Следвайте "Буднаера" в Телеграм

By Matthew Robertson, Epoch Times

Неуспял китайски дезертьор, някога дясна ръка на Бо Шилай, ръководел отнемане на органи

Бо Шилай (в ляво) и Уанг Лиджун
Бо Шилай (в ляво) и Уанг Лиджун. (НТД ТВ)

Високопоставеният китайски чиновник, опитал се да избяга в САЩ, има история за участието си в хиляди зверства. Възможно е той вече да я е разказал на служителите на американското консулство...



Уанг Лиджун (Wang Lijun), бивш директор на обществена сигурност и зам.-кмет на югозападния мегаполис Чонгчинг, страхувайки се, че Бо Шилай (Bo Xilai, партийният шеф на  Чонгчинг) ще го убие, избяга в американското консулство в Ченгду на 6 февруари.

Той прекара близо 24 часа в консулството и според радио France International е разкрил на служителите в консулството подробности за престъпленията, извършени от него и Бо. След това той напусна Ченгду под закрилата на пекински служители по сигурността.

Едно от важните престъпления, извършени от Уанг, е участието му в принудително отнемане на органи от затворници на съвестта, практика, която китайският режим отрича. По-рано в неговата кариера, Уанг изнася реч, в която дискутира участието си в отнемането на органи.


Наградата на Уанг

През 2006 г., 3 г. след като става директор на бюрото по обществена сигурност в град Джинджоу, провинция Ляонинг, Уанг получава награда – но тя не за борба с престъпността. Уанг прави проучване за това как е най-добре да се трансплантират органи, взети от затворници – които вероятно са все още живи, при отнемането на органите им – като подобрява техниките си при хилядите случаи на място.

Уанг получава наградата септември 2006 г. от Научната и технологична фондация Guanghua, благотворителна организация, популяризираща науката и технологиите на младежта. Според нейния уебсайт тя е под директното ръководство на Комунистическата младежка лига, една от масовите организации на китайската комунистическа партия (ККП), използвана за назначаване на кадри.

В речта си при приемането на наградата, която все още е достъпна онлайн, той благодари на служителите на фондация Guanghua за „старателното пътуване“ до провинция Ляонинг, за да наблюдават работата му.

Той отбелязва един случай, в който служители на Guanghua трябвало да бързат да се приберат от чужбина, за да наблюдават операция. „Те искаха да видят трансплантация на органи и да я изследват от своя гледна точка: трансплантацията е от полза за обществото и подобрява прилагането на китайските закони по хуманен и демократичен начин“, казва Уанг.

„Както всички знаем, така нареченото изследване на място е резултат от няколко хиляди интензивни трансплантации“, добавя той.

Уанг приема наградата като директор на „Център за психологически изследвания на място, който според информацията на уебсайта на Миниистерство на търговията е част от бюрото по обществена сигурност на град Джинджоу. Краткото му представяне гласи, че има връзки и научен обмен с университети от повече от 10 страни. На имейлите до изследователския център не бе отговорено, а обажданията на изброените номера не бяха приети.

В речта си Уанг казва още: „За ветеран полицай гледката на екзекутиране и отнемане на нечии органи и трансплантирането им в тела на други хора е изключително вълнуваща. Това е огромно усилие, което включва много тежка работа на много хора. Генералният секретар на китайската фондация Guanghua Джинянг (Jinyang) и неговите служители също бяха на мястото за трансплантация, те изживяха всичко с нас“.

В речта си по случай наградата на Уанг, Рен Джинянг, генерален секретар на фондация Guanghua, обяснява, че Уанг е признат за „основното си изследване и експериментите на място“ за подобряване приемствеността на трансплантите от пациентите.

„Те са създали чисто нова защитна течност“, казва Рен. „След тестове върху животни, извънтелесни тестове и клинични операции, те са достигнали до важен крайъгълен камък, където пациентите по-добре приемат черни дробове и бъбреци, инжектирани с тази защитна течност“.


Място на екзекуции

Изследователи, разследвали практиките за трансплантиране на органи в Китай, са притеснени от бележките и това, което  се подразбира от тях.

