Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Michael Young, Epoch Times

Бо Шилай на прицел от ръководител на комунистическата партия (Част 1 от 2)

Партийният ръководител на Чонгчинг като че ли губи в борбата за власт

2012 година вече се доказа като трудна за Китайската комунистическа партия (ККП). Точно в навечерието на 2012 г., след месеци на съпротива срещу корупцията на местните власти, жителите на Укан (Wukan) прогониха тамошния партиен ръководител и някои от членовете на партийния комитет, като обявиха, че ще се управляват сами. Те спечелиха правото на първите си свободни избори през март 2012 г., въпреки че ККП действа задкулисно в опит да ги провали...

На 23 януари в интервю за BBC китайският посланик в Обединеното кралство, Лиу Шяоминг (Liu Xiaoming), отрече, че е член на комунистическата партия и че Китай е комунистическа държава. Членството му в ККП е публично достояние и отрицанието му предизвика почуда защо се опитва да се разграничи от партията.

Докато хората се чудеха какво се случва в ККП, бе пусната и друга бомба.

Необичаен посетител

Вечерта на 6 февруари, четири дни след като е загубил поста си на шеф на полицията, Уанг Лиджун (Wang Lijun), все още зам.-кмет на гр. Чонгчинг (Chongqing), избягва стриктното наблюдение от чонгчингската полиция. Той се запътва към американското консулство в Ченгду, на четири часа път с автомобил.

Според Интернет репортажите той е показал на служителите в консулството доказателство, че неговите шофьор и екип са били арестувани от началника му, партийния ръководител на Чонгчинг Бо Шилай (Bo Xilai), и е демонстрирал проявеното спрямо тях сурово отношение.

Уанг е говорил и за плановете на Бо да го убие, за да му попречи да разкрие престъпното и политически неприемливото поведение на Бо в Пекин.

Уанг е бил на мнение, че животът му е в опасност, и е поискал убежище от американското правителство. Прекарал е там 24 часа в очакване на решението. Белият дом е отхвърлил молбата му, но се е съгласил да му се окаже хуманитарна помощ. Уанг е помолил генералния консул на САЩ за сигурен транспорт до Пекин.

Чиу Джинг (Qiu Jing), зам.-ръководител на Отдела по национална сигурност на Китай, и Ли Уей (Li Wei), зам.-ръководител на Отдела по обществена сигурност, заедно с други петима висши чиновници са пристигнали в Ченгду скоро след като американският главен консул е уведомил Пекин сутринта на 7 февруари.

Междувременно Бо е научил, че Уанг се е укрил в американското консулство в Ченгду. Той е наредил на кмета на Чонгчинг, Хуанг Чифан (Huang Qifan), да организира 70 полицейски коли и танкове за залавянето на Уанг. Те са обградили консулството и са блокирали пътя с настояване да отведат Уанг обратно в Чонгчинг.

Пекин е бил бесен, че Бо е разгърнал силите си през границата, тъй като Чонгчинг не е част от провинция Сичуан, където е разположен Ченгду. Пекин е наредил на сичуанските сили на държавна сигурност да разпръснат полицията в Чонгчинг. По обяд на 7 февруари чонгчингската полиция вече си е тръгнала.

Уанг напуска американското консулство около 18 ч. на 7 февруари, охраняван от сичуанските сили на държавна сигурност. Към 8:30 ч. сутринта на 8 февруари той лети към Пекин, придружен от седем високопоставени пекински чиновници.

Свидетели съобщават, че когато Уанг е излязъл от консулството, извикал, че е жертва на политическата амбиция и престъпленията на Бо Шилай, и че би разкрил всичко, което знае, за да свали от власт Бо и съпругата му. Той е посочил и че е оставил документация и доказателства зад граница, в случай че загуби свободата си или бъде убит.

Според сведенията Чиу е предал на Уанг обещание от Ху Джинтао, лидерът на ККП, че този случай ще бъде разгледан справедливо.

От преимущество до пречка

Уанг е дясната ръка на Бо, откакто последният става партиен ръководител на Чонгчинг. Той довежда много свои близки приятели, които да му помогнат там. Под знамето на борбата срещу мафията Бо се отървава от почти всички чиновници, повишени от предишните партийни ръководители, и конфискува имоти и пари от хиляди собственици на бизнеси. Уанг става национален герой и е повишен до зам.-кмет само за три години.

За съжаление на Бо и Уанг, един от предишните партийни ръководители на Чонгчинг е Хе Гуочянг (He Guoqiang), настоящ ръководител на Дисциплинарната комисия към ЦК на ККП. Той е изключително недоволен от начина, по който Уанг и Бо са третирали предишните му колеги в Чонгчинг, и тихомълком започва да събира доказателства срещу Уанг.

До края на миналата година Хе хвърля в затвора няколко от предишните сътрудници на Уанг от полицейското бюро на Тиелинг (Tieling), провинция Ляонинг (Liaoning) поради корупция, и се сдобива с доказателства за престъпленията на Уанг.

Според репортажите хората от дисциплинарната комисия са разговаряли с Уанг и са му показали с какво разполагат. Те са искали той да предостави информация за дейността на Бо в Чонгчинг, за да се спаси, и Уанг се е съгласил. Бо е имал човек в комисията, който го е информирал за сключената сделка.

Уанг се превръща от огромно преимущество в огромна пречка за Бо, който решава да го отстрани от поста на шеф на полицията на 2 февруари. Арестувани са и няколко близки сътрудници на Уанг, както и шофьорът му.

Има данни, че един от тях се е самоубил; двама са били убити при съпротива на ареста им; и че много от тях са били изтезавани.  Уанг е знаел, че времето му изтича, и прави смел ход, с който изненада всички.

(Част 2)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!