Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gisela Sommer, Epoch Times

В Китай сега има по 500 протеста дневно, според партиен учен

В Китай в момента се провеждат по 500 протеста дневно, което представлява над 180 хиляди на година - тревожна ситуация, при която психологията на масите става все по-нестабилна и обществения ред все по-лесно нарушаван, според китайски кадър.

Докато протестите в Укан (Wukan), провинция Гуандонг (Guangdong), късно миналата година привлякоха световното внимание, средно 500 подобни протеста са се случвали в Китай през 2011 г., според Ниу Уенюан (Niu Wenyuan) - член на Китайският национален народен политически консултативен комитет.

„Този феномен показва, че днес общественият ред лесно се нарушава и психологията на масите бързо може да стане нестабилна. Ние кадрите трябва постоянно да оценяваме нашата ефективност и честност и да се коригираме съобразно тях“, казва Ниу в реч пред други партийни кадри по време на встъпителната церемония на 10-та среща на общините на Гуанджоу (Guangzhou) на 8 февруари, за което съобщи New Express Daily, цитиран от радио Sound of Hope (SOH).

Неотложни въпроси в разрастващите се градски центрове


Според съобщението на SOH Ниу също е и съветник на Китайския държавен департамент и главен учен и ръководител на изследвания в Постоянното подразделение за военна стратегия на Китайската академия на науките. Той участва в нова група за изследване и развитие на градоустройството в Китай. Групата публикува годишния доклад за новото градоустройство на китайските градове, който оценява развитието на 50 града.

В интервю за Nanfang Daily Ниу коментира предизвикателствата пред Китай, свързани с урбанизацията. Той смята, че китайските градове трябва да се изправят пред седем „проблема“ в развитието си: устойчив растеж на богатствата; затруднения с населението; затруднения със заетостта; напрежение с развитието на източниците на земя, енергия и вода; необходимост от подобрения на околната среда; инфраструктура и мрежа за социална сигурност“.

Думите на Нуи отразяват тревогата на китайския комунистически режим от социалните вълнения.

Според статистика на Китайската академия на социалните науки през 2007 г. броят на масовите протести достига до над 80 хил., 33%-тно повишение в сравнение с 60 хил. протеста за 2006 г. Впоследствие режимът спря да публикува тази статистика, отбелязва SOH.

Безимотни фермери


Голям процент от масовите размирици в Китай са заради насилственото отнемане на земя, какъвто бе и случаят в Укан. Конфискуването на земя е и пряко свързано с урбанизацията. От много години фермерите в цял Китай са гонени от земите си и са принуждавани да живеят в градовете. Често те остават без никакви средства да преживяват.

Урбанизацията е изтъквана от режима като двигател за бъдещото икономическо развитие на Китай. Според скорошно обявление от Китайското статистическо бюро, градското население на Китай вече е надвишило броя на хората, живеещи в селските райони.

Професор Патрик Чованак (Patrick Chovanec) от факултета по икономика и мениджмънт на Университета в Цингхуа (Tsinghua) казва за VOA, че „Законодателите на континентален Китай са използвали урбанизацията като извинение за строителството на много сгради, но не са помислили как да превърнат това в икономическо преимущество за устойчиво развитие“.

Жилищен балон


В репортаж от 16 февруари Bloomberg цитира Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co. да казват: „Пазарът на жилища в Китай е изправен пред „майката“ на всички балони“.

Питър Чиапинели (Peter Chiappinelli), стратег по управление на портфейла в базираната в Бостън GMO казва по време на конференция в Ню Йорк, свързана с управление на портфейла, че те са много загрижени за китайската икономика. GMO, която управлява 97 млрд. щ. д. като активи, се обзалага, че дяловете на китайските фирми за недвижими имоти, строителните компании и производителите на цимент ще се понижат, казва Чиапинели, според репортажа на Bloomberg.

Bloomberg цитира и Лиса Емсбо-Матингли (Lisa Emsbo-Mattingly), ръководител на изследвания в отдела по световно разпределение на активите във Fidelity Asset Management да казва, че те са изключително загрижени за Китай“ и че е „много трудно“ да се гледа оптимистично на Китай, тъй като понижаването на цената на жилищата ще засегне китайските банки. Още повече, че китайският износ отслабва заради дълговата криза в Европа.

Всичко това говори за проблеми със социалната стабилност в Китай.

Според китайския анализатор Хуанг Хебян (Huang Hebian) протестите в Укан са имали ефекта на събуждане на масите в Китай и това предрича повишено напрежение между режима и работниците и селяните. Хуанг каза за Epoch Times, че смята, че ще има повече протести през март по време на Националния народен конгрес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!