Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Epoch Times

Бо Шилай отсъства от важна среща, бъдещето му несигурно

Уанг Лиджун (Wang Lijun) и Бо Шилай (Bo Xilai)
Уанг Лиджун (Wang Lijun) и Бо Шилай (Bo Xilai) (NTDTV)

Драмата около Бо Шилай (Bo Xilai), партийният секретар на централно-западния мегаполис Чонгчинг (Chongqing), взе нов обрат. Бо Шилай и кметът Хуанг Чифан (Huang Qifan) пропуснаха важна работна конференция и отсъствието им повдигна спекулации за евентуален техен арест...


Chongqing Daily News съобщи на 17 февруари, че Работната конференция по политика, право и строителство за безопасен Чонгчинг се е провела в заседателната зала на Общинския партиен комитет. На нея е говорил Лиу Гуанглей (Liu Guanglei), партиен секретар на съвета в Чонгчинг.

Бо не се е появил. Според базирания в САЩ Информационен център за правата на човека и демокрация, липсата на Бо и Хуанг е била изненадваща за присъстващите, тъй като на същата конференция миналата година Бо е изнесъл едночасова реч.

Chongqing Daily News публикува доклада на Бо за тазгодишната конференция един ден по-късно с обяснението, че забавянето от 24 часа се е наложило, за да се подложи докладът на щателна проверка. Това забавяне на публикуването на доклада на Бо навежда на мисълта, че властите в Пекин държат под контрол медиите в Чонгчинг.

Уанг Лиджун (Wang Lijun), бивш шеф на полицията в Чонгчинг и дясна ръка на Бо, запали политически пожар, когато избяга в консулство на САЩ в Ченгду на 6 февруари. Според репортажи на дисидентския сайт Boxun Бо е открил, че Уанг е обект на разследване за корупция. Поради което Уанг се е изплашил, че Бо ще го убие, за да не му позволи да свидетелства пред пекинските власти.

Хонконгски медии заключават, че информацията, която Уанг може да даде на пекинските власти, представлява риск за политическата кариера на Бо. Има също така сведения, че Бо е наблюдаван от Централното полицейско управление и му е забранено да напуска Китай.

Според Nanhua Morning News друга политическа фигура между Бо и Уанг е кметът на Чонгчинг, Хуанг Чифан, като сега неговото бъдеще е също несигурно. Хуанг също е съюзник на Бо и играе важна роля, особено след като Уанг забягна в консулството на САЩ. По заповед на Бо Хуанг отива със 70 полицейски коли от Чонгчинг до Ченгду в съседната провинция Сичуан, на четири часа път с кола, и обгражда консулството на САЩ.

Но на 10 февруари Хуанг е видян в Пекин. Говори се, че пекинските власти са се разгневили от постъпката му и са поискали обяснение.

Местонахождението на Уанг също е неизвестно. Според Boxun съпругата и братът на Уанг са ходили в Бюрото за обществена сигурност в Пекин на 15 февруари. Те са се опитвали да получат новини за него, но им е казано, че няма информация за Уанг.

Xinhua News потвърди на 9 февруари, че Уанг е прекарал един ден в американското консулство и сега е обект на разследване. Washington Free Beacon цитира на 15 февруари високопоставен американски представител, според когото Уанг е поискал убежище от САЩ и му е било отказано.

Постинги на микроблогове в Китай, изтривани от властите, спекулират, че шоковите вълни от аферата Уанг-Бо може да доведат до по-голяма нестабилност на съперничещите си фракции в управляващата комунистическа партия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!