Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gisela Sommer и Ma Youzhi, Epoch Times

Ши Джинпинг отблизо с Фалун Гонг

От следобеда на 16 февруари до късно през нощта на 17 февруари, практикуващи Фалун Гонг проведоха 30-часово бдение близо до хотел JW Marriot в Лос Анджелис, Калифорния. Те медитираха тихо на тротоара или държаха мълчаливо банери с настояване да се сложи край на 13-годишното преследване на техните съмишленици в Китай.
От следобеда на 16 февруари до късно през нощта на 17 февруари, практикуващи Фалун Гонг проведоха 30-часово бдение близо до хотел JW Marriot в Лос Анджелис, Калифорния. Те медитираха тихо на тротоара или държаха мълчаливо банери с настояване да се сложи край на 13-годишното преследване на техните съмишленици в Китай. (Debora Cheng/Epoch Times)

...Между черната лимузина на Ши и протестиращите Фалун Гонг има само 3-4 метра и те започват да скандират на китайски: "Фалун Дафа е добра! Спрете преследването на Фалун Гонг! Изправете на съд виновниците Джянг Земин (Jiang Zemin, Цзян Цзъмин), Луо Ган (Luo Gan), Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), Бо Шилай (Bo Xilai)!" Автоколоната на Ши се придвижва около 30 метра и спира внезапно...



Протестиращи следваха китайския вицепрезидент Ши Джинпинг (Xi Jinping) навсякъде по време на двудневното му посещение в Лос Анджелис миналата седмица. Заедно с тибетци и Фалун Гонг протестиращи имаше и развяващи знамена китайски студенти, които са били платени от китайското консулство, за да посрещнат Ши. Някои от тях не пропуснаха възможността да станат приятели с практикуващи Фалун Гонг и да се откажат от Китайската комунистическа партия (ККП).

Близо двеста протестиращи чакаха Ши в Лос Анджелис на 16 и 17 февруари, най-големият протест по време на петдневното му посещение в САЩ. Тибетци скандираха лозунги, изобличаващи злоупотребите с човешки права от страна на китайските служители в Тибет, докато практикуващи Фалун Гонг проведоха 30-часово бдение близо до хотел JW Marriot на бул. Olympic, където бе отседнал Ши.

Д-р Джейсън Лу (Jason Lu), учен от Калифорнийския университет в Сан Диего и практикуващ Фалун Гонг, се присъедини към протестиращите в Лос Анджелис в петък. "През деня медитирахме и държахме банери. Опитахме се да изпратим на Ши и неговите хора посланието да се спре преследването на Фалун Гонг практикуващи в Китай", каза той.

Студенти се отписаха от ККП

Там пристигна и група китайски студенти, организирани от китайското консулство да посрещнат Ши с "Добре дошъл". Някои от тях се възползваха от възможността да се опознаят с практикуващи Фалун Гонг.

Пропуск, предоставян от китайското консулство за студенти, които казаха, че им е платено по 200 долара на ден, за да приветстват Ши Джинпинг в Лос Анджелис. Пропускът гласи: "Китайци в Лос Анджелис приветстват вице-премиера на посещението му в Лос Анджелис, (спонсорирано) от организатора Night banquet". (Epoch Times)

Те разказаха пред Epoch Times, че от китайското консулство са им заплатили по 200 долара на ден, или по 600 за три дни. Тяхната значка "Добре дошли" е безплатен пропуск за банкет, казаха те.

Оказа се, че консулството е изпратило и придружител, за да наблюдава студентите - жена в 40-те, която се идентифицира като "тяхна учителка" и се опита да попречи на студентите да общуват с практикуващи Фалун Гонг. Но никой от студентите не й обърна внимание, заявявайки, че не я познават.

Около дузина студенти решиха да се откажат от Китайската комунистическа партия (ККП) и нейните дъщерни младежки организации на място, поставяйки имената и подписите си на формите за отказване. След това някои отказаха и безплатната храна, предоставена от консулството.

Един от студентите сподели своите мисли относно станалите наскоро събития в Чонгчинг(Chongqing), заявявайки, че не иска да се върне в Китай, тъй като ако човек иска да постигне нещо там, всичко е свързано с висок риск.

"Ако правите бизнес, може да бъдете излъган. Ако сте в политиката е още по-опасно, защото можете да бъдете убит просто както Уен Чянг (Wen Qiang, бивш шеф на съдебното бюро в Чонгчинг) е бил убит от Уанг Лиджун (Wang Lijun, началника на полицията, който наскоро се опита да избяга в консулство на САЩ). Или може да изпаднете в немилост след като сте били използвани, точно както стана с Уанг Лиджун", коментира студентът.

