Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen, Epoch Times

Кой получава контрола на Чонгчинг и неговия своенравен партиен шеф?

Медиите разкриват вътрешни борби между членовете на Политбюро на китайския режим

Китайски медии разкриват интензивни вътрешни борби в Постоянния комитет на Политбюро на китайския режим. Повечето от членовете са въвлечени в политическата драма, предизвикана от взетите болнични от полицейския шеф на Чонгчинг Уанг Лиджун (Wang Lijun) и отиването му в американското консулство в Ченгду, искайки защита от партийния шеф Бо Шилай (Bo Xilai).

Вътрешни лица за всички клики използват различни медии, за да разкрият чувствителна информация пред обществеността. Необикновеният феномен разруши традицията на Китайската комунистическа партия (ККП) за прикриване на „мръсното й пране“ от очите на обществото.

Китайските медии съобщиха на 18 февруари, че общинските власти на Чонгчинг са решили да назначат Тай Джан (Tai Zhan) за зам.-секретар на общинския партиен комитет на Чонгчинг, замествайки титуляра Динг Шянджун (Ding Xianjun).

Тай е преместен през 2011 г. от Пекинската държавна администрация на индустрията и търговията в Чонгчингската администрация на индустрията и търговията. Той е син на братовчеда на Джянг Земин (Jiang Zemin, бившия лидер на режима), Джянг Зелинг (Jiang Zeling). Политическата кариера на Динг Шянджун на свой ред е подпомогната от Хе Гуочянг (He Guoqiang), секретар на Централната комисия за дисциплинарна инспекция.

На 18 февруари най-големият партиен вестник в Чонгчинг, Chongqing Daily, пише в статията на първа страница, че Гуан Хайшянг (Guan Haixiang) е бил определен да заеме поста на партиен секретар, който да контролира работата по сигурността в Чонгчинг и да продължи кампанията „удар по черното“ през пролетта.

Гуан е бил политически служител в Комунистическата младежка лига от 1994 г. до 2009 г. Комунистическата младежка лига е формирала основата на властта на Ху Джинтао (Hu Jintao).

Бил Гертц (Bill Gertz), писател по въпросите на националната сигурност, специализиращ във въпросите за Китай, пише във вашингтонския Free Beacon, цитирайки китайски чиновници, според които Джоу Йонканг (Zhou Yongkang), най-старшият служител по сигурността в Китай и член на Постоянния комитет на Политбюро, е взел властта над Чонгчинг от Бо Шилай. Въпреки това Джоу не е позволил на пекинските власти по сигурността да продължат да разследват или да арестуват Бо.

Неотдавна държавният People’s Daily публикува коментар, в който критикува някои местни чиновници за фокусирането им върху безсмислени проекти, които губят пари и човешки ресурси, за да се изкачат по политическата стълба.

Коментарът може да се приеме като позицията на топ лидерите на партията, които вероятно подготвят пропаганда срещу Бо Шилай, посочи Джанг Уейгуо (Zhang Weiguo), редактор на хонконгското списание Trends за радио Free Asia.

Коментарът е „ехо“ на реч на Ши Джинпинг (Xi Jinping) от миналата година за размяната на позиции на кадри. Това е признак, че Ши вече е заел ръководната роля в партийните организации, отбелязва за радио Free Asia Минг Шя (Ming Xia), професор по политология в Нюйоркския университет.

Друг коментар на People’s Daily подчертава, че по време на смяната на ръководството някои чиновници са се опитвали да оставят проблемите на приемниците си, вместо да намерят решения по време на управлението си.

Статията предполага, че Ху Джинтао трябва бързо да се справи с предизвикания от Бо и Уанг проблем и да не го оставя за новия лидер след 18-тия Партиен конгрес, съобщава китайскоезичния дисидентски сайт Boxun. Според него материалът показва, че подкрепящите Ши призовават Ху и Уен чрез People’s Daily да се справят с проблема възможно най-скоро.

Месечното списание Mingjing, смятано от китайските медии за обвързано с Джянг Земин, наскоро цитира думите на вътрешен източник и изброи 5 уличаващи Бо Шилай доказателства. „Бо е достигнал обезумяло състояние, опитвайки се да влезе в Постоянния комитет на Политбюро. Сега сред партийните топ лидери той е известен като най-големия лицемер в партията“, посочва статията.

На 14 февруари сайтът Mingjing пръв съобщи, че всички девет членове на Постоянния комитет на Политбюро са съгласни да се извърши разследване за престъпленията на Бо Шилай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!