешките права.

Според Minghui.org, сайт на Фалун Гонг, на 21 февруари родителите на Джоу са били преместени от полицейския арест и отведени в център за промиване на съзнанието в окръг Чангли. Такива учреждения се използват за принудителното отказване на практикуващи Фалун Гонг от мирните им убеждения чрез многобройни техники, включително гледане на пропагандни видеоматериали, интензивен психологически натиск и – много често – изтезания, според многобройни разкази на оцелели.

Двойката е инициирала протеста си, защото не им е било позволено да видят задържания си син.

Родителите на Джоу Шянгянг докарват трактор в двора на затвора, където е болницата, в която лежи синът им. В продължение на три дни те спят в или върху него, докато силите за сигурност не ги вкарват първо в ареста, а после – в център за промиване на съзнанието, според източници на Фалун Гонг.
Родителите на Джоу Шянгянг докарват трактор в двора на затвора, където е болницата, в която лежи синът им. В продължение на три дни те спят в или върху него, докато силите за сигурност не ги вкарват първо в ареста, а после – в център за промиване на съзнанието, според източници на Фалун Гонг. (Снимка: от семейството на Джоу Шянгянг)

Те се облекли с дрехи, покрити с текст, описващ положението на Джоу и настояващ за освобождаването му. Джоу практикува Фалун Гонг – китайска духовна дисциплина, базирана на принципите истинност, доброта и търпение. Той е преследван заради убежденията си от 1999 г., когато започва преследването на Фалун Гонг.

Според заявления на съпругата му от уебсайта Minghui.org, Джоу е бил подложен на жестоки изтезания в ареста. Охраната е изкривявала крайниците му и го е приковавала към железни халки на пода за дълги периоди, според Clearwisdom.net – англоезичната версия на Minghui.org. Също така е бил удрян с електрически палки и бит.

Преследването срещу Джоу Шянгянг и съпругата му, Ли Шаншан (Li Shanshan), продължава над десетилетие. Самата Ли в момента е в концентрационен лагер поради опитите си да агитира жители на селото им да подпишат петиция за освобождаването на Джоу. Други членове на семейството на Джоу също са били задържани.

Известно време след като е изпратен в затвора Гангбей през март 2011 г., Джоу започва гладна стачка. Комбинацията от гладуване и изтезания са го довели на прага на смъртта, по данни на „Амнести Интернешънъл“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!