„Така нареченото „място за изследвания“, за което говори Уанг Лиджун, е или място за екзекуции с медицински микробуси, или вероятно медицинско отделение, където органите са отнемани по хирургичен път“, казва Итън Гатман (Ethan Gutmann), публикувал обширна информация за отнемането на органи от китайски затворници на съвестта.

Той добавя, че инжекциите, за които наградата се отнася, са вероятно „антикоагуланти и експериментални лекарства, които намаляват вероятността от реакция на имунната система, докато органът се отнема от живото тяло – сърцето все още бие – и се поставя в друго тяло.“ Гатман добавя, че това е „нормална медицинска практика“ в Китай, където клиниките, военните болници и бюрата по обществена сигурност се пресичат.

„Няма никаква гаранция, че е било дадено съгласие“, казва Гатман. „Предостатъчно доказателства вече са посочени, според които жертвите може да са уйгури, тибетски будисти, християни или – експоненциално най-вероятно – Фалун Гонг практикуващи. С други думи, Уанг Лиджун е получил в най-добрия случай награда за ,, варварство“.

Не е възможно да се разбере колко жертви е имал предвид Уанг, отбелязвайки „хиляди“ трансплантации на място и колко от тях са били криминално проявени затворници и колко – политически затворници или затворници на съвестта, като Фалун Гонг практикуващи. Още повече в Китай има много ненасилствени престъпления, които могат да бъдат наказани със смъртна присъда, но комунистическата държава не публикува статистика, представяща детайлно броя на екзекутираните и техните престъпления.

Дейвид Матас (David Matas), канадски правозащитен адвокат, печелил награди, и Дейвид Килгор (David Kilgour), бивш държавен секретар на Канада, отговарящ за Азия и Тихоокеанския регион, са съавтори на доклад за отнемането на органи от Фалун Гонг практикуващи в Китай. Двамата оценяват, че в период от 6 г. (2000 г. - 2005 г.) са извършени 60 хил. трансплантации в Китай, а Фалун Гонг практикуващите са вероятно източник на органи за 41,5 хил. операции.

С други думи приблизително две-трети от органите за трансплантации по време на този период, който от части се препокрива с периода на изследването на Уанг, идват от затворници на съвестта, повече от които са били Фалун Гонг практикуващи.

CQ Global Researcher, водещ световен журнал, цитира Килгор, Матас и  Гутман като независими, оценявайки, че над 62 хил. практикуващи са били убити за органите им в периода 2000 г. – 2008 г.


Отнемане на органи от живи хора


В очите на експертите значителен въпрос, оставен обезпокоително отворен в бележките на Уанг, е дали затворниците действително умират преди органите им да бъдат отнети от телата им. Като  се има предвид споменатите инжекции, е много вероятно сърцата на жертвите все още да са биели, докато органите им са били отстранявани, казват експертите.

„Преди Китай стреляше при екзекуции, след това преминаха от стрелба към използване на инжекции“, казва Матас. „В действителност те не ги убиват чрез инжекциите, а ги парализират и отнемат органите им, докато са още живи“.

Когато един орган е отстранен от все още живо тяло, той е по-свеж и степента на отхвърляне е по-ниска. „Възможно е да се вземе орган, веднага след мозъчна смърт, но е много по-сложно“, казва Матас. „Влошаването на органа е много по-изразено след мозъчна смърт, но ако тялото се запази живо чрез медикаменти, може да се отнемат органи в дълъг период от време“.

Разговорите на Уанг със служители на американското консулство в Ченгду биха могли да хвърлят светлина на такива подробности като функциите на медикаментите, които са били използвани при трансплантации в провинция Ляонинг.

Във всеки случай посещението на Уанг в консулството предоставя най-добрата възможност до момента за потвърждаване от страна на китайски чиновник за продължаващата практика на насилствено отнемане на органи в Китай.

На пресконференция миналата седмица във Вашингтон, говорителят на Фалун Гонг д-р Цуей Хуанг (Dr. Tsuwei Huang) призова американското правителство да разпространи записите на разговорите с Уанг Лиджун.

С проучване на София Фанг (Sophia Fang).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!