На жълтия банер пише: "Фалун Дафа е добра". (Epoch Times)

"Не планирам да се върна така или иначе, моля помогнете ми да се откажа от комунистическата младежка лига", добави той.

Не всички хора с червени знамена проявиха разбиране, но общият резултат от протеста беше много добър, заключи д-р Лу, допълвайки, че дори са могли да обяснят на полицията там фактите за преследването на Фалун Гонг.

"В началото някои от китайците с червени знамена се опитаха да се изправят пред нас и да използват знамената, за да закрият нашите банери, но полицията ги принуди да стоят на друго място", каза той.

Близка среща

Пътуващите в чужбина китайски служители обикновено правят извънредни усилия да избегнат да бъдат хванати в кадър при преминаване край групи с банери и скандиращи протестиращи. Те са известни с промъкването си в заседателни зали през задни врати, с поемане на алтернативни пътища в последната минута или с криене в чакални на летища в продължение на часове.

Последният ден на Ши в Лос Анджелис включи посещение на баскетболна среща на NBA в центъра Staple на 17 февруари. Около 15 минути преди срещата да завърши, Ши и телохранителите му напуснаха стадиона. Практикуващи Фалун Гонг го чакаха на паркинга с голям банер "Фалун Дафа".

"Центърът Staple е само на две пресечки път от хотела JW Marriot. Останахме до 10 ч., когато Ши тръгваше за летището на Лос Анджелис", заяви д-р Лу.

Между черната лимузина на Ши и протестиращите Фалун Гонг има само 3-4 метра и те започват да скандират на китайски: "Фалун Дафа е добра! Спрете преследването на Фалун Гонг! Изправете на съд виновниците Джянг Земин (Jiang Zemin, Цзян Цзъмин), Луо Ган (Luo Gan), Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), Бо Шилай (Bo Xilai)!"

Автоколоната на Ши се придвижва около 30 метра и спира внезапно. Тя стои така около три минути, неизвестно защо, а практикуващите Фалун Гонг продължават да скандират "Фалун Дафа е добра, спрете преследването!"

Един от китайските зрители там коментира: "В целия център Staple можеше да се чуе скандирането на Фалун Гонг! Те наистина имат мощна енергия! Тези няколко дни те протестират, като медитират тихо и показват своите банери. Кой би предположил, че гласовете им могат да разтърсят планини и земя! Чудя се какво е мислил Ши Джинпинг по време на тези три минути в колата".

На 13 февруари в Ню Йорк Информационният център на Фалун Дафа (FDIC) публикува доклад със списък от десет ключови за Китай факти по повод визитата на Ши в САЩ. В него те призоваха американските лидери да не мълчат в лицето на нареченото от членове на Конгреса "едно от най-несправедливите и жестоки преследвания на нашето време".

В доклада си FDIC пише: "Китайската комунистическа партия се занимава с текуща, систематична кампания за изкореняване на Фалун Гонг чрез пропаганда, затвор, мъчения и насилие. От 20 юли 1999 г. над 100 милиона практикуващи Фалун Гонг в Китай са под постоянен риск от задържане, мъчения и смърт заради духовната си идентичност. Днес беззаконието и бруталността на отношението на партията към граждани, които практикуват Фалун Гонг, продължават да бъдат зашеметяващи. Мащабните отвличания, задържанията в концентрационни лагери, екстремните изтезания, изнасилвания, психиатрични злоупотреби и извънсъдебни убийства на практикуващи Фалун Гонг са рутинни."

Освен това публикацията посочва, че "практикуващите Фалун Гонг са най-голямата група затворници на съвестта в света, наброяващи стотици хиляди във всеки един момент" и че "средно на всеки три дни се съобщава за нов случай на практикуващ Фалун Гонг, убит при изтезания и малтретиране".

"През 2009 г. Ши Джинпинг е назначен да отговаря за т. нар. "Проект 6521", съгласно който трябва да се справи с Фалун Гонг, тибетците и активистите за демокрация по време на година с чувствителни политически чествания", изтъква още докладът.

Практикуващите Фалун Гонг са завели над 100 съдебни дела в различни страни срещу редица високопоставени китайски служители, включително Бо Шилай, за участието им в преследването.

Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!