Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xiao Sheng & Sun Yun, Epoch Times

Историята на Джянг Земин и Бо Ийбо, бащата на Бо Шилай

Бо Ийбо (Bo Yibo), баща на Бо Шилай (Bo Xilai), ръководителят на комунистическата партия в централно-западния мегаполис Чонгчинг (Chongqing), е един от осемте най-влиятелни лидери в Китай по времето на Денг Шяопинг (Deng Xiaoping, Дън Сяопин). Той помага на приемника на Денг Джянг Земин (Jiang Zemin) да прикрие семейния си произход и прокарва пътя на Джянг до върха. В замяна Джянг подкрепя сина на Бо Ийбо, Бо Шилай, да измине успешно пътя от окръжен служител до централен лидер...


Базираният в Тайван Want Daily съобщи на 13 юли 2011 г., че пролетта на 1995 г. бившият китайски лидер Денг Шяопинг получава писмо от Чен Шитонг (Chen Xitong), тогавашен кмет на Пекин, и още шест служители от провинциално ниво. В писмото те съобщават, че бащата на Джянг е предател и е работил за японците по време на китайско-японската война. В Китай това обвинение е достатъчно сериозно да лиши Джянг да бъде партиен служител на средно или високо ниво. Денг предава писмото на Бо Ийбо, искайки той да се погрижи за него. Вместо това Бо показва писмото на Джянг, който го моли за помощ. Оттогава двамата започват да заговорничат.


Бо Ийбо успешно убеждава Денг да не предприема нищо срещу Джянг за проблематичното му семейство. Скоро след това той помага на Джянг да отстрани Чен от поста му кмет на Пекин, а Джянг започва да помага на неговия син Бо Шилай.


Денг умира през 1997 г. Преди да почине той взима властта от ръцете на бившия китайски лидер Янг Шангкун (Yang Shangkun) и бившият генерал на Народната освободителна армия Янг Байбинг (Yang Baibing). Чяо Ши (Qiao Shi), тогавашен председател на Народния конгрес и следващата по ред влиятелна личност, се превръща в трън в очите на Джянг. Чяо има зад себе си политико-законодателната система и Народния конгрес, а неговите опит и таланти били високо ценени от старши членове и на реформаторските, и на консервативните клики, което кара Джянг да завижда. Принуждаването на Чяо да се пенсионира на 15-тия Национален народен конгрес е следващата стъпка на Джянг.


Джянг прави друга сделка с Бо Ийбо. Бо обещва на Джянг да окаже натиск на Чяо да се пенсионира; Джянг обещава да даде на сина му Бо Шилай много „внимание и грижа“. 89-годишният Бо Ийбо отива с треперещи крака при Чяо, който тогава е на 74 г., и му казва, че по време на 15-тия Национален конгрес ще бъде определено ново правило, според което възрастовото ограничение за чиновниците да е 70 г. Чяо се пенсионира малко след 15-тия Национален конгрес през 1998 г.; тогава 71-годишният Джянг остава, ставайки най-влиятелният човек в ядрото на политическия кръг.

Преди Чяо да се пенсионира, той обявява информацията, че Денг е избрал Ху Джинтао (Hu Jintao) за свой приемник. Той също така предлага набор от регулации за чиновниците да се пенсионират преди навършване на 70 г. и изисква Джянг да предаде властта на Ху. Това поставя Джянг и неговата група в един вид пасивна ситуация.

Джянг е трябвало да даде “внимание и грижи“ на Бо Шилай, тъй като Бо Ийбо е знаел тайната за миналото на семейството на Джянг, както и мръсните трикове в неговата политическа кариера. Малко след като Бо Шилай отново става кмет на Далиан (Dalian) през януари 1998 г., Джянг го повишава до управител на провинция Ляонинг (Liaoning), а по-късно и до министър на търговията.

Има и други договорености между Джянг и Бо Ийбо. Например Джянг се погрижва за скандал за незаконно присвояване на 4.7 млрд. юана (700 млн. щ.д.) от Бо Шилай и неговия брат. Във връзка със справянето с Фалун Гонг, мирна духовна практика, основана през 1992 г. в Китай, Бо Ийбо предлага на Джянг много идеи, така че Бо Шилай да „проправи пътя“ в незаконното преследване на Фалун Гонг практикуващите от страна на Джянг.

Ето защо най-варварските действия по време на преследването – отнемането на органи от живи Фалун Гонг практикуващи с цел печалба – започват първоначално от провинция Ляонинг, където Бо Шилай е управител от 2001 г.

Бо Шилай и неговата дясна ръка, бившият полицейски шеф на Чонгчинг Уанг Лиджун, активно участват в потискането на Фалун Гонг от страна на Джянг. Между 2000 г. и 2003 г. в провинция Ляонинг са арестувани голям брой Фалун Гонг практикуващи, които били заловени за протестиране в Пекин и отказвали да разкрият от къде идват. Тези практикуващи са основният източник на органи от трудовите лагери в Ляонинг.

През последните години влиянието на Джянг утихва и неговите опоненти започват да атакуват. Според вътрешни източници  скорошната вълна на вътрешни борби е започнала с пенсионирането на старши държавници, включително Чяо Ши, който искал да нападне Бо Шилай, повдигайки въпроса с отстраняването на Уанг Лиджун. Това, че Бо Ийбо е принудил Чяо да се пенсионира, може да е една от причините Чяо да се заеме с Бо Шилай.

Според непотвърдени съобщения информацията, предоставена на американските чиновници от Уанг Лиджун в опита му за измяна, разкрива заговор на Бо Шилай и Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) да свалят Ши Джинпинг (Xi Jinping). Този предполагаем заговор принуждава Джянг да намали отбора си и да се откаже от Бо, или го принуждава да се отърве от дясната си ръка и предаде Джоу Йонгканг, секретар на Централния политически и законодателен комитет, за да спаси себе си.

Докато Китайската комунистическа партия се опитва да изглежда хармонична за външния свят, вътре битките й са на живот и смърт. Неписано правило в централните политически кръгове е, че всеки скандал или „движение за борба с корупцията“ може да стигне най-високо до министерско ниво - така истината никога не се разкрива. Всеки, който наруши това правило, умира. Уанг Лиджун, който е на ниско ниво в йерархията, не последва това правило, но е още жив, което може да означава разнищване на властовата структура на ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!